«Το Ρεμπέτικο και η Βυζαντινή μουσική στη Χώρα του Μάρκου» για 3η χρονιά από το «Εν Χορδαίς & Οργάνοις»

Γνώση και διάδραση στην καρδιά της Άνω Σύρου

Τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου θα πλημμυρίσει φέτος η μαγεία της λαϊκής, ρεμπέτικης και βυζαντινής μουσικής μέσα από τον νέο κύκλο εργαστηρίων που σχεδιάζονται για τρίτη συνεχή χρονιά από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Εν Χορδαίς & Οργάνοις».

Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το 2017, με πρωτοβουλία του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου –προέδρου του Οργανισμού, πολλών υποστηρικτών και φίλων.

Στόχος του σωματείου: είναι η διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής μέσω της διδασκαλίας των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, της διδασκαλίας του ήχου μέσω της Ηχοληψίας-Μουσικής Τεχνολογίας, καθώς και την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάδειξη και προώθηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, καθώς και στην προώθηση μουσικών ταλέντων, στη συμβολή στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, στη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε φεστιβάλ, μουσικές συναντήσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και συναυλίες, καθώς και στη στήριξη, ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού μας, εντός κι εκτός συνόρων.

Θεωρώντας ότι η ποιότητα δουλειάς πρέπει να ξεπερνά τα τοπικά μας όρια και να απευθύνεται σε όλους όσοι μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές αξίες, αλλά και μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 με 70 συμμετέχοντες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, τον Ιούλιο του 2021, η Σχολή προγραμματίζει για Τρίτη χρονιά τη διεξαγωγή Εργαστηρίων Λαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής με θέμα «Το Ρεμπέτικο και η Βυζαντινή μουσική στη Χώρα του Μάρκου – 2021». Με στόχο τη στήριξη, ανάδειξη, προβολή, διάδραση και γνωριμία της λαϊκής, ρεμπέτικης και βυζαντινής μουσικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την ανάπτυξη της πνευματικής κίνησης και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με παιδιά και ενήλικες, θα διεξαχθούν Μουσικά Εργαστήρια στη Σύρο από την Πέμπτη 1 έως και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021.

Τα εργαστήρια θα χωρίζονται σε οχτώ διαφορετικές κατηγορίες: Μπουζούκι, Κιθάρα, Οργανογνωσία, Ακορντεόν, Πιάνο, Κόντρα Μπάσο, Βυζαντινή μουσική, Ηχοληψία- Μουσική Τεχνολογία. Απευθύνονται σε όλους, Έλληνες και αλλοδαπούς, ανεξαρτήτου ηλικίας και μουσικού επιπέδου.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα λαϊκά μουσικά όργανα, να καταρτιστούν σε θέματα Τυπικού και Απαγγελίας Αναγνωσμάτων στη Βυζαντινή Μουσική, καθώς και να εκπαιδευτούν σε θέματα Ηχοληψίας – Μουσικής Τεχνολογίας. Θα εκπαιδευτούν σε ζητήματα τεχνικής, αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας μουσικών συνόλων, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με την τεχνοτροπία του οργάνου τους καθώς και με το ρόλο του στην ορχήστρα. Στόχος είναι να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για την περαιτέρω προσωπική ενασχόληση του κάθε συμμετέχοντα τόσο με το όργανο που έχει επιλέξει, με τη βυζαντινή μουσική και με τον χειρισμό της τεχνολογίας του ήχου.

Το Μπουζούκι-Κιθάρα-Κόντρα Μπάσο στη λαϊκή ορχήστρα

Εισηγητές/ εκπαιδευτές: Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), Τάκης Φραγκούς (κιθάρα), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα), Νίκος Πολίτης (κόντρα μπάσο)

Εκπαιδευτικές ενότητες: Τεχνικη, Αυτοσχεδιασμός, Δρόμοι και Εναρμόνιση, Ντουέτο, Τρίο & Κουαρτέτο Μπουζουκιών, Συνεργασία με μαθητές άλλων οργάνων για τη δημιουργία συνόλων.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με την τεχνοτροπία του οργάνου τους, καθώς και με το ρόλο του στην ορχήστρα και θα μάθουν πώς πρέπει να λειτουργούν μέσα σε μουσικά σύνολα.

 

«Γνωρίζοντας το καλό μουσικό όργανο»

Εισηγητής/εκπαιδευτής: Γιάννης Καρβούνης – Οργανοποιός εγχόρδων

Ο κ. Καρβούνης ως σύγχρονος οργανοποιός έχει καθιερωθεί στο χώρο των μουσικών για τις ποιοτικές του κατασκευές. Μέσα από το εργαστήριο οργανοποιίας θα μοιραστεί τις πολύτιμες γνώσεις του για την κατασκευή των έγχορδων μουσικών οργάνων και τη σημασία της σωστής συντήρησης.

 

«Το ακορντεόν και ο λαϊκός οργανοπαίκτης»

Εισηγητής/ εκπαιδευτής: Ηρακλής Βαβάτσικας – ακορντεόν

Εκπαιδευτικές ενότητες: Τεχνική, Ρεπερτόριο, Διασκευή, συμμετοχή σε ορχήστρα, Συνοδεία, Σόλο & αυτοσχεδιασμός – ταξίμι.

Ο ακορντεονίστας, ανεξάρτητα από το επίπεδο των γνώσεών του, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει στοιχεία που αφορούν την τέχνη του ακορντεόν, αλλά και πώς να αναπτύξει το πεδίο της δημιουργικής του δράσης πάνω στη λαϊκή μας μουσική.

 

«Το πιάνο στη λαϊκή ορχήστρα¨

Εισηγητής/ εκπαιδευτής: Παχνιστής Φίλιππος – πιάνο

Εκπαιδευτικές ενότητες: Ιστορικό πλαίσιο, Τεχνική Αυτοσχεδιασμός, Δρόμοι – εναρμόνιση, Προβλήματα ενορχήστρωσης, Συγκρότηση συνόλων μαζί με μαθητές άλλων οργάνων.

Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν γνώσεις για την τεχνοτροπία του οργάνου και το ρόλο του στην λαϊκή ορχήστρα αλλά και πώς να λειτουργούν μέσα σε μουσικά σύνολα.

 

«Τυπική Διάταξη & Απαγγελία των Αναγνωσμάτων της Θείας Λατρείας»

Εισηγητής/ εκπαιδευτής: Βασίλειος Χασανδρινός

Εκπαιδευτικές ενότητες: Τυπική διάταξη εσπερινού – Όρθρου καθημερινών και Κυριακής,  Απαγγελία αναγνωσμάτων (αποστολικό & ευαγγελικό ανάγνωσμα).

Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη δομή των ιερών ακολουθιών (εσπερινού και όρθρου) και στον τρόπο απαγγελίας των αναγνωσμάτων.

 

«Ο ήχος των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων»

Εισηγητής/εκπαιδευτής: Ευάγγελος Κέφαλος

Εκπαιδευτικές ενότητες: Τεχνικές μικροφώνου, Ψηφιακός ήχος.

Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν γνώσεις για τον τρόπο ηχογράφησης των λαΊκών οργάνων και της ορχήστρας

 

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του σωματείου στην Ερμούπολη, σε χώρους της ιεράς μητρόπολης Σύρου, σε χώρους του δήμου στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα ακολουθήσει συναυλία στην Άνω Σύρο, με τη συμμετοχή όλων των εισηγητών και όσων συμμετεχόντων το επιθυμούν. Η συναυλία θα είναι δωρεάν με ταυτόχρονη δυνατότητα αναμετάδοσης μέσω ψηφιακών μέσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν τα μουσικά εργαστήρια στους εσωτερικούς χώρους, λόγω των μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή διάδοσης του covid-19, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα και δράσεις σε τρεις ανοικτούς χώρους της Άνω Σύρου, με την άδεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σημειώνεται ότι το αίτημα παραχώρησης χώρων στην Άνω Σύρο για τις ανάγκες των εργαστηρίων εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.