Εξαιρετική συνύπαρξη και δυνατή «χημεία» ανάμεσα στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό και τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου

Το Θέατρο Απόλλων έγινε ένα ατμοσφαιρικό Music Hall

Άλλο ένα «διαμάντι» στην καλλιτεχνική «κοσμηματοθήκη» του Μουσικού Ομίλου Σύρου, προστέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο από το Θέατρο Απόλλων, φωτίζοντας με τη λάμψη του το πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

Συνεχίζοντας με απαράμιλλη επιτυχία το θεσμό των χορωδιακών αφιερωμάτων σε καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες, που από το 2014 τυγχάνουν θερμής αποδοχής τόσο από τους φιλόμουσους όσο και από επαγγελματίες του χώρου, ο δραστήριος πολιτιστικός φορέας τίμησε αυτή τη φορά τον Γιώργο Κατσαρό – «ογκόλιθο» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιάννης Αργυρίου.

Μετά τη συνύπαρξη και συνεργασία του με σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιάννης Σπανός, ο Μ.Ο.Σ συναντήθηκε επί σκηνής του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης με έναν ακόμη μουσικό «θρύλο» της χώρας μας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα την προσπάθειά του για τη διατήρηση του καλού τραγουδιού.

Το 6ο κατά σειρά αφιέρωμα του Ομίλου είχε εμφανώς συναυλιακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο είχε ενεργή παρουσία, συνοδεύοντας μουσικά από την αρχή έως και το τέλος της παράστασης τη Μικτή Χορωδία και τους προσκεκλημένους ερμηνευτές, Λένα Αλκαίου και Νικόλα Καραγκιαούρη.

Ένα όνομα… μία λαμπρή μουσική διαδρομή

Ο Γιώργος Κατσαρός, γεννήθηκε στην Κέρκυρα, φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου. Πάμπολλες συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί από το 1959 που πρωτοξεκίνησε στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε πολλούς μουσικούς δίσκους.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος και του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αλβανία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχει τιμηθεί με το Β’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Σόποτ της Πολωνίας και των Βρυξελλών (1965), το Γ’ Βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Μάλτας (1969( και το Δ’ βραβείο Φεστιβάλ τραγουδιού με το τραγούδι «Κυρα-Γιώργαινα» στο Ρίο ντε Τζανέιρο (1970).

Επίσης έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1974 ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας (Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα) και ως μέλος σε πολλές καλλιτεχνικές επιτροπές ανάδειξης νέων καλλιτεχνών. Το 1960 έδωσε εξετάσεις τις οποίες πέρασε και διετέλεσε μαέστρος της μεγάλης Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Σήμερα επιμελείται τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων ως αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο στούντιο και ετοιμάζει τον 35ο δίσκο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Γιώργος Κατσαρός ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης των μουσικών σχολείων στην Ελλάδα. Ο ίδιος παίζει πολλά μουσικά όργανα, με πιο αγαπημένο του το σαξόφωνο, το οποίο και “έκλεψε” τις εντυπώσεις στο φετινό διήμερο αφιέρωμα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς, οι διασκευές βραβευμένων μουσικών θεμάτων πρόσφατων κινηματογραφικών παραγωγών όπως το «City of Stars» από την ταινία «La La Land» και «Shallow» από το «A Star is born», καθώς και της αγαπημένης και ξακουστής «Φραγκοσυριανής» του Μάρκου Βαμβακάρη.

Προσπάθειες για τη διατήρηση και διάδοση του καλού τραγουδιού

Στον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Κατσαρός εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων, έναν ναό της τέχνης, όπως ο ίδιος το αποκάλεσε. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην εξαιρετική «χημεία» του με τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, παρά το γεγονός ότι από κοινού πραγματοποίησαν μία μόνο πρόβα πριν από την παρουσίαση του αφιερώματος. Πρόσθεσε επίσης ότι σκοπός του είναι η συντήρηση, διατήρηση και παρουσίαση του καλού ελληνικού και ξένου τραγουδιού. «Με τους συνεργάτες μου, προσπαθούμε να μη χαλάμε τα τραγούδια. Αυτό κάναμε για έναν ολόκληρο χειμώνα με τον Μίμη Πλέσσα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, το οποίο και θα επαναλάβουμε από τον ερχόμενο Νοέμβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η προσπάθεια αυτή δεν υποστηρίζεται από κάποιον φορεία. «Μόνοι μας μέσα από τα σωματεία μας, αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε το καλό τραγούδι και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εσείς δεν έχετε πάψει να το αγκαλιάζετε», κατέληξε ο κ. Κατσαρός.

Τον Γιώργο Κατσαρό, ο όποιος έπαιξε σαξόφωνο και πιάνο, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα ενός music hall, πλαισίωσαν οι μουσικοί: Στέλιος Τζανετής (μπουζούκι), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα) και Γιάννης Σαρόγλου (μπάσο). Στην παράσταση τραγούδησαν η Λένα Αλκαίου, μία από τις μεγάλες φωνές του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης. Τραγούδια απέδωσαν επίσης τα μέλη της χορωδίας του Μ.Ο.Σ Βαγγέλης Χάλαρης, Αργυρώ Πανταζή, Μικαέλα Λειβαδάρα, Λεωνίδας Κεράνης και Γιάννης Αργυρίου. Τη χορωδία διηύθυνε ο Γιάννης Αργυρίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη μαέστρο Alice Labarche για την πολύτιμη βοήθειά της στη διδασκαλία κάποιων κομματιών. Το διήμερο χορωδιακό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών δώρων στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες τόσο από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου, όσο και από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δια εκ του εκπροσώπου του, Αντιδημάρχου Αλέξη Αθανασίου.

Φέτος, εκτός από το Χορωδιακό φεστιβάλ όπου μετείχαν 450 χορωδοί από όλη την Ελλάδα, η χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου συμμετείχε στην τελετή λήξης του Πανευρωπαϊκού συνεδρίου Inner Wheel στο Θέατρο Απόλλων, επίσης έλαβε μέρος με τραγούδια για τη θάλασσα και τη Σύρο σε πλωτό στο λιμάνι, στο πλαίσιο της ναυτικής εβδομάδας, ενώ τραγούδησε θρησκευτικούς ύμνους μέσα στον Άγιο Νικόλαο στο καταξιωμένο Sunset Concert που διοργανώνει ο Peter Tiboris, στο ετήσιο Φεστιβάλ Αιγαίου.

Πρόκειται για ερασιτέχνες που ενσαρκώνοντας τους στόχους του Μουσικού Ομίλου Σύρου, προσπαθούν να προκαλέσουν ανησυχίες στους νέους, πάνω στο πνεύμα της καλής μουσικής και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μια τέχνη, γνήσια και πλούσια σε αισθήματα, που αποτέλεσμα έχει άνθρωποι και λαοί να γνωρίζονται και να αγαπιούνται.