Συνέντευξη του συνθέτη Νίκου Κυπουργού για τα 10 χρόνια της «Ορχήστρας των Κυκλάδων»

Μία μουσική «κιβωτός» που συλλέγει τους «εκλεκτούς»

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Κυκλάδων του Νίκου Κυπουργού, που το 2010 εμφανίστηκε στην πολιτιστική ζωή της Σύρου για να αφήσει τη σφραγίδα της και να μας παρασύρει σε ποιοτικά μουσικά μονοπάτια, συγκεντρώνοντας στη σκηνή μία πλειάδα άξιων μουσικών και ερμηνευτών, κομμάτι της καλλιτεχνικής αφρόκρεμας του νησιού.

Δεκάδες συναυλίες στο μαγικό Θέατρο Απόλλων, επιτυχημένες εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Διανύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και μοναδικά αφιερώματα στη μουσική του ελληνικού κινηματογράφου περιλαμβάνονται στο πλούσιο έργο του συνόλου που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά που αποτελεί ένα από τα δυνατά πολιτιστικά χαρτιά της Σύρου και παράδειγμα για όλη τη χώρα.

Εκείνο που ίσως πάνω απ’ όλα ανέδειξε η Ορχήστρα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια είναι η αξία της συλλογικότητας και η λειτουργία της ως ομάδας. Κι αυτό το συναίσθημα της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας πάνω στη σκηνή, κατά τη διάρκεια των προβών, αλλά και στις ώρες που κυλούσαν μετά από αυτές, είναι ό,τι λείπει περισσότερο από τα μέλη της, αυτές τις ιδιαίτερες μέρες.

Για τη δεκαετή-μέχρι σήμερα- πορεία της Ορχήστρας, που συγκινεί, μαγεύει και προβάλλει την καλλιτεχνική δύναμη της Σύρου, πέρα από τα σύνορα του νησιού, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», ο μαέστρος της, Νίκος Κυπουργός.  

 

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Σύρου πριν από 10 χρόνια, δίνοντας την εικόνα μιας μουσικής «κιβωτού» που συλλέγει και ενώνει τους «εκλεκτούς» από κάθε είδος για να δημιουργήσουν μαζί έναν νέο κόσμο. Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καλλιτέχνες που εντάσσονται στο δυναμικό σας;

«Πέρα από την προϋπόθεση να είναι κάτοικοι Σύρου ή Κυκλάδων, δύο είναι τα βασικά κριτήρια: Μουσική ποιότητα και ήθος. Ο σωστός συν-τονισμός και η καλή «χημεία» είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε μία ορχήστρα σαν τη δική μας η οποία, παρά το επίπεδό της, δεν είναι αμιγώς επαγγελματική, διατηρεί τον χαρακτήρα και μιας  μεγάλης παρέας».

Η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της με ένα σύνολο 25 μουσικών και τραγουδιστών. Τι αλλαγές υπάρχουν σήμερα στη σύνθεσή της και πόσο εύκολο είναι για έναν πολυμελή καλλιτεχνικό πυρήνα να διατηρηθεί συμπαγής και αψεγάδιαστος στην πορεία των ετών.

«Όπως ήταν φυσικό κάποια μέλη άλλαξαν, κάποιοι νέοι μουσικοί μετακινήθηκαν από τη Σύρο στην Αθήνα, κάποιοι άλλοι προστέθηκαν. Ο βασικός πυρήνας όμως παραμένει ο ίδιος. Σταθερά! Σημαντικότατη διεύρυνση βέβαια αποτελεί και η ίδρυση της παιδικής χορωδίας μας που εξελίσσεται διαρκώς και επιτελεί σημαντικότατο ρόλο στη μουσική ζωή της πόλης, με μεγάλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα ήταν μάλιστα πολύ ευχάριστο για όλους μας να δούμε σύντομα παιδιά της χορωδίας να πλαισιώνουν την Ορχήστρα ως μέλη της.

Η χορωδία μας λειτουργεί ως τρίφωνη και έχει κάνει περισσότερες από 30 συναυλίες, συνοδεία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αυτόνομα ή συνοδεία άλλων μουσικών. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 100 παιδιά που παρακολουθούν την εβδομαδιαία πρόβα που γίνεται στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης. Φέτος, λειτουργούν 6 διαφορετικά τμήματα, στα οποία διδάσκει ένα οργανωμένο επιτελείο 4 ατόμων, ενώ τελεί από ιδρύσεώς της υπό την ηθική και υλική υποστήριξη της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου».  

Δέκα μαγικά χρόνια σε μια πόλη μαγική, την Ερμούπολη, όπως εσείς την αποκαλείτε σε κάθε συναυλία της. Ο ιστορικός και πολιτιστικός μανδύας που τυλίγει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Ορχήστρας, αλλά και στη συνεχή εξέλιξή της;

«Οπωσδήποτε. Όσο κι αν θεωρούν πολλοί ότι η Ορχήστρα είναι ένα παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα, να αποκτήσει δηλαδή κάθε πόλη τη δική της ορχήστρα, η ισχυρή μουσική και γενικότερα πολιστική παράδοση της Ερμούπολης βοηθά καθοριστικά».

 

Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές που έχετε ξεχωρίσει κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών χρόνων;

«Είναι πολλές. Τα αφιερώματα στον Μάνο Ελευθερίου, στον ελληνικό κινηματογράφο, οι συνεργασίες με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Σαββόπουλο που μας ταξίδεψαν στο Ηρώδειο, οι συνεργασίες με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τόσους άλλους σπουδαίους ερμηνευτές, τα Τραγούδια για παιδιά που μας ταξίδεψαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλές άλλες μικρότερες συναυλίες, τόσο στη Σύρο όσο και σε διάφορες πόλεις και νησιά. Εξίσου σημαντικές είναι για όλους μας οι στιγμές που περνάμε μαζί στις πρόβες, αλλά και η παρέα μετά τις πρόβες και τις συναυλίες. Για την ομάδα τα ταξίδια μας, από την κοντινή Τήνο ως την μακρινή Ξάνθη είναι όχι μόνο αφορμές για ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι, αλλά συχνά συνδυάζονται με συναντήσεις με άλλους μουσικούς και τοπικές χορωδίες, φτιάχνοντας γέφυρες και δημιουργώντας ανά την Ελλάδα ισχυρούς δεσμούς».

Ποια τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας και κατά πόσο μπορούν να περάσουν άμεσα στην πράξη δεδομένης της σημερινής ιδιαίτερης κατάστασης;

«Σχεδιάζουμε για το 2021 μία περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με τη στήριξη της Περιφέρειας, ξεκινώντας από τη Δήλο, με τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο. Θα παίζουμε σε θερινά σινεμά  ή σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους με την ταυτόχρονη προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από ταινίες.

Ως τότε μπορεί κάποιος να μας ακούσει στο βιβλίο-CD που εκδώσαμε για τα 10 χρόνια της Ορχήστρας. Το ζητά από το site της Ορχήστρας https://www.orchestraofthecyclades.gr.

Να είμαστε καλά και να προσέχουμε. Καλή αντάμωση!».

Το έργο της Ορχήστρας έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης, αλλά και θερμής υποστήριξης από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Εάν στο τιμόνι του δεν ήταν ο Νίκος Κυπουργός, η «μουσική κιβωτός» των Κυκλάδων θα είχε τους ίδιους guest επιβάτες της σε κάποια από τα «ταξίδια» της;

Μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων απαντούν:

«Ο Νίκος Κυπουργός είναι δάσκαλος και σχολείο για όλους μας και η Ορχήστρα φυσικά δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το ειδικό βάρος του και την τεράστια καλλιτεχνική του αξία.  Το ίδιο και οι συνεργασίες, καθώς ο μαέστρος της Ορχήστρας έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι τον εκτιμούν απεριόριστα και έρχονται με χαρά να συμμετάσχουν στις συναυλίες μας».