Οι συντελεστές της παράστασης «Η Σπείρα» μιλούν για την σπαρταριστή κωμωδία που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Απόλλων

«Το θέατρο υπάρχει από την ανθρώπινη δίψα για έκφραση»

Από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου «Η Σπείρα» της ομάδας “Γιατί Έτσι”, επιτίθεται… με άφθονο γέλιο στο Θέατρο Απόλλων, σε μία απολαυστική κωμωδία του Μάκη Αρβανιτάκη, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Τάκη Κτενά και σε ρόλο έκπληξη τον Γιώργο Λαμπάτο.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα Μαζί 2021», η ΑΜΚΕ «Γιατί Έτσι», με μία κορυφαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών έρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, υποσχόμενη πως για 90 λεπτά, «Η Σπείρα» θα «κλέψει» τις καρδιές του κοινού, με άφθονο γέλιο.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων, ενώ τα εισιτήρια προπωλούνται μέσω της πλατφόρμας ticketservices.gr.

Σημειώνεται, πως η είσοδος του κοινού στο θέατρο θα πραγματοποιείται βάσει όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του Covid-19.

Στην εφημερίδα μίλησαν τα «πρόσωπα» της «Γιατί Έτσι» ΑΜΚΕ και ηθοποιοί της παράστασης, Γιάννης Ρούσσος και Σοφία Νομικού, ο ηθοποιός Γιώργος Λαμπάτος, καθώς και ο σκηνοθέτης, Τάκης Κτενάς.

Από 16 έως 18 Δεκεμβρίου έρχεται στο Θέατρο Απόλλων η «Σπείρα». Τι θα πρέπει να περιμένει ο θεατής αγοράζοντας το εισιτήριό του;

Σ. Νομικού: «Η “Σπείρα” είναι ένα έργο του συγγραφέα Μάκη Αρβανιτάκη με όλα τα στοιχεία της Νεοελληνικής κωμωδίας. Μας φέρνει εικόνες από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο και τη Φίνος Φιλμ. Μιλάμε για μία σύγχρονη, ξεκαρδιστική κωμωδία και στόχος μας είναι ο θεατής να περάσει καλά και να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Μια ληστεία 1.000.000 ευρώ, μια γιαγιά με άνοια, ένα ζευγάρι που είναι ο γιος της και η νύφη της, αλλά και δύο ληστές έρχονται στην σκηνή του Θεάτρου Απόλλων για να ανακαλύψει ο θεατής ποια είναι «Η Σπείρα» τελικά...

Υποσχόμαστε άφθονο γέλιο και μοναδικές στιγμές διασκέδασης».

Στο πλαίσιο των συνεργασιών, που σχεδόν έχετε παγιώσει, με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου, η «Σπείρα» φέρνει ακόμη δύο «εκπλήξεις», τον βραβευμένο σκηνοθέτη, Τ. Κτενά και τον γνωστό ηθοποιό, Γ. Λαμπάτο. Πώς είναι η συνεργασία μεταξύ σας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μιλάμε για δύο ανθρώπους, που σίγουρα διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία, ενώ παράλληλα προσδίδουν και έναν επιπλέον επαγγελματισμό στην παράσταση;

Γ. Ρούσσος: «Η συνεργασία μαζί τους ήταν εξαιρετική και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που αυτοί οι δύο άνθρωποι συμφώνησαν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτή την παράσταση. Ο Τάκης Κτενάς με την σκηνοθεσία του και ο Γιώργος Λαμπάτος με την υποκριτική του ικανότητα. Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να συνεργάζεσαι με έμπειρους ανθρώπους αυτού του βεληνεκούς, γιατί μπορείς δίπλα τους να δημιουργείς και αναπτύσσεις την Τέχνη του Θεάτρου. Επιπλέον, γνώμονας της εταιρείας μας είναι η κάθε δουλειά και ο κάθε συνεργάτης να προσδίδει τον επαγγελματισμό που χρειάζεται και να εργάζεται ως επαγγελματίας απ’ όπου και αν προέρχεται».

Γ. Λαμπάτος: «Η πανέμορφη θεατρική ομάδα “Γιατί Έτσι”, μας θύμισε την αληθινή αγάπη του ενός προς τον άλλον, την καθαρή σκέψη, αλλά και τον στόχο, την προσπάθεια, το πάθος... Μας θύμισε ότι το θέατρο υπάρχει από την δίψα των ανθρώπων για έκφραση, αναζήτηση, επικοινωνία και ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μέσα στην απάνθρωπη κοινωνία που ζούμε. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της πραγματικά αξιολάτρευτης ομάδας, μεγάλη χαρά και η τιμή που βρίσκομαι μαζί σας.

Ή μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι για δύο ώρες θα ξεχάσουν τα προβλήματα και θα ταξιδέψουν μαζί μας, μέσα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου! Ευχόμαστε επίσης σε όλο τον κόσμο πολύ γέλιο και χαρούμενη δημιουργική διάθεση ώστε να φύγουμε επιτέλους από μια σκοτεινή περίοδο της ζωής μας και να περάσουμε στο φως της καινούριας εποχής που έρχεται».

Τ. Κτενάς: «Όταν μου ζήτησε να σκηνοθετήσω στη Σύρο η Θεατρική ομάδα "Γιατί Έτσι" για το υπέροχο Θέατρο Απόλλων (μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο), δεν φανταζόμουν και δεν πήγαινε το μυαλό μου πόσο υπέροχο μπορεί να ήταν αυτό το ταξίδι και πόσο μαγικό σε μια υπέροχη το ίδιο μαγική πόλη την Ερμούπολη της Σύρου στην ανατολική πλευρά του νησιού. Mε το έργο μας "Η Σπείρα", […] προσπαθούμε να αναγεννήσουμε το Όνειρο και μέσα από νέους ταλαντούχους ηθοποιούς να το ζωντανέψουμε και γλυκά να το φέρουμε στην σκηνή του Θεάτρου Απόλλων (και μετά ποιος ξέρει πού...). Να το μεταφέρουμε στις αισθήσεις σας, στην καρδιά και στην ψυχή σας. Να μιλήσουν οι ψυχές μας και να ευφρανθούν οι καρδίες μας. Ελπίζω, το έργο μας να είναι τόσο όμορφο όσο και το νησί σας.

Αν δεν είναι όμως, να ξέρετε ότι οι άνθρωποι που το κάναμε μαζί εδώ όλο αυτό, είναι. Είναι όμορφοι ο Γιάννης, η Σοφία, ο Βαλάντης, ο Μάκης, η Γιοβάννα, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Πάνος και ο Μάνος. Οι πιο όμορφοι άνθρωποι του Κόσμου. Τους ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου και δηλώνω μικρός και λίγος για το ανάστημα τους και την καλοσύνη τους. Δηλώνω ταπεινά ότι έκανα ό,τι καλύτερο για αυτούς και το έργο μας, αλλά και πάλι λίγος και μικρός στάθηκα έναντι των περιστάσεων. Είστε οι πιο όμορφοι Άνθρωποι που γνώρισα και χαίρομαι που έστω και για λίγο συνυπήρξα μαζί σας στον μαγικό αυτό Κόσμο του Θεάτρου και του Θαύματος! Σας ευχαριστώ».

Κ. Λαμπάτο, θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας μία μικρή πρόγευση από το ρόλο έκπληξη που έχετε στην παράσταση;

Γ.Λ.: «Ο συγγραφέας Μάκης Αρβανιτακης έδωσε το έναυσμα και ο σκηνοθέτης, Τάκης Κτενάς, την τελική “γυριστή” πινελιά, ώστε να δώσουν στην παράσταση αυτόν τον προκλητικό ρόλο, που κάθε ηθοποιός θα ήθελε να αναμετρηθεί μαζί του. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα... μπορώ όμως να προκαλέσω ακόμα πιο πολλά, μέσα από ένα ρόλο πραγματικά έκπληξη για τον κόσμο που θα βρεθεί κοντά μας».

Για μία ακόμη χρονιά, οι «Γιατί Έτσι» συμμετέχετε στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αυτή τη φορά με μία σπαρταριστή θεατρική κωμωδία. Ωστόσο η ομάδα δεν έχει δραστηριοποιηθεί μόνο στο θέατρο. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει, τόσο από την αντιμετώπιση του Συριανού κοινού, όσο και από τη μακρόχρονη εμπειρία συμμετοχής σας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού;

Γ. Ρούσσος: «Είμαστε μια εταιρεία που εδώ και 4 χρόνια δραστηριοποιείται σε αυτό το νησί θέλοντας να φέρουμε καινοτόμες ιδέες για να εμπλουτίσουμε την Τέχνη και τον Πολιτισμό του. Το Συριανό κοινό, μας έχει αγκαλιάσει αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος για να χτιστούν τα “θεμέλια” σε αυτή την σχέση. Ελπίζουμε μέσα από την Τέχνη μας να το καταφέρουμε».

Κλείνοντας, θα μπορούσατε, ο καθένας από εσάς να περιγράψετε με μία φράση το «ταξίδι» σας, μέσα από αυτή τη συνεργασία, που θα οδηγήσει τη «Σπείρα» στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων;

Γιάννης Ρούσσος: «Αν σκοπός είναι ο “προορισμός” για μένα σε αυτή την παράσταση ήταν όλο το ταξίδι».

Νικός Καραμολέγκος: «Μια μοναδική εμπειρία, ένα μαγευτικό ταξίδι με ονειρεμένους συνεπιβάτες στο “τρένο της Θεατρικής Τέχνης”».

Μάκης Απόστολου: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο μαγικό είναι να μπεις σε μια σπείρα. Επικίνδυνο. Αλλά μαγικό».

Μάνος Λυγνός: «Το θέατρο είναι είναι μια συλλογική προσπάθεια. Εμείς το ξέρουμε. Ήρθε η ώρα να το γνωρίσει κ το κοινό μας».

Γιοβάννα Ρούσσου: «Η ευκαιρία να μοιραστούμε αυτό που έχουμε χωρίς τον φόβο ότι θα χάσουμε αυτό που είμαστε».

Πάνος Πλαστουργός: «Μεγάλη τιμή και τεράστια τύχη στην πρώτη μου θεατρική εμφάνιση να έχω δίπλα μου αυτούς τους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με αποδέχτηκαν από την πρώτη ημέρα σαν να ήμουν χρόνια μαζί τους. Το ευχαριστώ είναι λίγο».