Σεμινάριο Tai Chi με τον Νίκο Κόνιαρη

  • Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2019 - 06:21
Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου, το Κέντρο Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί "Ακροποδητί" θα φιλοξενήσει στον χώρο του. τον Νίκο Κόνιαρη.
Με τον δικό του ιδιαίτερο και απλό τρόπο, και χωρίς να απαιτείται κανενός είδους εμπειρία, θα μας ταξιδέψει στον δρόμο του Tai Chi, της εσωτερικής άσκησης  και του Διαλογισμού.

Το εργαστήριο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους έχουν ασκηθεί με Yoga, Tai chi, Qi Gong, Pilates, σε χορευτές, ηθοποιούς,  αλλά και σε δυναμικούς - ευαίσθητους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με τίποτα.
Στο πρακτικό μέρος θα γίνει εργασία πάνω στην ενέργεια με ασκήσεις, αναπνοές και τεχνικές (καθάρισμα, ξεμπλοκάρισμα, εξισορρόπηση Γιν-Γιανγκ). Το πρώτο μέρος είναι έντονο και ισχυρά θεραπευτικό. Στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί η εσωτερική-δεκτική διάθεση. Θα ξυπνήσουμε και θα μάθουμε να χαλαρώνουμε το σώμα. Θα ενεργοποιήσουμε τον παρατηρητή και θα δοθούν οδηγίες και υλικό (7 εσωτερικές ασκήσεις) για ατομική άσκηση.
Όλα αυτά μαζί με τεχνικές που θα εναλλάσσονται με «καθίσματα» και θα βοηθήσουν τον πειραματισμό μας πάνω στο μεγάλο θέμα του διαλογισμού.

"H διαλογιστική κατάσταση είναι η απόλυτη εμπειρία. Θα συμβεί όταν υπάρξουν οι συνθήκες. Το διανοητικό μας είναι ένας σπασμένος καθρέφτης (πολλά ασύνδετα «εγώ»). Η ενέργεια συνήθως είναι μπλοκαρισμένη. Το σώμα διψάει για κίνηση-έκφραση. Η ποιοτική συναρμογή των τριών επιπέδων είναι προϋπόθεση για να προκύψει η ανώτερη πνευματική εμπειρία. Όταν αυτά γίνουν αντιληπτά αρχίζει η προσπάθεια για «εσωτερική εργασία». Οι εσωτερικές ασκήσεις είναι οι αναγκαίες βοήθειες ώστε να αρθούν τα εμπόδια. Προετοιμασία όχι για αυτό που θα έρθει, αλλά για αυτό που είναι πάντα εκεί και θα εκδηλωθεί. Ο διαλογισμός είναι το εσωτερικό βίωμα του ολοκληρωμένου ανθρώπου".

 

Νίκος Κονιάρης

Σπούδασε φυσική αγωγή στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε αναζητώντας εναλλακτικές μεθόδους άσκησης. Μελέτησε τον εσωτερικό δρόμο μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Τεχνικές διαλογισμού, Γιόγκα, Εσωτερική άσκηση, Ενεργειακές θεραπείες, Αυτοανάλυση και Διαλογισμό. Στο τέλος διάλεξε να εστιάσει στο Tai Chi, έναν δρόμο που συνδυάζει με έναν ήσυχο και ταυτόχρονα δυναμικό τρόπο πολλά από τα παραπάνω.
Για πολλά χρόνια έχει εργαστεί με ομάδες προσπαθώντας να μοιραστεί τη χαρά της αλλαγής και της εξέλιξης, αλλά και την ικανοποίηση που φέρνει η άσκηση. Δημιούργησε την ομάδα taizen και έγραψε 2 βιβλία: «Εσωτερική άσκηση» και «Η επανάσταση της πνευματικότητας».
Κάνει ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες με shiatsu αλλά και με την προσωπική του εμπειρία πάνω στο ξεμπλοκάρισμα της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με οίκο-ομάδες, εναλλακτικά φεστιβάλ και συλλογικότητες.
Οργανώνει Camp Διαλογισμού σε ερημικές παραλίες, ποταμούς, βουνά και πολλά μικρά εργαστήρια με άξονα τον Διαλογισμό, την άσκηση και τον πνευματικό δρόμο.
Τα μαθήματα του Νίκου αποπνέουν απλότητα ενώ απαιτούν συγκέντρωση. Προσεγγίζει την άσκηση με έναν καθαρά μινιμαλιστικό τρόπο αλλά πάντοτε με μια διάθεση Ζεν.