Μικροί και μεγάλοι θεατές γέλασαν και πήραν μια γεύση από το πραγματικό νόημα των εορτών μέσα από τη θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων

Οι «κουραμπιέδες» που γλύκαναν και συγκίνησαν τους Συριανούς

Μία γεύση από το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων πήραν μικροί και μεγάλοι θεατές της οικογενειακής κωμωδίας του Αντώνη Μπούμπα «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;».

Η εορταστική παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων παρουσιάστηκε στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σκορπίζοντας γέλιο, χαρά και συγκίνηση με μια ιστορία που πατά στην αστεία πλευρά της καθημερινότητας για να φωτίσει το «δέντρο» που ανθίζει στις καρδιές όλων.

Για δύο συνεχόμενες ημέρες, το κοινό του νησιού είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις σπαρταριστές περιπέτειες της οικογένειας του Λευτέρη και της Ηλέκτρας με επίκεντρο την «αρπαγή» μιας πιατέλας κουραμπιέδων… για καλό σκοπό. Η αιώνια αντιζηλία μεταξύ δύο μαμάδων κορυφώθηκε με αφορμή έναν γευστικό διαγωνισμό. Η μπριόζα Ηλέκτρα και η ψηλομύτα Βικτώρια βάλθηκαν να αποδείξουν ότι φτιάχνουν τους καλύτερους κουραμπιέδες. Η εξαφάνιση των κουραμπιέδων της Ηλέκτρας, λίγο πριν την κρίση, ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα με πολλά επίπεδα… τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και τις συχνές παρεμβάσεις του ηλικιωμένου γείτονα κ. Αριστείδη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ένα ερώτημα βασανίζει τους ήρωες… «πού πήγαν οι κουραμπιέδες;» και η απάντησή του έρχεται στο τέλος να ποιος θα έπρεπε να αποτελεί πάντα το επίκεντρο της σκέψης μας και τον κύριο αποδέκτη κάθε προσφοράς.

Με πολύ κέφι και αγάπη στο κείμενο του συγγραφέα και συντάκτη της «Κοινής Γνώμης», Αντώνη Μπούμπα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σιγάλας και όλοι οι συντελεστές «κέντησαν» μία γευστική παράσταση με κύρια συστατικά τον γρήγορο ρυθμό, έμφαση στις καταιγιστικές ατάκες αλλά και ευαισθησία στον συναισθηματικό κόσμο των χαρακτήρων, οι οποίοι παθαίνουν, μαθαίνουν και οδηγούνται μαζί στη λύση για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, της αποξένωσης και άλλων ζητημάτων, που σαν σαράκι τρώνε την ψυχή μας μέρα με τη μέρα.

Μοιράζομαι γιατί Νοιάζομαι!

Από σκηνή σε σκηνή, οι «ταμπέλες» ανακατεύονται, ξεθωριάζουν και στο τέλος εξαφανίζονται. Το μεγαλείο της ψυχής των ηρώων αποκαλύπτεται και σαν άστρο φωτίζει τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας για να δούμε τον άνθρωπο πίσω από τη βιτρίνα. Καθοριστικός στο ταρακούνημα των μεγάλων ήταν ο ρόλος της Ελεάννας (Ελεάννα Ρούσσου) και της Ναταλίας (Ελευθερία Ξαγοράρη), οι οποίες αποδείχθηκαν πιο ώριμες από τις μητέρες τους και απόλυτα συνειδητοποιημένες με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Τα ψέματα, τα τεχνάσματα, η ζήλεια και άλλα σκοτεινά μονοπάτια νικήθηκαν κατά κράτος από την αλήθεια, την αθωότητα και την αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους. Ο περίεργος κ. Αριστείδης (Γιώργος Σιγάλας), οι άσπονδες φίλες Ηλέκτρα (Μύριαμ Μαραγκού) και Βικτώρια (Χρύσα Πρέκα) ο παρεξηγημένος Λευτέρης (Δημήτρης Bουτσίνος), οι λιχούδες Μιμίκα (Γιάννα Φρέρη) και Τιτίκα (Ιωάννα Ρούσσου), οι οποίες έκαναν το κοινό να παραληρεί από τα γέλια, υπενθυμίζοντας ότι η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου αγαπήθηκαν από τους θεατές και μας έμαθαν μέσα από τα ευτράπελά τους ότι «μοιράζομαι γιατί νοιάζομαι».

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης οι: Δημήτρης Ξαγοράρης, Μαρουλίτσα Καραβιώτου, Γιώργος Καλλιανώτης και Ελισάβετ Πρέκα.

Τους «Κουραμπιέδες» παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης σε μια ειδική πρωινή παράσταση που δόθηκε με αγάπη για το έμψυχο δυναμικό του σχολείου στο οποίο φοίτησαν τόσο ο σκηνοθέτης και ο συγγραφέας της παράστασης, όσο και η πλειοψηφία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την παράσταση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία συνεχάρη τους συντελεστές, προτείνοντας στον πρόεδρο Γιώργο Σιγάλα τη σταθερή συμμετοχή των Καμινίων στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου.