Βαγγέλης Αραγιάννης και Παύλος Χατζηγρηγορίου… μέλη της ομάδας που δημιούργησε το πρώτο «ψηφιακό κέντρο» για την ελληνική σκηνή της τζαζ μουσικής

Jazz Library

Μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές αλλά κοινή την αγάπη τους για το ωραίο, τη φύση, τις τέχνες και την πνευματική καλλιέργεια σχεδίασαν και δημιούργησαν μία ψηφιακή «εγκυκλοπαίδεια» για την ιστορία, την άνθιση και την εξέλιξη της ελληνικής τζαζ μουσικής.

Το «Jazz Library», που αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα Omeka, καλύπτει μια περίοδο από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα και περιέχει τα άλμπουμ και τα προφίλ των καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίοι τα δημιούργησαν. Περιλαμβάνει ακόμα τα ελληνικά τζαζ συγκροτήματα, ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ σύντομα θα προστεθούν και πληροφορίες για τα φεστιβάλ και τους χώρους όπου παίζεται η μουσική τζαζ στην Ελλάδα, καθώς και τις νεότερες ειδήσεις στον χώρο.

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που δημιούργησαν αυτό το portal, βρίσκονται δύο γνώριμα -στο κοινό της Σύρου και όχι μόνο- πρόσωπα: ο Βαγγέλης Αραγιάννης, ερασιτέχνης μουσικός και κάτοχος μεγάλης δισκοθήκης, ιδρυτής του Syros Jazz Festival, του Jazz Buzz και της RE-Solution AMKE και ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, πολιτικός επιστήμονας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αρχιτέκτων ψηφιακής κληρονομιάς και ιδρυτής της “HERMeS”. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης: η Κυριακή Κυρίτση, με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα, φίλη των τεχνών και ενεργό μέλος συλλόγων και πολιτιστικών ομάδων, η Θεοδώρα Συμεώγολου, με μεταπτυχιακές σπουδές στo επικοινωνιακό μάρκετινγκ, ερασιτέχνης φωτογράφος και μέλος εθελοντικών καλλιτεχνικών ομάδων, ο Μάνθος Γιουρτζόγλου, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και λάτρης της εγχώριας τζαζ σκηνής και η Δανάη Καλλιαμπέτσου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιομηχανικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών και εμπειρία σε ψηφιακά έργα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι άνθρωποι αυτοί συνεργάστηκαν για το στήσιμο του «Jazz Library», ενός ιστότοπου που περιέχει μια ολόκληρη βάση δεδομένων για την ελληνική τζαζ με στόχο το site να φανεί χρήσιμο, ευχάριστο και να είναι διαρκώς εξελισσόμενο. Οι ίδιοι ελπίζουν ακόμα, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, να συμβάλουν στην προώθηση της ελληνικής σκηνής της τζαζ μουσικής.

Η ιδέα

Η τζαζ εμφανίστηκε στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1920 και έχει ήδη συμπληρώσει πορεία ενός αιώνα. Η δισκογραφία είναι πολύ πλούσια, υπάρχει πολύ δυναμική σκηνή που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους καλλιτέχνες, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέοι χώροι ζωντανής μουσικής και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, υπάρχει πλούσιο υλικό από περιοδικά, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα και ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται η πορεία της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της εκπαίδευσης έχει αναβαθμιστεί, τόσο με το Τμήμα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, όσο και με τις διάφορες μουσικές σχολές και ωδεία, τα οποία ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα σπουδών που εφαρμόζονται στα διάσημα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρχε ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο να συγκεντρώνεται η διάσπαρτη και ελλιπής μέχρι σήμερα πληροφορία για τη διαδρομή αυτής της μουσικής στην Ελλάδα. Ένα «ψηφιακό κέντρο» για τον ακροατή και φίλο της τζαζ, στο οποίο θα ανέτρεχε για να μάθει, να αντλήσει πληροφορίες και ενημέρωση, αλλά και παράλληλα για τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον εκπαιδευτικό, που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για την εργασία τους πρωτότυπο πολιτιστικό υλικό με πλήρη, έγκυρα και τεκμηριωμένα στοιχεία.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Jazz Library, το οποίο δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικά με την τζαζ στην Ελλάδα

Έλληνες μουσικοί, αλλά και διεθνή ονόματα που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, έκαναν την τζαζ δημοφιλή από τη δεκαετία του '30. Μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, πολλοί σημαντικοί συνθέτες αγκάλιασαν αυτή τη μουσική και το τέλος της δεκαετίας του '70 σηματοδότησε μια νέα εποχή για τη μοντέρνα τζαζ στην Ελλάδα και το ξεκίνημα μιας αξιόλογης δισκογραφίας. Τα τελευταία χρόνια έπαιξε σπουδαίο ρόλο και η αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης, με τη δημιουργία του Τμήματος Τζαζ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και με τα σύγχρονα ωδεία.που υπάρχουν στη χώρα.

Το ταξίδι της τζαζ στην Κύπρο ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 μετά την απελευθέρωσή της. Στις μέρες μας η χώρα έχει μια πολύ ζωντανή σκηνή που μεγαλώνει συνεχώς, οι δε μουσικοί της μοιράζονται τη σκηνή με σπουδαίους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

9o Syros Jazz Festival

Το τριήμερο 27 με 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του φετινού Syros Jazz Festival που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ ReSolution και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».

Ανάμεσα στους σπουδαίους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην 9η κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ, θα είναι και ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με τον Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels που θα παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους «Before you go». Το κοινό θα απολαύσει επίσης επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων τους: Ειρήνη Κωνσταντινίδη, Frog String Trio, Θανάση Βαλσαμή, Area Libera κ.ά.), καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.