Τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη ερμηνευμένα με μια νέα ματιά από τον Μανώλη Φάμελλο και τη Μαρία Κηλαηδόνη σε ένα γλυκό και νοσταλγικό μουσικό αφιέρωμα

«Τρεις γενιές ανθρώπων αγάπησαν τον Λουκιανό»

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, στον Πολιτιστικό Χώρο Έπαυλη Τσιροπινά

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης σημάδεψε με τα τραγούδια του τα καλύτερα χρόνια πολλών και διαφορετικών γενεών. Μέσω των στίχων του μίλησε σε όλους με ειλικρίνεια, αμεσότητα, χιούμορ, συναίσθημα και λεπτότητα.

Το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί αγαπημένα τραγούδια του χαρισματικού δημιουργού μέσα από μια μοναδική συναυλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».

Το μουσικό αφιέρωμα «Τα καλύτερά μας χρόνια» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:30, στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό θέαμα, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Λουκιανός, μια και μέσα από μια σειρά προβολών παρουσιάζεται ένα σημαντικό μέρος από το ανέκδοτο αρχειακό του υλικό, Τα τραγούδια του ερμηνεύουν ζωντανά η Μαρία Κηλαηδόνη και ο Μανώλης Φάμελλος.

Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες επιλεγμένες πόλεις.

Μ. Κηλαηδόνη: «Τα τραγούδια αυτά είναι κομμάτι της ύπαρξής μου»

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» η κόρη του σπουδαίου συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή, Μαρία Κηλαηδόνη αναφέρθηκε σε αυτό το μοναδικό μουσικό ταξίδι, που φέρνει κοντά τρεις γενιές ανθρώπων.

«Είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να γνωρίζουν τα τραγούδια του. Υπάρχουν εκείνοι που τα άκουσαν για πρώτη φορά όταν γράφτηκαν, τα παιδιά τους, ενώ στις συναυλίες μας βλέπω με έκπληξη και μωρά 1-3 ετών να ψιθυρίζουν τα τραγουδάκια του Λουκιανού. Τρεις γενιές των αγάπησαν, συνεπώς θεωρούμε σημαντικό ότι η μουσική του πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται. Αυτό που φέτος αλλάζει είναι η συνεργασία μας με τον Μανώλη Φάμελλο. Μέχρι πέρυσι δεν ήμαστε παρέα. Φέτος θα δοκιμάσουμε αυτό το σχήμα και έχω πολύ μεγάλη χαρά και ανυπομονησία. Ο Μανώλης αγαπούσε πολύ τον Λουκιανό, είναι ευαίσθητος και είμαι σίγουρη ότι θα ταιριάξουμε».

Όπως εξηγεί, τα τραγούδια αυτά αποτελούν κομμάτι της ύπαρξής της. «Τα περισσότερα, τα έχω βιώσει από τη γέννησή μου, τα έχω ακούσει τόσες φορές. Είναι μεγάλη τιμή να μπορώ να τα ερμηνεύω. Νιώθω πολύ οικεία, σαν να είναι μια φυσική συνέχεια».

«Τα καλύτερά μας χρόνια»… ένας τίτλος γλυκός και συνάμα νοσταλγικός. «Ο Λουκιανός είναι συνδυασμένος με όμορφα πράγματα. Αγαπούσε το να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά, μην ξεχνάμε πως έχει κάνει το «Μπαρ στη Βουλιαγμένη» και άλλες υπέροχες συναυλίες πολλές, και πάρα πολύς κόσμος τον έχει συνδυάσει με ωραίες περιόδους της ζωής του και ωραίες εποχές. Έτσι, προέκυψε ο τίτλος του αφιερώματος».

Τα συμβάντα της καθημερινότητας μέσα από το χιούμορ

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 74 ετών. Γεννήθηκε στην Κυψέλη (Αθήνα) στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Υπήρξε παραγωγικότατος στην καριέρα του και πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Στη Βουλιαγμένη», «Το ματς», «Χαμηλή πτήση», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο», «Πού βαδίζουμε, κύριοι» κ.ά.).

Τα τραγούδια του μιλούν με χιούμορ και λεπτή ειρωνεία για συμβάντα της καθημερινότητας και αντλούν μουσικά στοιχεία από την τζαζ της εποχής του σουίνγκ, την ελαφρά και κινηματογραφική μουσική. Σταθμούς στην πολύχρονη καριέρα του αποτελούν η μουσική επιμέλεια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος» (1975) και το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» (1983), που θεωρήθηκε το ελληνικό Γούντστοκ. Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή όπου ο όρος μπιτς πάρτι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

«Στη συναυλία ο Λουκιανός είναι “μαζί” μας»

Στο αφιέρωμα «Τα καλύτερά μας χρόνια», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και τον ίδιο τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μέσα από βίντεο και φωτογραφίες. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή είδαμε πως, το οπτικοακουστικό υλικό λειτουργεί πάρα πολύ ωραία, γιατί είναι σαν να είναι κατά κάποιον τρόπο και ο ίδιος «παρών» στη συναυλία», δηλώνει η κ. Κηλαηδόνη.

Καταλήγοντας εξηγεί ότι σκοπός τους είναι να παρουσιάσουν το αφιέρωμα και σε άλλες πόλεις ενώ δεν αποκλείεται το υλικό της συναυλίας να κυκλοφορήσει μελλοντικά ώστε να το δουν ή να το ακούσουν ακόμη περισσότεροι. «Είναι πολλά αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τον Λουκιανό. Προς το παρόν πάμε βήμα- βήμα και κάνουμε πολύ επιλεκτικά κάποια πράγματα. Θα μπορούσε κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο. Δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας».

Έτσι όσοι αγάπησαν τον Λουκιανό και τα τραγούδια του, θα έχουν την ευκαιρία να τα ξανά θυμηθούν σε αυτή τη μοναδική συναυλία-αφιέρωμα. Ερμηνευμένα από τον Μανώλη Φάμελλο και τη Μαρία Κηλαηδόνη με μια νέα ματιά στα τραγούδια του Λουκιανού και καινούργιες ενορχηστρώσεις, αλλά και από τον ίδιο τον Λουκιανό, μέσα από μια σειρά προβολών, που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ανασκαλεύοντας το σπάνιο προσωπικό αρχείο του.