Οι πρώτες συμμετοχές στο πολυαναμενόμενο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής 2020» - Λαλάρια, ομπρέλες, Ιάπωνες, πρωτόπλαστοι, ψαράδες και πολλοί ακόμη guest stars

Ανεβάστε τη διάθεσή σας και ζήστε το Καρναβάλι στη Σύρο

Το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής», η μεγάλη γιορτή της χαράς, του κεφιού και της δημιουργικής έκφρασης, επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά, επιθυμώντας να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μια μοναδική εμπειρία με αποκλειστικό στόχο την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή όλων.

Τα ποικίλα δρώμενα με το πάντρεμα του παραδοσιακού και του σύγχρονου αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το Καρναβάλι της Σύρου ιδιαίτερο. Αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου τα «Ζεϊμπέκια» στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, απ’ όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το Συριανό Καρναβάλι, και φυσικά η μεγάλη εντυπωσιακή παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στην νεοκλασική Ερμούπολη. Το Συριανό Καρναβάλι κλείνει την αυλαία του με τα παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στις εξοχές της Σύρου.

Την Τσικνοπέμπτη γάμοι γίνονται….

Ωστόσο, οι «εκπλήξεις» δε σταματούν εκεί, καθώς νέες «πινελιές» έρχονται για να δώσουν περισσότερο χρώμα, αλλά και κέφι στο φετινό πρόγραμμα. Μία εξ’ αυτών, η δράση «Ιδώματα», που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2020.

Γαμήλιες πομπές θα ξεκινούν από διάφορες περιοχές της Σύρου με τελικό σημείο συνάντησης την πλατεία Μιαούλη.

Τη γαμήλια πομπή της Νύφης και του Γαμπρού συνοδεύουν πεθεροί, πεθερές συμπέθεροι, συγγενείς, κουμπάροι και όλο το κάλεσμα του γάμου, σκορπίζοντας σε κάθε γειτονιά της Σύρου εύθυμη καρναβαλική διάθεση.

Οι γαμήλιες πομπές με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα θα ολοκληρώσουν την διαδρομή τους στην πλατεία Μιαούλη. Εκεί θα ξετυλιχτεί η τελευταία φάση του γεγονότος, ο γάμος, η παντρειά με τη…βούλα, που θα επικυρώνεται με τη γαμήλια τελετή, ΜΟΝΟ με τη ρίψη κομφετί.

Μετά το πέρας των τελετών του γάμου θα ακολουθήσει το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι με αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς από Συλλόγους της Σύρου.

Στην παραπάνω δράση είναι καλοδεχούμενοι όσοι έχουν μέσα τους καρναβαλικό αίμα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φτιάξουν γαμήλιο ζευγάρι, να καλέσουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς που θα τους συνοδεύσουν και να ακολουθήσουν την αφετηρία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν με κατάληξη την πλατεία Μιαούλη.

Οι «SherLouk Holmes» σκορπίζουν μυστήριο

Στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2020 θα διεξαχθεί από 9 έως 21 Φεβρουαρίου το 6ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού με διοργανώτρια ομάδα τους «SherLouk Holmes». Οι νικητές του περσινού γύρου και άξιοι συνεχιστές του θρυλικού Σέρλοκ Χολμς στο νησί της Σύρου έχουν αναλάβει να σκορπίσουν ακόμη περισσότερο μυστήριο. Με περίσσιο κέφι και ζωντάνια, οι δαιμόνιοι λουκουμο-ντετέκτιβ ευελπιστούν να κάνουν κάθε παίκτη (ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή στυλ) να νιώσει τον ντετέκτιβ μέσα του να αναδύεται, την αδρεναλίνη του να κορυφώνεται και την απόλαυση, την έκπληξη και τη χαρά να ξεχειλίζουν κάθε φορά που θα λύνει τον ένα μετά τον άλλο τους περιπετειώδεις γρίφους τους.

Γι’ αυτό, σας καλούν να αποκαλύψετε τον ντετέκτιβ μέσα σας και να δηλώσετε συμμετοχή στο 6ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, έως και τις 22 Ιανουαρίου 2020, είτε στο Facebook, είτε στο krimenoloukoumi.wordpress.com. Οι εκπλήξεις και τα μυστήρια που η ομάδα έχει ετοιμάσει θα φωτίσουν με χαρά και γέλιο τα πρόσωπα των συμμετεχόντων και θα φροντίσουν η φετινή συμμετοχή τους να τους μείνει αξέχαστη.

Μερικές από τις προσωπικότητες της φετινής διοργάνωσης

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης περιμένει και φέτος όσους επιθυμούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής”, ξεφαντώνοντας στους δρόμους της Ερμούπολης, στα σοκάκια της Άνω Σύρου και στα υπέροχα χωριά του νησιού μας, να δημιουργήσουν μία καρναβαλική ομάδα και να υποβάλουν την αίτησή τους έως 31 Ιανουαρίου 2020.

Πληροφορίες στα τηλ. 22810-75953 & 22810-75943 και στο email: politismos@syros-politismos.gr.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό το πάρτι και δεν έχουν δική τους ομάδα, μπορούν να επιλέξουν μία από αυτές που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή και επιθυμούν επιπλέον μέλη.

Η καρναβαλική ομάδα “Άνω Ποταμών», εξέλιξη της παιδικής ομάδας των τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που κάθε χρόνο εντυπωσιάζει με τις ευφάνταστες χειροποίητες στολές τους, τα έξυπνα σκετς, τις κατασκευές και τα πρωτότυπα τραγούδια της, θα μας πει φέτος σε άπταιστα συριανά «… στα λαλάρια μας».

Η καρναβαλική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου είναι η παλιότερη ομάδα, η οποία ξεκίνησε σε συνεργασία με το Δήμο Άνω Σύρου το καρναβάλι της Άνω Σύρου και είναι πάντα ντυμένη στην πένα. Δεν έχει λείψει ούτε μια χρονιά από το Συριανό Καρναβάλι και τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει συνεχώς από μέλη. Φέτος, θα δώσει το «παρών» στο Συριανό Καρναβάλι με το θέμα “Πέρα βρέχει”.

ΗΗ καρναβαλική ομάδα «Εκείνων των Ζαβών»  είναι ζωηρή, πολυπληθής. Τα μέλη της διασκεδάζουν με τη ψυχή τους ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών και δίνουν ηχηρό παρών στο θεσμό του Συριανού Καρναβαλιού.  Φέτος οι “Ζαβοί» πάνε «Τόκιο». Ξεκινούν από το Συριανό Καρναβάλι για την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Θα αποτελέσουν (χωρίς την άδεια κανενός) την επίσημη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην πιο “ζαβή” εκδοχή της. Θα βρουν Γκέισες, θα φωτογραφηθούν στις παγόδες, θα γεμίσουν τα στάδια διοργάνωσης των αγώνων, θα απονείμουν μετάλλια…

Στις δύο παρελάσεις της φετινής διοργάνωσης θα συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με το θέμα «Ψαράδες… της γνώσης», οι «Vourvourigans» που θα μας κάνουν να μαντέψουμε «τι κάνουν τα βράδια», η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου με το θέμα “Δέκα χρόνια μες τις κούπες δεν τα βρήκαμε μπαστούνια” και η πάντα ευρηματική ομάδα του Belle Epoque που θα φορέσει φύλλα συκής και θα τραγουδήσει «Αμάρτησε μαζί μου… Εύα!».