Αληθινές ιστορίες, αυτοβιογραφίες και δράματα εποχής μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των θεατών του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Ο πολιτισμός βρήκε διέξοδο σε μια μικρή Κυκλάδα

Ειδυλλιακές προβολές στην παραλία της Αλυκής, στην παραλία Πράσσα, στο λιμάνι  της Ψάθης, στην πλατεία της Σωτήρας και σε πολλά ακόμη γραφικά σημεία της Κιμώλου απολαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι και επισκέπτες του μικρού κυκλαδίτικου νησιού στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την εταιρεία παραγωγής Glory Films και τον Δήμο Κιμώλου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Αρωγός της διοργάνωσης είναι η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και χορηγός του η εταιρεία Ορυκτών Μπεντομάιν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου Manuel de Coco υπογράμμισε πως στόχος της ομάδας είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως θεσμού.  Παρά το γεγονός ότι, η οικονομική υποστήριξη για το 2020 ήταν ελάχιστη, ο ίδιος προτίμησε αυτό να συνεχιστεί έστω και με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, όπως και με λιγότερες προβολές ταινιών, από το να διεξαχθεί online ή να ακυρωθεί. «O πολιτισμός πάντα βρίσκει διεξόδους ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρία ντοκιμαντέρ εκτός συναγωνισμού

Κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, που σήκωσε αυλαία την 1η Σεπτεμβρίου, προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από έξι ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ τρία ντοκιμαντέρ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός συναγωνισμού.

Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ “1o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου” σε σκηνοθεσία του Μανώλη Παπανικήτα. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 27 λεπτών περιγράφει τις καλύτερες στιγμές του φεστιβάλ 2019. Ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο φεστιβάλ για το φεστιβάλ.

Την ίδια ημέρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το επιστημονικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου» σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα, το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μέλος της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019, κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του δρος Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Αθανασούλη. O Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το πολυεπίπεδο έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σε αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους. Αυτό το μυστήριο, που παραμένει ακόμα άλυτο, προσπαθεί να λύσει για πολλές δεκαετίες ο καθηγητής Ρένφριου, ο οποίος αποκαλύπτει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έξι ταινίες διεκδίκησαν το Χρυσό Δέντρο

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν έξι ταινίες μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο, παραγωγής 2019:

1. Nomades / Μαρόκο /Γαλλία (Δράμα) 87’

2. A Certain Kind of Silence / Τσεχία (Ψυχολογικό Θρίλερ) 96’

3. Send me to the Clouds / Kίνα (Ψυχολογικό Δράμα) 99’

4. A Dark, Dark Man / Καζακστάν (Αστυνομική/Μαύρη Κωμωδία) 130’

5. A Dose of Happiness / Bουλγαρία (Δράμα/Αυτοβιογραφία) 100’

6. Arracht / Ιρλανδία (Δραματική/Εποχής) 84’

Οι παραπάνω παραγωγές προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν επιλεχθεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco, ο οποίος διατηρεί την ίδια προσέγγιση ως προς το ύφος των ταινιών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του και για δεύτερη χρονιά σε αληθινές ιστορίες, αυτοβιογραφίες και δράματα εποχής.

Οι ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (San Sebastian Film Festival, Busan International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival, Tallin Black Nights Film Festival κ.ά.), θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο, καθώς και τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο ΕΡΤ που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Φωτογραφίας και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, Αριστοτέλη Μεταξά (πρόεδρο) και τους: Fransesca Bartellini / Ηθοποιό και σκηνοθέτη (Ιταλία), Karlos Alastruey / Σκηνοθέτη, παραγωγός (Ισπανία), Κάτια Πανταζή / Παραγωγός Κινηματογράφου (Ελλάδα), Ilia Antonenko / Σκηνοθέτη- Διευθυντή κινηματογραφικών φεστιβάλ (Ρωσία)

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται απόψε με το ντοκιμαντέρ “ Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά” παραγωγής 2019 σε σκηνοθεσία – παραγωγή του Σωτήρη Δανέζη με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 56 λεπτών έχει θέμα τα πλαστικά μίας χρήσης, τη ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές θάλασσες και τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργησή τους.

Σημειώνεται πως, εκπρόσωποι του Ιδρύματος καθώς και του προγράμματος SeaChange Greek Islands βρέθηκαν στο φεστιβάλ και διοργάνωσαν δράσεις καθαρισμών ακτών και βυθών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ δημιουργήθηκαν οι εξής πρακτικές οργάνωσης για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης:

Στα σημεία προβολών τοποθετήθηκε ψύκτης και διατέθηκαν οικολογικά κυπελάκια πολλαπλής χρήσης. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην μείωση των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.

Επίσης, στα σημεία προβολών οι θεατές που καπνίζουν παρέλαβαν πήλινα τασάκια. Τέλος, οι κατάλογοι του φεστιβάλ θα εκτυπωθούν σε οικολογικό χαρτί.

"Η θάλασσα στο κορμί της, το βλέμμα στην άμμο". Ζούμε μια περίοδο περιορισμών των ατομικών ελευθεριών σε όλους τους τομείς. Για τον λόγο αυτό, ή ιδέα των διοργανωτών ήταν το πόστερ του φετινού φεστιβάλ να αποτυπώσει την έννοια της απόλυτης ελευθερίας με την σύνδεση μας με την φύση και τον εαυτό μας.

Μέρος των ενεργειών υλοποίησης ενός «πράσινου» φεστιβάλ στους χώρους των προβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες και τον Δήμο Κιμώλου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υλοποιείται αποκλειστικά με την οικονομική υποστήριξη της ΕΡΤ.