Συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου με την HermoupolisHeritage

  • Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2023 - 12:30

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) και το δίκτυο Αρχιπέλαγος συνεργάστηκαν με την HermoupolisHeritage (www.hermoupolisheritage.com) για τη διεξαγωγή της καταληκτικής εκδήλωσης της διαμεσογειακής πρωτοβουλίας «Communitiesbetweenislands» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης.

Με την προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 το ξεχωριστό πρότζεκτ που είχε στόχο την ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσα από το πρίσμα της τέχνης. Την παρουσίαση διαδέχθηκε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ συντελεστών του εγχειρήματος και κοινού.

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες MarianneFahmy από την Αίγυπτο, LatentCommunity από την Ελλάδα και ElkeMarhöfer από τη Γερμανία, που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κορσική και τη Σαρδηνία ολοκληρώνοντάς το στη Σύρο, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν έργα τους και να πραγματοποιήσουν εργαστήρια στο νησί καταθέτοντας τη δική τους ματιά γύρω από την περιβαλλοντική κρίση.

Στο χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου το χθες κάνει διάλογο με το σήμερα, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τους τρόπους αντιμετώπισης της απειλής κατά της φύσης, καθώς και να αναπτύξουν μέσα από το έργο τους τις μεθόδους προστασίας και διαφύλαξης του οικοσυστήματος.

Φροντίδα και συντήρηση αποτελούν λέξεις-κλειδιά όταν συλλογιζόμαστε το περιβάλλον, φιλοσοφία που διαπνέει και την HermoupolisHeritage.

«Στόχος μας είναι η διάσωση της κληρονομιάς μας και η προβολή της ιστορίας του τόπου μας. Η πολιτιστική, όμως, κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τη φύση. Η εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου στο χώρο της χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης αποτέλεσε ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της διαφύλαξης αυτής της παρακαταθήκης μέσω της τέχνης και της επιστήμης», δήλωσε ο ιδρυτής Δημήτρης Σταυρακόπουλοςμε αφορμή την παρουσίαση.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης συμμετείχαν οι οργανισμοί Δίκτυο Αρχιπέλαγος της Σύρου, Providenza της Κορσικής και Cherimus της Σαρδηνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και το έργο της HermoupolisHeritage: www.hermoupolisheritage.com

Σχετικά με την HermoupolisHeritage

Η HermoupolisHeritage είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ερμούπολη της Σύρου. Κάτω από τη στέγη του μοναδικού σε όλο το νησί διασωθέντος εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου, ο οργανισμός έχει σαν στόχο τη διάσωση και την αποκατάσταση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου. Με αφετηρία την ιστορία και την παράδοση του τόπου, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες γύρω από την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τη βιομηχανία και το περιβάλλον.

Μέσα από τις δράσεις αυτές ο επισκέπτης ταξιδεύει στο χρόνο, φοράει την εργατική ποδιά, συμπληρώνει την κάρτα εργασίας και ζει για λίγη ώρα ως μέλος της παραγωγικής γραμμής της εποχής, μαθαίνοντας την ιστορία του νησιού και γνωρίζοντας την παράδοσή του. Όλα αυτά πραγματοποιώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν. Η μοναδική εμπειρία ολοκληρώνεται γύρω από ένα μοναστηριακό τραπέζι όπου μπορεί να γευθεί το εργατικό κολατσιό και να απολαύσει τοπικά προϊόντα.

www.hermoupolisheritage.com

 

Ετικέτες: