Ο Μανώλης Μητσιάς έρχεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» για να μας θυμίσει τις ομορφότερες στιγμές από την 50χρονη μουσική πορεία του

«Το ποιοτικό τραγούδι μένει αναλλοίωτο στο χρόνο»

Σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού του εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια και τους στίχους τους. Το κοινό εκτίμησε τη στάση και τις επιλογές του και δε σταμάτησε ούτε στιγμή να τον ακολουθεί σε κάθε «μονοπάτι» του.

Ο Μανώλης Μητσιάς δηλώνει υπερήφανος για όσα έζησε στα πενήντα –χρυσά- χρόνια της μουσικής του πορείας και ετοιμάζεται να μοιραστεί αυτόν τον «πλούτο» με τους Συριανούς φίλους του.

Η συναυλία του Μανώλη Μητσιά με τίτλο “50 χρόνια χρυσάφι” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 και ώρα 21:00, στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά» στην Ποσειδωνία. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με υποχρεωτική έκδοση ατομικού δελτίου εισόδου από τα ταμεία του Θεάτρου “Απόλλων”.

Το κοινό θα έχει τη χαρά να απολαύσει όλες τις τεράστιες επιτυχίες που μας πρωτοτραγούδησε με ευγένεια και σπάνιο ήθος από το 1969 μέχρι σήμερα ο αγαπημένος ερμηνευτής.

Γύρω του, ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι, ο Γιώργος Τσιατσούλης στο ακορντεόν, ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο μπάσο και… όλος ο κόσμος από κάτω, να σιγοτραγουδάει αξέχαστα τραγούδια. όπως: «Ελευσίνα», «Ερωτικό» (Πιρόγα), ο «Γιάννης ο φονιάς», «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο», «Με ένα παράπονο», «Μη χτυπάς» κ.α.

Καριέρα από ατόφιο χρυσάφι

Στη πενηντάχρονη καριέρα του, ο Μανώλης Μητσιάς έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, Δήμο Μούτση, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Μάνο Χατζιδάκι, Χρήστο Λεοντή, Άκη Πάνου, Λίνο Κόκοτο, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο, Διονύση Σαββόπουλο Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Σπανουδάκη, κλπ.).

 Την δεκαετία του '90 και συγκεκριμένα το 1994 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει τραγουδήσει στίχους και ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Λίνας Νικολακοπούλου κλπ., ενώ ερμήνευσε και έργα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Έχει συνεργαστεί επίσης με κορυφαίους ερμηνευτές, Νίκο Ξυλούρη,Αντώνη Καλογιάννη, Σωτηρία Μπέλου Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Μπάμπης Στόκας, Νένα Βενετσάνου, Κώστας Μακεδόνας κ.α.

Έχει εμφανιστεί για συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τραγούδησε και για τους Έλληνες του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο και αλλού). Το καλοκαίρι του 2009, γιόρτασε τα 40 χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι. Δισκογραφικά έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 35 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

«Δώρο» και ταυτόχρονα «μεγάλο βάρος»

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Μανώλης Μητσιάς αναφέρεται σε όλες αυτές τις συνεργασίες που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τη μουσική ταυτότητά του, μία ταυτότητα που παραμένει αναλλοίωτη εδώ και πέντε δεκαετίες. «Η κληρονομιά που κουβαλώ μαζί μου είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο δώρο. Είχα την τύχη και την ευλογία να συνεργαστώ με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς που μου χάρισαν τα τραγούδια τους. Αυτό φυσικά αποτέλεσε και ένα βάρος που δεν έπαψα να σηκώνω στις πλάτες μου, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να μην τους προδώσω μέσα από τις επιλογές μου. Να αποφύγω δηλαδή το εμπορικό στοιχείο και να ερμηνεύω τραγούδια αξίας ανάλογης με την αξία αυτών των ανθρώπων», δηλώνει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, το εμπορικό τραγούδι συνήθως είναι και ευτελές. Ο ίδιος δεν ελκύεται από το εύκολο. Αγαπά τη μουσική και το στίχο που θα κινητοποιήσουν και θα συντροφεύουν για πάντα τη σκέψη του ακροατή. Για το λόγο αυτό εκτιμά πως τα ποιοτικά τραγούδια καταλήγουν να είναι πιο εμπορικά και από αυτά που κατατάσσονται στο συγκεκριμένο είδος, γιατί πολύ απλά αντέχουν στο χρόνο, σε αντίθεση με τις εφήμερες επιτυχίες που σύντομα περνούν στη λήθη. 

Ένας καλλιτέχνης με τόσο πλούσιο βιογραφικό, όπως ο Μανώλης Μητσιάς έχει όνειρα που παρέμειναν ανεκπλήρωτα στον χρόνο; «Ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Μάνο Λοΐζο, αλλά έφυγε από τη ζωή και δεν προλάβαμε», δηλώνει ο ίδιος στην «Κοινή Γνώμη».

Η μελοποιημένη ποίηση κατέχει μεγάλη θέση στην προσωπική του δισκογραφία. «Όλα τα τραγούδια μου, ακόμη και τα πιο λαϊκά είναι ποτισμένα με την τέχνη της ποίησης.  Τα τραγούδια της ποίησης είναι μικρά ποιήματα. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με αυτούς τους ανθρώπους, ειδικά με τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι. Τα τραγούδια που μου έδωσαν είναι μοναδικά. Γι’ αυτό, είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μια-δυο στιγμές από αυτή την πλούσια μουσική σοδειά. Θα μπορούσα όμως να σταθώ στο «Με μια πιρόγα» του Θάνου Μικρούτσικου, που αν και αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του δίσκου "Εμπάργκο», είναι ένα μεγάλο έργο».

Σχέση αγάπης με τους Συριανούς

Όλα αυτά τα χρόνια, η επαφή του με το κοινό ήταν άψογη. «Ποτέ δεν το πρόδωσα και εκείνο με ακολουθούσε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Μανώλης Μητσιάς είναι ο καλλιτέχνης που ανοίγει το συναυλιακό μέρος του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η σχέση του με το νησί είναι μία κολόνια που κρατάει 50 χρόνια, όσα και τα χρόνια του στο τραγούδι. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που οι κάτοικοι αυτού του νησιού με αισθάνονται πια δικό τους άνθρωπο. Η Σύρος είναι ένα νησί με πολιτισμό, που διαφέρει από άλλα νησιά».

Καταλήγοντας, εξηγεί πως αν ξεκινούσε σήμερα την πορεία του στο τραγούδι, δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό. «Δύσκολο να θέσεις τους ίδιους στόχους, καθώς δεν υπάρχουν πια τα μέσα για να κάνεις αυτά που θέλεις. Παρόλα αυτά, θα προσπαθούσα με τον ίδιο στόχο να τους πετύχω και θα συνεργαζόμουν με ανθρώπους που πατούν στα βήματα όλων αυτών των μεγάλων και σπουδαίων δημιουργών».