Συνέντευξη με τον Π. Μάργαρη στο πλαίσιο της συναυλίας «25 χρόνια με τη μαγεία της κιθάρας» στο Θέατρο Απόλλων

Ο «αναγεννημένος» Παναγιώτης Μάργαρης γιορτάζει 25 χρόνια μουσικής στη Σύρο

  • Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022 - 06:17

Μία αναδρομή στην 25ετή πορεία του στην ελληνική δισκογραφία, με την παρουσίαση και νέων ανέκδοτων κομματιών του, θα παρουσιάσει στο Θέατρο Απόλλων ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης, Παναγιώτης Μάργαρης.

Μετά από μία ιδιαίτερα σοβαρή περιπέτεια υγείας, ο κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης επιστρέφει με νέα όρεξη, για να γιορτάσει μαζί με το ιδιαίτερο και «ακριβοδίκαιο» κοινό της Σύρου, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, τα 25 χρόνια πορείας του στην μουσική δισκογραφία, αλλά και την έναρξη ενός νέου κύκλου δημιουργίας, την Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου, στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Γιορτάζοντας φέτος 25 χρόνια επαγγελματικής καριέρας η οποία απαριθμεί πάνω από 1000 συναυλίες, 16 προσωπικά άλμπουμ και σπουδαίες συνεργασίες, ηχογράφησε το άλμπουμ “Best of” το οποίο περιλαμβάνει τα κομμάτια που ξεχώρισαν από κάθε δισκογραφική δουλειά.

Σε αυτές τις επετειακές εμφανίσεις, θα παρουσιάσει διασκευές του σε σπουδαία τραγούδια και ορχηστρικά θέματα της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής, καθώς και δικές του συνθέσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Ένα μοναδικό ταξίδι με τους μαγικούς ήχους της κλασικής κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη, με συνοδοιπόρο την αφρόκρεμα της έως τώρα δισκογραφικής του πορείας.

Η μουσική παράσταση “25 χρόνια με τη μαγεία της κιθάρας” θα περιοδεύσει κατά τη διάρκεια του 2022 σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Προπώληση εισιτηρίων στην πλατφόρμα ticketservices.gr. και στα ταμεία του θεάτρου Απόλλων.

Δεν είστε ξένος για το νησί της Σύρου. Αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είστε λάτρης του νησιού, καθώς έχετε εμφανιστεί αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσικής σας πορείας.

Παν. Μάργαρης: «Η Ερμούπολη είναι από τις πολύ όμορφες πόλεις που έχω συναντήσει.

Έχω έρθει για συναυλίες περίπου 10 φορές. Συγκεκριμένα στο Θέατρο Απόλλων αυτή θα είναι η όγδοη συναυλία μου μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Έχω έρθει μαζί με τον Νότη Μαυρουδή, ως κιθαριστικό ντουέτο, μαζί με την Ελένη Δήμου και την Ελένη Πέτα, με τον Σταμάτη Κραουνάκη, την Ελένη Βιτάλη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έχω κάνει τρεις σόλο εμφανίσεις.

Το Θέατρο Απόλλων είναι ένα εξαιρετικό θέατρο, ιδιαίτερο. Πραγματικό κόσμημα, όχι μόνο για τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, το κοινό της Σύρου είναι ένα κοινό, ακριβοδίκαιο. Είναι αυστηρό, αλλά επικροτεί θερμά όταν ακούει ή βλέπει κάτι αξιόλογο. Θέλει να το κερδίσεις. Το κοινό του συγκεκριμένου θεάτρου έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Στην αρχή μπορεί να νομίζει κανείς πως το κοινό είναι “παγωμένο”, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το κοινό συγκεντρώνεται σε αυτό που ακούει και αν το κερδίσεις στην πορεία δημιουργείται μία τόσο όμορφη σχέση μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, που είναι απίστευτη. Το αγαπώ ιδιαίτερα το κοινό της Σύρου, γιατί είναι δίκαιο κοινό».

Τη Μ. Τετάρτη έρχεστε στο Θέατρο Απόλλων, λοιπόν, για μία συναυλία, στην οποία ουσιαστικά δίνετε μία γεύση απ’ όλη τη μέχρι τώρα πορεία σας στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Π.Μάργαρης: «Αυτή η συναυλία έχει μία ιδιαιτερότητα. Ήταν να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, αλλά αναβλήθηκε τότε, καθώς δυστυχώς νόσησα με Covid-19, με πολύ βαριάς μορφής συμπτώματα. Νοσηλεύτηκα για ενάμιση μήνα στην εντατική, διασωληνωμένος. Οι γιατροί μου έδιναν 20% πιθανότητες να ζήσω. Αυτή η περιπέτεια με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα στη ζωή μου, γιατί στην κυριολεξία, σήμερα μιλάμε από θαύμα. Χαρακτηριστικά, οι γιατροί, όταν βγήκα από την εντατική μου είπαν “καλή τύχη στη δεύτερη ζωή σου”. Έτσι, λοιπόν, για μένα έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτή η συναυλία.

Πέραν των άλλων ο κορωνοϊός μου έκανε ζημιά και στα χέρια, καθώς ατόνησαν οι μύες μου. Χρειάστηκε να κάνω πολλές φυσικοθεραπείες, μελέτησα πάρα πολύ σκληρά. Οι γιατροί μού έλεγαν ότι θα ξαναπαίξω κιθάρα σε έξι μήνες, ώστε να είμαι στο επίπεδο που ήμουν. Παρ’ όλα αυτά εγώ αγωνίστηκα πάρα πολύ σκληρά μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, αφότου βγήκα από το νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή έχω καταφέρει να επανέλθω.

Η συναυλία αυτή θα είναι μία επισκόπηση ουσιαστικά της μέχρι τώρα πορείας μου στη δισκογραφία, συμπληρωμένης με κάποιες νέες συνθέσεις. Εκτός από τα κομμάτια που με έχουν στιγματίσει και έχουν αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο κατά τη δισκογραφική μου πορεία θα παίξω και κάποιες ανέκδοτες δικές μου συνθέσεις που έγραψα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα εμφανιστώ για μία ακόμη φορά σε αυτό το πανέμορφο θέατρο, που θα βρεθώ πάλι στην όμορφη Σύρο και θα παίξω για αυτό το πολύ ιδιαίτερο κοινό».

Αυτή η δύσκολη και επικίνδυνη περιπέτεια, θα μπορούσατε να πείτε ότι αποτέλεσε επιπλέον και πηγή έμπνευσης;

Π.Μάργαρης: «Όλες οι έντονες εμπειρίες στη ζωή μας αποτελούν πηγή έμπνευσης, τόσο οι καλές όσο και οι κακές. Η συγκεκριμένη εμπειρία ήδη αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα, έχω ήδη γράψει δύο καινούρια κομμάτια μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Με έκανε να έλθω πολύ πιο κοντά στο συναίσθημα και στην ψυχή μου όλη αυτή η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπισα, αυτό ανακάλυψα.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που υπήρξε τεράστια “πληγή”, βρήκα διέξοδο στη μουσική, στη δημιουργία, στην κιθάρα. Μέσα σε αυτή την περίοδο συνέθεσα αρκετά κομμάτια τα οποία θα αποτελέσουν και το υλικό για το καινούριο μου άλμπουμ, το οποίο ελπίζω να κυκλοφορήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε μία ακόμη δουλειά, πολύ αγαπημένη μου, μαζί με την Ελένη Βιτάλη, η οποία επίσης αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2022. Κομμάτια μέσα από τη δική μου οπτική, που έχουμε παίξει μαζί με την Ελένη σε συναυλίες, τόσο μέσα από το ρεπερτόριό της, όσο και με κομμάτια του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων μεγάλων συνθετών. Με την Ελένη Βιτάλη έχουμε μία πολύ αγαπημένη σχέση, ταιριάζουμε πολύ τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως άνθρωποι και νομίζω ότι όλη αυτή η αγάπη θα αποτυπωθεί έντονα και στο άκουσμα αυτού του άλμπουμ.

Η καραντίνα ήταν σίγουρα μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας, πόσο μάλλον για τους καλλιτέχνες. Για εμάς, οι συναυλίες, οι οποίες για δύο χρόνια σχεδόν ξεχάστηκαν τελείως, δεν είναι μόνο ένα μέσο βιοπορισμού, είναι και ένα μέσο συναισθηματικής εκτόνωσης. Και όταν αυτή δεν υπάρχει, το συναίσθημα είναι πολύ άσχημο.

Είναι αλήθεια, ότι μου έγιναν προτάσεις να πραγματοποιήσω διαδικτυακές συναυλίες, αλλά όπως έχω δηλώσει αυτό είναι κάτι που δεν θα έκανα ποτέ. Χάνεται όλη η μαγεία της μουσικής. Ειδικά σε κάτι, όπως αυτό που κάνω εγώ. Μέσα από τα ηχεία ενός υπολογιστή δεν μπορεί να αποτυπωθεί ο ήχος της κιθάρας, η γλώσσα του σώματος του καλλιτέχνη, όλη η μαγεία αυτή της σχέσης, της μουσικής “συνομιλίας” μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, που χάνεται όταν μεσολαβεί ένας υπολογιστής και μία οθόνη».