Έναρξη του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο Κυκλαδίτικο νησί

Πρεμιέρες και προβολές βραβευμένων ταινιών στην Πάρο

Αφετηρία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αιγαίου -σημείου συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου και νέων δημιουργών- αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το νησί της Πάρου.

Το πρόγραμμα της ένατης διοργάνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται πρεμιέρες, αλλά και προβολές βραβευμένων ταινιών, ξεκινά απόψε το βράδυ στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου με το ντοκιμαντέρ «Sea of Shadows». Ο Richard Ladkani δημιουργεί εικόνες 360 μοιρών, εξασφαλίζοντας συγκλονιστικά πλάνα παρατήρησης που στόχο έχουν να προστατέψουν τη θάλασσα του Κορτές, την οποία ο Jacques Cousteau ονόμασε «το ενυδρείο του πλανήτη».

Για έξι ημέρες και συγκεκριμένα, έως την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παραγωγές του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου, τόσο στο Πάρκο Πάρου όσο και στον Θερινό Κινηματογράφο Παροικιάς.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί και θα ρίξει αυλαία στην Πάτμο (16-21 Ιουλίου), αναδεικνύοντας έτσι το Αιγαίο ως διεθνή κινηματογραφικό προορισμό.

Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών θα προβληθούν συνολικά 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 46 μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ, σε 10 διαφορετικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εισάγεται το Βραβείο Κοινού, και διοργανώνονται πρωτότυπες δράσεις, μέσα και έξω από τους χώρους προβολών, στα σοκάκια των δρόμων, τις πλατείες και τις παραλίες του Αιγαίου.

Στη φετινή διοργάνωση εγκαινιάζεται το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα “Echoes – Φωνές του Σήμερα”, που αποτελεί ένα όνειρο πολλών ετών αλλά και μια μεγάλη αναγκαιότητα της εποχής. Ακούγοντας τις ανησυχίες των παιδιών, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να φέρουν κοντά επιστήμονες, οργανώσεις και κινηματογραφιστές, προκειμένου να προτείνουν άμεσες λύσεις για το περιβάλλον. Μετά το πέρας των συζητήσεων, θα προβάλλονται σχετικές ταινίες.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου συνδιοργανώνεται με τους Δήμους Πάτμου & Πάρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Πρόγραμμα προβολών

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, στο Cine Rex, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Diego Maradona». Η ταινία παρουσιάζει το προφίλ του μεγαλύτερου ειδώλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που μαζί με την πιο παθιασμένη αλλά και επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης, τη Νάπολη δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Αμέσως μετά, το κοινό θα παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον ζωντανό θρύλο του surf, Λερντ Χάμιλτον. Το “Take every wave” διερευνά τη ζωή μιας συναρπαστικής προσωπικότητας που τροφοδοτείται από το φόβο, τη φιλοδοξία και την υπέρβαση ενός ανθρώπου που άλλαξε το άθλημα που υπηρετεί.

Πλαστικά & Μικροπλαστικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Echoes», θα προβληθεί στο Πάρκο Πάρου το ντοκιμαντέρ του Avi Belkin «Mike Wallace is here». Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα αρχειακό πορτρέτο που διερευνά τι ωθούσε αλλά και τι βασάνιζε αυτόν τον αεικίνητο ρεπόρτερ, του οποίου η ιστορική καριέρα και ταραγμένη προσωπική ζωή συνδέθηκαν άρρηκτα με την εξέλιξη των δημοσιογραφικών εκπομπών. Στο «Drowning in plastic» του Tom Watt-Smith που ακολουθεί, η βιολόγος Liz Bonnin εργάζεται με εργάζεται με κορυφαίους θαλάσσιους βιολόγους και ακτιβιστές για να ανακαλύψει τους πραγματικούς κινδύνους τους πλαστικού στους ωκεανούς μας και τι συνεπάγονται για τη ζωή στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 11/07 ανοίγει στο Cine Rex η δραματική ταινία του Francois OzonΘέλημα Θεού”. Ο Αλεξάντερ ζει στη Λυών με τη γυναίκα και τα παιδιά του, αλλά όταν μαθαίνει ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά, αποφασίζει να «σπάσει» τη σιωπή του… Από την άλλη, στο ρομαντικό «Photograph» (πρεμιέρα), ένας φωτογράφος δρόμου στη Βομβάη πιέζεται από τη γιαγιά του να παντρευτεί κι έτσι, πείθει μια άγνωστη να παραστήσει την αρραβωνιαστικιά του κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης.

Ένα νέο όραμα για το μέλλον – Χρηματοδοτώντας την Αλλαγή

Στο ντοκιμαντέρ «2040», ο σκηνοθέτης Damon Gameau διερωτάται τι μορφή μπορεί να έχει το μέλλον αν απλώς υιοθετήσουμε τις βέλτιστες λύσεις που ήδη υπάρχουν για τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη και τις καθιερώσουμε ως κυρίαρχες πρακτικές. Παρόμοιας υφολογίας είναι και το δεύτερο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το ίδιο βράδυ στο Πάρκο Πάρου. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί μπροστά σου εμφανίζονται διαφημίσεις για προϊόντα που έτυχε να αναζητήσεις την προηγούμενη; Έχεις κάθε λόγο να φοβάσαι. Και πολύ. Τα δεδομένα έχουν ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το πολυτιμότερο αγαθό παγκοσμίως. Το «The Great Hack” σκηνοθέτησαν οι: Karim Amer και Jehane Noujaim.

Mία κωμωδία και ένα δράμα είναι το κινηματογραφικό μενού της Παρασκευής 12/07 στο Cine Rex. Στο “Top end wedding” ο Wayne Blair μας πηγαίνει ένα υπέροχο ταξίδι από τη μεγάλη πόλη ως το μακρινό βορρά της Αυστραλίας που μιλά για την ομορφιά του να επιστρέφει κανείς σπίτι. Η ταινία Euphoria” της Valeria Gollino εκτυλίσσεται γύρω από δύο αδέλφια που έχουν απομακρυνθεί και στα οποία θα δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν πραγματικά. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι τους ενώνει ένας δυνατός δεσμός.

Προστασία της Θάλασσας & Αλιεία

Το πρώτο ντοκιμαντέρ στο Πάρκο Πάρου με τίτλο «Artifishal» είναι μια ταινία για τα άγρια ποτάμια και ψάρια που διερευνά το υψηλό κόστος της λανθασμένης μας αντίληψης, που εκτιμά ότι οι μηχανικά σχεδιασμένες λύσεις μπορούν να αντισταθμίσουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, το συγκλονιστικό «Maiden» παρουσιάζει ένα συγκινητικό ταξίδι γεμάτο ένταση και αγωνία, μια περιπέτεια που εξυμνεί την αδιάκοπη επιμονή του ανθρώπινου πνεύματος.

Τρυφερές λεπτομέρειες από τον έρωτα του Leonard Cohen με τη μούσα του, Marianne Ihlen, η οποία κέρδισε την αθανασία μέσα από τα τραγούδια «So Long Marianne» και «Bird on the Wire» φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ «Λόγια Αγάπης», το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Cine Rex. Ακολουθεί το «Anthropocene: The Human Epoque», ένας κινηματογραφικός διαλογισμός επάνω στο μεγάλης κλίμακας μηχανικό επανασχεδιασμό του πλανήτη. Πρόκειται για το έργο της πολυβραβευμένης ομάδας των Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier και Edward Burtynsky.

Οικοτουρισμός & Κυκλική Οικονομία

Το ντοκιμαντέρ «The Brink» της Alison Klayman ακολουθεί τον Steve Bannon ύστερα από την αποχώρησή του από τη θέση του συμβούλου σε θέματα στρατηγικής του Trump στην πορεία του προς την παγίωση αυτού που ονομάζει το «παγκόσμιο λαϊκιστικό κίνημα». Αμέσως μετά, έρχονται οι «Ευτυχισμένοι πρίγκιπες» του Πάνου Δεληγιάννη. Από την καρδιά μιας φαβέλας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η τέχνη του θεάτρου δίνει φτερά σε μια ομάδα παιδιών για να πετάξουν πάνω από τους φόβους τους και τα όνειρά τους. Οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο Πάρκο Πάρου.

Ελληνικό άρωμα και στοιχεία μιούζικαλ

Από την Κύπρο έρχεται η πρώτη ταινία που ανοίγει το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας προβολών στο Θερινό Κινηματογράφο Παροικιάς. Ο Γιάννης σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Κύπρο όταν ο σκύλος του το σκάει και περνάει στην «τουρκική» πλευρά. Η μεταφορά ζώων ανάμεσα στις δύο «πλευρές» απαγορεύεται και έτσι, ο Γιάννης θα πρέπει να φέρει πίσω παράνομα τον αγαπημένο του φίλο. Σκηνοθέτης της ταινίας «Αναζητώντας τον Χέντριξ» είναι ο Μάριος Πιπερίδης. Αμέσως μετά, θα προβληθεί το βιογραφικό «Rocketman», το επικό μιούζικαλ φαντασίας για την απίθανη ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Έλτον Τζον. Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του Reginald Dwight από ντροπαλό μουσικό παιδί-θαύμα στον παγκόσμιο σταρ Elton John.

Τέλος, στο πρόγραμμα προβολών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου περιλαμβάνονται επίσης οι ταινίες «Yesterday» του Danny Boyle και «Όταν οι ντομάτες συνάντησαν τον Βάγκνερ» της Μαριάννας Οικονόμου, που διαδραματίζεται σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου (Πέμπτη 11/07 στο Lefkes Popup Cinema).