Η Ορχήστρα των Κυκλάδων ανοίγει το πλούσιο αρχείο της και μας χαρίζει διαδικτυακά μία από τις σημαντικότερες συναυλίες της

Αφιέρωμα στον μεγάλο Μάνο Ελευθερίου

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις της Ορχήστρας των Κυκλάδων, που μέσα από την πολύχρονη παρουσία της στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου μας έχει προσφέρει μαγικές μουσικές στιγμές και δυνατές συγκινήσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε σε λίγες ημέρες… διαδικτυακά.

Τον Μάιο του 2011, η πολυτάλαντη καλλιτεχνική ομάδα με μαέστρο τον Νίκο Κυπουργό παρουσίασε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο έργο του αγαπημένου Συριανού ποιητή και στιχουργού. Το πρόγραμμα περιέλαμβανε μια σειρά από διασκευές που επιμελήθηκε ο Νίκος Κυπουργός σε συνεργασία με τους μουσικούς της Ορχήστρας σε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Δήμου Μούτση, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Σπανού, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Σταύρου Κουγιουμτζή, κ.α.

Στη συναυλία συμμετείχε φιλικά ο αγαπημένος ερμηνευτής, Μανώλης Μητσιάς. Επίσης, έλαβαν μέρος η Χορωδία Νέων του Μουσικού Ομίλου Σύρου, η Νεανική Χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού Σύρου και η Θεατρική Ομάδα Μίμου Άπτου με δρώμενα που βασίζονται σε κείμενα του Μάνου Ελευθερίου.

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επαναφέρουν στη μνήμη μας αυτό το αφιέρωμα, το οποίο θα αναρτηθεί στο YouTube στις 19 Απριλίου 2021 και ώρα 20:00.

Τόσο για την πρωτοβουλία αυτή όσο και για τα μελλοντικά σχέδια του συνόλου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», εκ μέρους της Ορχήστρας των Κυκλάδων, το μέλος της, Βαγγέλης Αραγιάννης.  

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το αφιέρωμα και ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές που κρατάτε εσείς από αυτό, δεδομένου ότι επρόκειτο και για μία από τις πρώτες συναυλίες της Ορχήστρας;

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επετειακή αυτή συναυλία, αλλά και της συγκυρίας που όλοι μας βιώνουμε, σκεφτήκαμε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου. Ως Ορχήστρα των Κυκλάδων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη συναυλία, που ήταν μια από τις πρώτες εμφανίσεις μας, γιατί ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Συριανό ποιητή, λογοτέχνη, στιχουργό και ιστορικό Μάνο Ελευθερίου. Ο ίδιος μάλιστα, σεμνά και διακριτικά, παρακολούθησε τη συναυλία και στο τέλος, όπως θα δείτε, εκτός από τις ευχαριστίες που απηύθυνε προς όλους τους συντελεστές και το κοινό, με λίγα μεστά λόγια φανέρωσε τη μεγάλη αγάπη και νοσταλγία για τον γενέθλιο τόπο του, τη Σύρο, αλλά και την προφητική του ανησυχία για μια νέα οικονομική κρίση».

Ποια η δύναμη της τεχνολογίας στην προσπάθεια ενός πολιτιστικού φορέα, όπως ο δικός σας να διατηρήσει την επαφή του με το κοινό κάτω από αυτές τις περίεργες συνθήκες;

«Η τεχνολογία, ως σύμμαχος και συμπαραστάτης, εκτός από το μήνυμα της αισιοδοξίας που μεταφέρει για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, μετατρέπεται ως ένα εργαλείο επικοινωνίας με το κοινό. Δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει τη ζωντανή επαφή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, ο πολιτισμός ζει και μπορεί να προσφέρει κατά το δυνατόν, έστω και από την ασφάλεια του καναπέ του σπιτιού μας».

Υπάρχουν κι άλλες συναυλίες στο αρχείο σας που ενδεχομένως να κοινοποιήσετε μελλοντικά;

«Υπάρχουν δεκάδες συναυλίες στο αρχείο μας και το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεταδώσει ακόμη μια, σε συνεργασία με τους φίλους μας «ΣυνΩΔΗπόρους» από την Καβάλα. Ανάλογα λοιπόν με την εξέλιξη της κατάστασης θα ενεργήσουμε το επόμενο διάστημα. Επίσης η Χορωδία μας, όλον αυτό τον καιρό σε εβδομαδιαία βάση, προτείνει επιλεγμένα βίντεο από τις συναυλίες της Ορχήστρας και της Χορωδίας προς τα μέλη της, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κρατάει όσο το δυνατόν πιο ζεστή την επαφή μαζί τους, εκτός βέβαια από τις όμορφες αναμνήσεις και το ψυχαγωγικό μέρος που απορρέει από την ενέργεια  αυτή».

Ποια τα σχέδια της Ορχήστρας που ευελπιστείτε να πραγματοποιήσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

«Τα σχέδια της Ορχήστρας είναι αρκετά για το επερχόμενο καλοκαίρι και θα εξαρτηθούν όπως άλλωστε είναι φυσικό από την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε υποβάλει προτάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναυλιών στη Σύρο, σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με θέμα "Τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο". Αισιοδοξούμε οι συνθήκες να βελτιωθούν το επόμενο διάστημα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία της υλοποίησης αυτού του προγραμματισμού, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια όλων και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη περίοδο».