«Μυσταγωγία» με τον Παναγιώτη Μάργαρη στο θέατρο Απόλλων

«Η κιθάρα πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με το φιλόμουσο κοινό της Σύρου, ο αγαπημένος Έλληνας κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης για να παρασύρει τους φίλους του σε ένα ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων μέσα από τους μαγικούς ήχους της κιθάρας του.

Έχοντας ήδη χαρίσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές με τελευταία τη «μυστική συνάντησή» του με τον Σταμάτη Κραουνάκη τον Δεκέμβριο του 2015, ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Παναγιώτης Μάργαρης επανέρχεται για ένα ακόμη ρεσιτάλ, σε μια ημέρα ιδιαίτερου συμβολισμού και κατάνυξης.

Το κοινό θα απολαύσει κομμάτια από τις πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του “Rock of my soul” και “Με τη μαγεία της κιθάρας”, έργα μεγάλων κλασικών συνθετών, καθώς και δικές του συνθέσεις. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Γιαννίδης, ο Αττίκ, ο Nino Rota, και ο Lucio Dalla. Μαζί του θα βρεθούν επί σκηνής δύο ταλαντούχες νέες ερμηνεύτριες, h Ελεάννα Φινοκαλιώτη και η Ειρήνη Τζαμτζή.

Λίγες ώρες πριν βρεθεί και πάλι στη φιλόξενη αγκαλιά της Ερμούπολης, ο κ. Μάργαρης μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για τη σχέση του με τη Σύρο, τις μουσικές δοκιμασίες που θέτει ο ίδιος στον εαυτό του, αλλά και για την προσπάθειά του να κάνει ευρύτερα γνωστό τον σύμμαχό του στη ζωή και την τέχνη… την κιθάρα.

Προ των πυλών της τέταρτης κατά σειρά συναυλίας σας στο νησί, θα έλεγε κανείς ότι η σχέση σας μαζί του ξεφεύγει από τα στενά επαγγελματικά όρια.

«Η Σύρος μου αρέσει πάρα πολύ. Η Ερμούπολη είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις που έχω συναντήσει με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Η καλαισθησία της σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τη γλυκιά αύρα και τη ζεστή ατμόσφαιρα του θεάτρου Απόλλων με έκαναν να αγαπήσω το νησί, ώστε να θέλω σήμερα να το επισκέπτομαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο».

Σε κάθε σας εμφάνιση κυριαρχεί το στοιχείο της πρωτοτυπίας, δεδομένου ότι δεν επαναλαμβάνεστε ούτε περιστρέφεστε γύρω από τα ίδια ακούσματα.

«Είναι πολύ σημαντικό τόσο για μένα, όσο και για το κοινό να υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία σε κάθε συναυλία, ώστε να αποτελέσει για όλους μία ξεχωριστή εμπειρία. Στο συγκεκριμένο ρεσιτάλ θα παρουσιάσω κυρίως κομμάτια που συνάδουν με την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα είναι κομμάτια από το κλασικό ρεπερτόριο της κιθάρας, καθώς και δικές μου συνθέσεις. Και επειδή μου αρέσει να δίνω τόπο σε νέα παιδιά, μαζί μου θα βρίσκονται δύο ταλαντούχες κοπέλες, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ελεάννα Φινοκαλιώτη και η υψίφωνος Ειρήνη Τζαμτζή, η οποία έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι».

Μαζί με εσάς, έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε και αγαπημένους ερμηνευτές σε ρόλο guest. Ένας ή και δύο συνοδοιπόροι κάποιες φορές κάνουν το ταξίδι ακόμα καλύτερο;

«Με τους τραγουδιστές, είτε αυτοί είναι διάσημοι, είτε άγνωστα αλλά πολύ ταλαντούχα παιδιά, διατηρώ μία σχέση αγάπης. Πάντα μοιράζω το πρόγραμμα ανάμεσα σε σόλο κιθάρα και σε κάποιες διασκευές τραγουδιών. Αγαπώ το τραγούδι, δεν έχω γενικά ταμπού στο θέμα της μουσικής, δηλαδή μπορώ να διασκευάσω κομμάτια είδη μουσικής και να τα προσαρμόσω στον ήχο της κιθάρας. Αυτό είναι και κάτι που με γοητεύει και με ιντριγκάρει, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια επιλέγω να το κάνω. Στο «Rock my soul” διασκεύασα και ερμήνευσα κομμάτια από την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή, δηλαδή τραγούδια των Rolling Stones, Doors, Metallica, Queen, Κάποια εξ’ αυτών, θα τα παρουσιάσω και τη Μεγάλη Τετάρτη στο Θέατρο Απόλλων».

Οι διασκευές αποτελούν τρόπο προσέγγισης ενός νέου κοινού, που δεν έχει ψηθεί στον ήχο της κλασικής κιθάρας;

«Θεωρώ πως η κιθάρα πρέπει να βγει απ’ το καβούκι που την έβαλαν πολλοί συνάδελφοι κιθαρίστες, περιορίζοντάς την μόνο στο κλασικό ρεπερτόριο και την παρτιτούρα. Κι εγώ πέρασα από αυτό το στάδιο, πήρα το δίπλωμά μου από το Εθνικό Ωδείο, άκουσα κλασικούς συνθέτες, όμως από κει και πέρα σημασία έχει να είναι κάποιος καλός μουσικός, παρά καλός κλασικός κιθαρίστας. Προσωπικά, προσπαθώ μέσα από αγαπημένες μελωδίες από όλο τον κόσμο και άλλα είδη μουσικής να κάνω την κιθάρα πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για μένα ήταν και ένας στόχος ζωής να τη διαδώσω όσο περισσότερο μπορώ σε αυτή τη μορφή».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ένα «αποκούμπι» στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στη δική σας περίπτωση, η κιθάρα παίζει το ρόλο του συμμάχου τόσο στα εύκολα, όσο και στα δύσκολα;

«Και η κιθάρα και η μουσική γενικότερα είναι ένας καλός σύμμαχος. Η συμβουλή που έχω να δώσω στον κόσμο είναι να βάλει στο καθημερινό πρόγραμμά του την ακρόαση καλής μουσικής, η οποία είναι το πιο αποτελεσματικό αγχολυτικό. Και βοηθάει πάρα πολύ στο να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση και να γεμίσει την ψυχή μας με αισιοδοξία για το μέλλον».

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου περιλαμβάνονται και αρκετά μουσικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κιθάρα; Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να φέρουν το κοινό πιο κοντά στα διάφορα είδη μουσικής;

«Είναι σπουδαίες όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως επίσης σημαντικό είναι να έρχεται και ο κόσμος πιο κοντά στην πηγή, που είναι η ορχηστρική μουσική. Ειδικά η Σύρος έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση και στη λαϊκή μουσική και γενικότερα στην ποιότητα. Διοργανώνονται πάρα πολύ όμορφα φεστιβάλ εδώ και χρόνια και νομίζω ότι είναι ένα νησί που κρατάει τον πήχη πολύ υψηλά».