«Αυλαία» ρίχνει σήμερα το 26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, που κατάφερε και φέτος να παρασύρει το κοινό της Σύρου στον ξεχωριστό μουσικό κόσμο του

Μια δυνατή σχέση που αντέχει στο χρόνο

Οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά μέσα από την αθρόα προσέλευση κατοίκων και επισκεπτών του νησιού στις εκδηλώσεις της φετινής 26ης διοργάνωσης που διεξάγεται με επιτυχία από την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Χάρη στην υψηλή ποιότητά του και το μοναδικό φιλικό του κλίμα, το φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου κατάφερε από την πρώτη κιόλας στιγμή να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, που το ακολουθούν κάθε χρόνο με την ίδια αγάπη και αφοσίωση.

«Ο μισός κόσμος που έρχεται σε κάθε συναυλία είναι το φανατικό κοινό της διοργάνωσης, που παρακολουθεί όλες τις εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι μας γνωρίζουν, χαιρετούν τους μουσικούς και κουβεντιάζουν μαζί τους. Αυτό είναι τιμητικό και συνάμα πολύ συγκινητικό», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Νικολόπουλος.

Νότες που μάγεψαν, συγκίνησαν και ενέπνευσαν

Ο φετινός κύκλος του φεστιβάλ άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η Αγγελική Κοκκίνη (φωνή) και ο Πάνος Δραμυτινός (κιθάρα) μάγεψαν το κοινό, παρουσιάζοντας πρωτότυπα τραγούδια αλλά και μουσική σε ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Το επόμενο βράδυ, οι φίλοι του Φεστιβάλ είχαν τη χαρά να απολαύσουν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το μουσικό σχήμα «Duo Capriccioso», που αποτελείται από τις Κλεοπάτρα Κυρτάτα (φλάουτο) και Αθανασία Νικολακοπούλου (κιθάρα). Με τον εξαιρετικά αρμονικό συνδυασμό των δύο οργάνων τους και ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, οι καλλιτέχνιδες μετρούν μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με πλούσιο πρόγραμμα: προκλασικά και κλασικά έργα, Γάλλους συνθέτες του εικοστού αιώνα, σύγχρονους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής, ελληνικά τραγούδια, αλλά και μουσικά παραμύθια. Αυτή τη φορά, οι δυο τους επέλεξαν να ταξιδέψουν μουσικά το κοινό «από την Ισπανία στο νέο κόσμο».

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς περιελάμβανε ένα μοναδικό ρεσιτάλ κιθάρας από τον  Adnan Ahmedic (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), το παίξιμο του οποίου ενσωματώνει δεξιοτεχνία, εκφραστικότητα και ραφινάτο ήχο. Ο ίδιος υπηρετεί πιστά ένα καλλιτεχνικό όραμα δίνοντας έμφαση στη μουσική πρωτοτυπία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα για κιθάρα σε συνδυασμό με φωνή, τσέλο, άρπα και ορχήστρα ενώ εμπλουτίζει τα ρεσιτάλ του με παραδοσιακές μελωδίες από διάφορα μουσικά είδη (Βαλκάνια, Λατινική Αμερική, Μεσόγειος) καθώς και μουσική από το κινηματογράφο.

Ροκ μπαλάντες απ’ όλο τον κόσμο, παραδοσιακά τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις για φωνή και κιθάρα παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου από τον Ούγγρο τραγουδιστή, κιθαρίστα, συνθέτη και στιχουργό, Peter Gerenda, μέσα από τη μουσική του οποίου δεκάδες χρώματα αναδύθηκαν και πλημμύρισαν τα γραφικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού.

Το πρόγραμμα της χθεσινής βραδιάς στην Πινακοθήκη Κυκλάδων άνοιξε η παιδική κιθαριστική ορχήστρα «Το μουσικό κουτί» με δάσκαλο τον Χρήστο Σέλα και στη συνέχεια ακολούθησε ρεσιτάλ κιθάρας από τον Μιχάλη Σουρβίνο.

Λήξη των εκδηλώσεων με το καθιερωμένο Κιθαριστικό Πανόραμα

Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται απόψε στις 20:30, στο Ησυχαστήριο των Αδελφών του Ελέους με τη συμμετοχή όλων των σολίστ και των νικητών των « 16ων Κιθαριστικών Αγώνων». Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα highlights όλης της εβδομάδας. Την ορχήστρα από κιθάρες διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

Στόχος του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, που εκτός από δυνατό «πολιτιστικό χαρτί» της Σύρου, θεωρείται και ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι να παρουσιάζει κάθε χρόνο φρέσκες ιδέες και πρωτότυπα ακούσματα που θα εμπνεύσουν και θα ψυχαγωγήσουν ένα ποικίλο κοινό με διαφορετικά καλλιτεχνικά γούστα.

«Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να ανανεωνόμαστε συνεχώς, ενώ είμαστε ανοιχτοί και σε καινούριους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις μας. Στο παρελθόν, έχουμε πραγματοποιήσει συναυλίες και στα Λαζαρέτα, στα Καμίνια και στην Ποσειδωνία ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε εντάξει στους μόνιμους σταθμούς μας και την Άνω Σύρου, που παρά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα και στην αύρα της διοργάνωσης», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.