Φυσικές και διαδικτυακές προβολές στο πρόγραμμα του αγαπημένου Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που επιστρέφει σήμερα, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες

Το Animasyros δεν το βάζει κάτω

Η χρονιά που διανύουμε είναι ίσως η πιο απρόβλεπτη και η πιο ανατρεπτική για όλα τα πολιτιστικά γεγονότα και βεβαίως για τα οπτικοακουστικά φεστιβάλ.

Ωστόσο, το Animasyros έχει αποδείξει περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια πως αντέχει στις δυσκολίες. Έτσι και φέτος, η αγαπημένη διοργάνωση μικρών και μεγάλων προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που έχει καταστεί κοιτίδα των κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας.

Υπαίθριες οι προβολές στην Ερμούπολη, αλλά και σε άλλους οικισμούς της Σύρου, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, πλήρως διαδικτυακά προσβάσιμη Αγορά, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας παντού.

Ο 13ος κύκλος του Animasyros ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες από 180 ταινίες animation, βραβευμένες επιλογές αλλά και νέες εντυπωσιακές παραγωγές από Ελλάδα και από 100 ακόμα χώρες παγκοσμίως, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, αποτελούν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που για πρώτη φορά το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς εγγραφή, στην πλατφόρμα live.animasyros.gr.

Ταυτόχρονα, υπαίθριες προβολές σε διάφορα σημεία του νησιού, με καθημερινό ραντεβού στην Ερμούπολη αλλά και μία περιοδεία σε Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βάρη και Άνω Σύρο θα πραγματοποιούνται εναλλάξ κάθε ημέρα. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του χώρου, το τμήμα της Αγοράς πραγματοποιείται με περιορισμένη χωρητικότητα στη Σύρο και μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το κανάλι του Animasyros στο YouTube. 

Οι προβολές ξεκινούν στις 7.30μ.μ., ώστε να προσαρμοστούν στα ωράρια των θερινών κινηματογράφων, ψηφιακά στις 6.30μ.μ. και τελειώνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Θα είναι ελάχιστες οι ταινίες που θα παιχθούν μόνο φυσικά, λόγω γεωγραφικών περιορισμών παραγωγής περιεχομένου, ενώ μία ταινία σε παραγωγή της AppleTV θα βρίσκεται μόνο στο ψηφιακό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας μας τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής διοργάνωσης.

Μία εντυπωσιακή πρεμιέρα: «Χρύσιππος» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θ. Σαμαρά

Το Φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη έναρξή του σήμερα το απόγευμα στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων που στεγάζεται στο εμβληματικό αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη με μια ταινία που στην πραγματικότητα εξερευνά το διάλογο μεταξύ animation και θεάτρου. Πρόκειται για την μαγνητοσκοπημένη θεατρική παράσταση ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά, μια παράσταση που είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Στο έργο αυτό με το ιδιαίτερο χιούμορ, το οποίο θεωρείται υπόδειγμα της ελληνικής queer γραφής, ο σκηνοθέτης Θάνος Σαμαράς πειραματίζεται με απόλυτη επιτυχία με το animation που αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην παράσταση. Ο Θάνος Σαμαράς που θα παρουσιάσει το ανέβασμα του έργου και στο πλαίσιο της Αγοράς του Animasyros υπογράφει επίσης το εντυπωσιακό σκηνικό και όλη την εικόνα της παράστασης (κίνηση, κοστούμια, φωτισμούς, σχεδιασμό ήχου και animation).

Το πρόγραμμα του Animasyros:

• Περισσότερες από 180 ταινίες από 100 χώρες

• Πέντε (5) διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα, το Διαγωνιστικό Τμήμα Τηλεοπτικών & Κατά Παραγγελία Ταινιών, το Ελληνικό Πανόραμα που απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην καλύτερη ελληνόφωνη ταινία καθώς και το διαγωνιστικό τμήμα Ευρωπαϊκές Αξίες #ThisisEU που απονέμεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

• Ειδικά αφιερώματα όπως το επετειακό Animapride V για την LGBTQ+ animation σκηνή – ένας θεσμός που έχει πια καθιερωθεί,

• Μία νέα συνεργασία με το Athens’ International Children’s Film Festival, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί μία επιλογή των καλύτερων animation για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνο, καθώς και τα καθιερωμένα προγράμματα για παιδιά K.ID.S,

• Και το αγαπημένο Διεθνές Πανόραμα και τέλος ειδικές προβολές ταινιών των μελών της κριτικής επιτροπής.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με τρία εργαστήρια για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ένα διαδικτυακό masterclass ενηλίκων (επαγγελματίες και φοιτητές) με τον Dan Richards, ένα εργαστήριο ανιμέισον & καλλιγραφίας για εφήβους με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου και εκπαιδεύτρια την Ιωάννα Γιακουμάτου, ενώ για τους μικρούς μας φίλους, μαθητές Ε’ & ΣΤ’ δημοτικού, αναλαμβάνουν οι Φωκίων Ξένος και Ελένη Μούρη, και συνεργάζονται για ένα εργαστήριο με περιβαλλοντική θεματική και ευφάνταστη τεχνική που συνδυάζει το παραδοσιακό ζωοτρόπιο με τις σύγχρονες τεχνικές ανιμέισον. Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στη λήξη του Φεστιβάλ.

Νέες Συνεργασίες: Η Βίκυ Μοσχολιού γίνεται animation

Το Animasyros και ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99,2 ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν μια νέα συνεργασία με τίτλο «Ενενήντα Δεύτερα». Η πρώτη ταινία της σειράς με τίτλο «Βίκυ-Ενενήντα Δεύτερα» για τη Μοσχολιού ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό- Lyra 1977). Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προφεστιβαλικής εκδήλωσης του Animasyros, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τον Δ. Προγράμματος του σταθμού, Δημήτρη Βραχνό, την κόρη της αείμνηστης Μοσχολιού, κα Ευαγγελία Δομάζου και τον νεαρό ανιμέιτορ Δημήτρη Κουσάνδα.

Φετινή τιμώμενη χώρα η Τσεχία

Το τσεχικό ανιμέισον έχει μια παράδοση 100 ετών, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920 με τη «Χρυσή Εποχή» του μεταξύ 1950-1980, ενώ οι Τσέχοι animators θεωρούνται πρωτοπόροι με γνωστά ονόματα παγκοσμίου φήμης όπως: Karel Zeman, Hermina Tyrlova («Μητέρα του τσεχικού ανιμέισον») κ.α. Σήμερα, από τις τσεχικές σχολές ανιμέισον αποφοιτούν έτοιμοι καλλιτέχνες. Το αποδεικνύει και η επιτυχία της σχολής FAMU της Πράγας στα φετινά βραβεία Όσκαρ με την υποψηφιότητα της ταινίας «Daughter» της Daria Karcheeva,η οποία θα προβληθεί σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligova, «οι προβολές προσεκτικά επιλεγμένων και βραβευμένων τσεχικών ταινιών στη μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στη Σύρο θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας, όπως άλλωστε γίνεται με επιτυχία κάθε χρόνο».

Προ – Φεστιβαλική Εκδήλωση

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη προ – φεστιβαλική εκδήλωση του Animasyros 13, στο θερινό κινηματογράφο Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το κοινό υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ έναν σύντομο χαιρετισμό έδωσαν και οι φίλοι και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, κ. Patrick Comoy Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, η εκπρόσωπος τύπου της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κα. Νέλλη Παλαιολόγου, η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, κα Lucie Kuligova και ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, κ. Πάνος Κουάνης έδωσε τις ευχές του και επισήμανε την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ προς το Φεστιβάλ μέσα από ένα σύντομο βίντεο. Ακολούθησε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας MARONA'S FANTASTIC TALE της Anca Damian.

Ετικέτες: