Το μουσικό σχήμα “Chrysoula K. & Púrpura” επιστρέφει στη Σύρο με τα δικά του τραγούδια και τη διάθεση να ενισχύσει οικονομικά μέσω του υλικού του γυναίκες – θύματα βίας

Δραστήριες γυναίκες που προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο

Στον υπαίθριο πευκόφυτο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων θα βρεθούν ξανά μετά από τρία χρόνια, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και το μουσικό σχήμα «Purpura».

Στις 18 Αυγούστου 2021, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (φωνή), η Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), η Μαρία Πλουμή (λαούτο), η Σοφία Σερέφογλου (φλάουτο, φλάουτο με ράμφος) και η Έλσα Παπέλη (τσέλο) θα παρουσιάσουν στο κοινό της Σύρου τραγούδια από διάφορες περιοχές της γης που επιθυμούν να εξερευνήσουν, αλλά όχι μόνο.

Το σχήμα θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά, τραγούδια από τον επικείμενο δίσκο του που θα κυκλοφορήσει το χειμώνα, σε στίχους του Θωμά Νουτσόπουλου, σύνθεση των Θωμά Νουτσόπουλου και Δημήτρη Πάντου και επιμέλεια- ενορχήστρωση του Δημήτρη Πάντου. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα τραγούδια που προέκυψαν από προηγούμενες συνεργασίες με τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, το Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, το Λάζαρο Σαμάρα κ.ά.

Η αφίσα της εκδήλωσης, με κεντρικό χαρακτήρα την κοκκινομάλλα Κοραλένια, είναι έργο της Ειρήνης Τριανταφυλλίδη και βασίζεται στον οώνυμο χαρακτήρα του πρώτου τραγουδιού που ηχογράφησαν για τον επερχόμενο δίσκο τους.

Το μουσικό συγκρότημα Púrpura – «μωβ» στα ελληνικά – ξεκίνησε την πορεία του το Δεκέμβρη του 2014 στην Αθήνα, με αφορμή την κυκλοφορία και παρουσίαση του πρώτου προσωπικού δίσκου της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου «Σα φυλαχτό», αλλά και του ποικίλου υλικού που έχει δισκογραφήσει μέσ’ τα χρόνια. Στην πορεία το ρεπερτόριό του εμπλουτίστηκε με τις δημιουργίες των μελών του και με μουσικές από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αργεντινή, την κέλτικη και την αραβική παράδοση.

Ο ήχος τους συνδυάζει στοιχεία από την κλασική μουσική και τις μελωδίες της «έθνικ» σκηνής. Το αποτέλεσμα είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση των Μουσικών του Κόσμου με βασικό άξονα το συγκερασμό ανάμεσα στις τόσο διαφορετικές κουλτούρες. Δισκογραφικά, οι Púrpura έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στον πρόσφατο δίσκο του Θοδωρή Κουέλη με τίτλο “Αγάπη”, στο οποίο συμμετέχουν με το τραγούδι “Ευχή”.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, σταθερή παρουσία στο καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου, αναφέρεται στην ωρίμανση του σχήματος στο πέρασμα των ετών, στις δύσκολες στιγμές της καραντίνας αλλά και στα επόμενα βήματα των “Chrysoula K. & Púrpura”.

Το 2015 στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, το 2018 στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων και σήμερα, το 2021 και πάλι στα Χρούσσα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχετε κάνει μία άτυπη συμφωνία με το νησί να το επισκέπτεστε κάθε τρία χρόνια (γέλια). Πόσο έχει αλλάξει το σχήμα σας σε αυτά τα έξι χρόνια;

«Το σχήμα έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2017 και μετά, κυρίως ως προς το ρεπερτόριο. Έχουμε πολύ περισσότερα τραγούδια γραμμένα ειδικά για τα όργανα του σχήματος: κανονάκι, λαούτο, τσέλο, φλάουτο. Ο συνδυασμός κλασικών και παραδοσιακών οργάνων φαίνεται ότι προκαλεί το ενδιαφέρον διαφόρων συναδέλφων που συνθέτουν και ενορχηστρώνουν ειδικά για εμάς, γεγονός πολύ τιμητικό για ένα συγκρότημα. Μια διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι το όλο και μεγαλύτερο μουσικό "δέσιμο", αποτέλεσμα των ωρών πρόβας και κοινού παιξίματος!».

Η καραντίνα αποτέλεσε για όλους περίοδο παύσης. Εσείς τι αφήσατε στη μέση και τι καταφέρατε να προχωρήσετε μέχρι την επάνοδό σας στη σκηνή;

«Οι καραντίνες μας στέρησαν τη χαρά της συχνής συνάντησης και πρόβας, γιατί η αλήθεια είναι ότι με τις γυναίκες που αποτελούν το σχήμα είμαστε πια οικογένεια, όχι απλά συνάδελφοι. Είχαμε συνηθίσει να συναντιόμαστε τακτικά και να δουλεύουμε νέο υλικό ή να ανανεώνουμε το ήδη υπάρχον και η καραντίνα μας έκοψε αυτή την απαραίτητη και πολύ δημιουργική διαδικασία. Για να το ισορροπήσουμε, ξεκινήσαμε την ηχογράφηση ενός δίσκου αποκλειστικά με πρωτότυπο υλικό που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει το χειμώνα, αν δεν κλειστούμε εκ νέου στα σπίτια μας... Τρία από τα καινούρια τραγούδια θα παιχτούν στη συναυλία στα Χρούσσα, όπως γινόταν παλιά: το υλικό πρώτα δοκιμαζόταν σε κοινό και μετά δημοσιοποιούταν! Οι ηχογραφήσεις γίνονται ζωντανά σε ένα μυθικό στούντιο στην Αθήνα, οπότε παρηγορηθήκαμε λίγο για την αποχή μας από τις ζωντανές εμφανίσεις, τις οποίες δε μπορεί να αντικαταστήσει τίποτα!».

 

Σε ποια νέα μουσικά μονοπάτια θα οδηγήσετε στις 18 Αυγούστου το κοινό της Σύρου;

«Στις 18 Αυγούστου θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα και θα περιπλανηθούμε στην Αργεντινή, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία αλλά και σε πιο ανατολίτικα μονοπάτια, όπως αυτά της Τουρκίας και της Αρμενίας... Στόχος της μουσικής ομάδας των Πούρπουρα είναι να εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι, οι λαοί, οι πολιτισμοί  ενώνονται μέσω της μουσικής και αυτό γίνεται μέσα από αυτό το πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που παρουσιάζουμε με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εδώ και 6 χρόνια».

Πολιτιστικό καλοκαίρι στη Σύρο χωρίς Χρυσούλα Κεχαγιόγλου θα ήταν περίεργο για το κοινό που κάθε χρόνο σας περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η Σύρος για μένα είναι το απόλυτο σημείο εκκίνησης. Όταν τα πράγματα ζορίζουν, είναι το μέρος όπου πάω για να φορτίσω και να ξεκινήσω για νέες περιπέτειες! Οπότε, οι εμφανίσεις εδώ έχουν το χαρακτήρα μιας εμφάνισης σε έναν αγαπημένο τόπο, με όλη τη χαρά αλλά και την αγωνία που ενέχει κάτι τέτοιο: οι άνθρωποι που έρχονται να μας ακούσουν με γνωρίζουν χρόνια, πάντα αγωνιώ για το αν θα βρουν ενδιαφέρον αυτό που παρουσιάζω αυτή τη φορά, για το αν θα δουν κάποια βελτίωση, για το αν θα τους κάνω όσο περήφανους επιθυμώ, ως μια μικρή ανταπόδοση για τη στήριξή τους τόσα χρόνια!».

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σας σχέδια;

«Τα επόμενα μουσικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της ηχογράφησης του δίσκου με τις Πούρπουρα όσο συντομότερα γίνεται και μετά ονειρεύομαι πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, παρουσιάσεις του δίσκου σε φεστιβάλ και όλα αυτά που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα και που τώρα τόσο μας έχουν λείψει! Θέλουμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε το καινούριο υλικό ως μέσο οικονομικής ενίσχυσης γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, κάτι που έχουμε κάνει και στο παρελθόν και που δυστυχώς τελευταία έχει γίνει πιο επίκαιρο κι επείγον, αλλά τον τρόπο τον κρατάμε για έκπληξη, μέχρι να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας. Είναι, πάντως, σκοπός  μας να μην είμαστε απλά ένα μουσικό σχήμα, αλλά μια ομάδα δραστήριων γυναικών που προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο»…