Η προβολή του εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με φορείς εκτός Σύρου

Το ντοκιμαντέρ "Young Plato - Νεαρός Πλάτων" από τη Λέσχη Φωτογραφίας

Θάνος Αρβανίτης: "Κάθε χρόνο στοχεύουμε σε υλοποίηση δράσεων με αποδέκτες το σύνολο των κατοίκων του νησιού"

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου με φορείς, παρουσιάζεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο παλαιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, το ντοκιμαντέρ της "ΑΝΕΜΟΝ Productions", "Young Plato - Νεαρός Πλάτων".

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της Λέσχης που δραστηριοποιείται έντονα από το 2008, έχοντας διαγράψει μία σημαντική παρουσία στη Σύρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Για τη συγκεκριμένη προβολή, αλλά και για τους επόμενους στόχους, όπως το άνοιγμα προς τη μαθητική κοινότητα της Σύρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της Λέσχης, Θάνος Αρβανίτης.

Επιστέγασμα της τρίχρονης συνεργασίας με την "ΑΝΕΜΟΝ Productions"

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Young Plato - Νεαρός Πλάτων" έρχεται ως επιστέγασμα της τρίχρονης συνεργασίας με την ΑΝΕΜΟΝ Productions" και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί κατά κύριο λόγο την καλοκαιρινή περίοδο η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.

"Η προβολή της ταινίας Young Plato - Νεαρός Πλάτων", γίνεται στο πλαίσιο της τρίχρονης συνεργασίας που έχουμε με την "ΑΝΕΜΟΝ Productions". Κάθε χρόνο υλοποιούμε δράσεις με προβολές ταινιών", σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, κάνοντας παράλληλα αναφορά και για το ντοκιμαντέρ, αλλά και για τις συνεργασίας που έχουν ανακύψει.

"Το καλοκαίρι του 2023, παράλληλα με την "ANEMON" συνεργαστήκαμε με το Cyclades Preservation Fund με τρία στοχευμένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον. Σκοπός μας είναι αυτές οι προβολές να παρουσιάζονται την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά λόγω του πολιτιστικού "φόρτου", αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση εκτός καλοκαιρινής σεζόν, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια για τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών." υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, το "Young Plato - Νεαρός Πλάτων" διάρκειας 52 λεπτών που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στη Σύρο, είχε συμμετάσχει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πραγματεύεται τη ζωή των μαθητών σε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπέλφαστ.

Η ταινία παρουσιάζει το όραμα του γυμνασιάρχη Κέβιν ΜακΆρεβι και μιας αφοσιωμένης ομάδας ιδεολόγων, περιγράφοντας πώς η κριτική σκέψη και η στήριξη του δασκάλων μπορούν να ενδυναμώσουν τα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν να υπερβούν τα όρια και τους περιορισμούς της κοινότητάς τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εφημερίδα, πρόκειται για μία ταινία παρατήρησης που μας μεταφέρει σε σχολείο στο Άρντοϊν του Μπέλφαστ, αλλά και που μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά και με το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και τις προσεγγίσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη προβολή είναι ανοιχτή για όλο το κοινό της Σύρου.

"Επιθυμία μας είναι η όλο ένα και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου σε τέτοιου είδους προβολές, οι οποίες στοχεύουν στη δυνατότητα να δει ο καθένας από εμάς με ένα διαφορετικό πρίσμα στο τι συμβαίνει γύρω μας και πολύ περισσότερο εκτός Ελλάδας", σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μπορεί να το παρακολουθήσουν και μαθητές, ο κ. Αρβανίτης δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευχάριστο, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η Λέσχη στοχεύει - μετά την επαφή που έχει με τις εκπαιδευτικές μονάδες - μετά την περίοδο του Πάσχα να πραγματοποιήσει προβολές με δύο ντοκιμαντέρ.

Συμμετοχή της Λέσχης στην έκθεση φωτογραφίας "PHOTOVISION 2024"

Ο κ. Αρβανίτης μιλώντας για τους επόμενους στόχους και δράσεις της Λέσχης, κάνει γνωστή και τη συμμετοχή της στην έκθεση "PHOTOVISION 2024" τον Απρίλιο στο κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο.

"Ολοκληρώσαμε την συμμετοχή μας στην πολιτιστική δράση που πραγματοποίησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Edu4all - Εκπαίδευση για όλους” με θέμα «Καραβομαραγκοί και φωτογράφοι» και θέτουμε τους επόμενους στόχους. Ένας από αυτούς είναι και η συγκεκριμένη έκθεση¨, επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία διεθνή έκθεση φωτογραφίας, στην οποία η Λέσχη συμμετέχει με δύο διαφορετικές θεματολογίες.

"Πρόκειται για μία διεθνή έκθεση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε με δύο εκθέσεις και συγκεκριμένα με θεματολογία τη "φωτογραφία δρόμου", αλλά και με φωτογραφίες από τη Γυάρο. Πρέπει να τονίσω ότι όταν ενημερώσαμε τους υπευθύνους για την παρουσίαση φωτογραφιών από το νησί της Γυάρου υπήρξε από την πλευρά τους μεγάλος ενθουσιασμός, καθώς είναι ένα στοιχείο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου", καταλήγει στις δηλώσεις του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη Λέσχη δραστηριοποιούνται σχεδόν 70 άτομα, με το βασικό πυρήνα να αγγίζει τους 30, ενώ έχει στο ενεργητικό της δεκάδες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Σύρου, αλλά και με άλλους εκτός του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως αποτέλεσμα της δουλειάς της έχει ταξιδέψει σε πόλεις του εξωτερικού. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η παρουσία φωτογραφιών στο Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο συνεργασίας με το φεστιβάλ "ΑΝΩ".