16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

250 χρόνια Μπετόβεν

  • Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020 - 06:17

Σε έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, τον Ludwig van Beethoven είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Η Σύρος αποτελεί, εδώ και 15 χρόνια, οικοδέσποινα της πιο περίβλεπτης θερινής διοργάνωσης κλασικής μουσικής σε όλο το Αιγαίο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για τη 16η έκδοσή του με δύο μοναδικές συναυλίες στον Πολιτιστικό Χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά (12 & 13 Αυγούστου). Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα προβολής των δράσεών του μέσω διαδικτύου, σε παγκόσμια εμβέλεια, με την διαδικτυακή αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων εκτελέσεων σπουδαίων έργων του Μπετόβεν, που πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το φορέα  (παραγωγής Ιουλίου 2020 του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων).

Φέτος, το Φεστιβάλ τιμά τον Ludwig van Beethoven (1770-1827), με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννησή του, παρουσιάζοντας εμβληματικά έργα του, με τη συμμετοχή συνόλων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων 12μελής ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από μουσικούς της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η σολίστ πιάνου Αλεξία Μουζά - Αρένας, ο σολίστ βιολιού Γιάννος Μαργαζιώτης και ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

Τετάρτη 12 Αυγούστου

Η πρώτη συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 21:00 και περιλαμβάνει:

Romance αρ. 1 για βιολί και ορχήστρα σε σολ μείζονα, Έργο 40

Romance αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα σε φα μείζονα, Έργο 50

(μεταγραφή Μάριου Δαπέργολα για κουιντέτο εγχόρδων)

Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 3 από τα "Κουαρτέτα Ραζουμόφσκι", έργο 59

Σολίστ: Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί). Το σύνολο διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτελείται από τους: Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί), Παναγιώτη Τζιώτη (βιολί), Πάρι Αναστασιάδη (βιόλα) και Ισίδωρο Σιδέρη (βιολοντσέλο). Στο κοντραμπάσο ο Χρήστος Κομισόπουλος

Η συναυλία θα δοθεί προς τιμή του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Διοικητικού και εν γένει προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο».

Πέμπτη 13 Αυγούστου

Beethoven, L.V. (1770 – 1827): Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18

Mozart, W. A. (1756-1791): Romanza (Andante) από τη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» σε σολ μείζονα Κ. 525

Gershwin, G. (1898-1937): “I’ve got rhythm”

Gade, J. (1879-1963): Jalousie “Tango Tzigane”

Gershwin, G.: “The man I love”

Dvořak, A. (1841-1904): Finale (Vivace ma non troppo) από το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε φα μείζονα, Έργο 96 (“Αμερικάνικο”)

Οι συναυλίες στην Έπαυλη Τσιροπινά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, φέρνει κοντά παγκοσμίου φήμης σολίστες και σύνολα, παρέχοντας ένα στέρεο έδαφος για τη δημιουργικότητα της μουσικής δωματίου διεθνούς επιπέδου, ενώ παρουσιάζει masterclasses και συναυλίες σε ένα ευρύ κοινό από όλον τον κόσμο, υπηρετώντας μία σπουδαία αποστολή, την προώθηση της τέχνης της κλασικής μουσικής.  Το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 2004 και διοργανώνεται έκτοτε από το Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής ΑΜΚΕ, υπό την οργανωτική επιμέλεια των μελών του Φώτη Καραγιαννόπουλου, Κώστα Φωτόπουλου, Γιώργου Φουφόπουλου και Γιάννου Μαργαζιώτη.