Επεισοδιακοί γάμοι, ένας διαφορετικός αγώνας δρόμου και ευφάνταστες στολές «άνοιξαν την όρεξη» για το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Έλα να δεις τι θα πει… Συριανό Καρναβάλι

H αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή της χαράς, του κεφιού και τη δημιουργικής έκφρασης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μόλις ξεκίνησε και οι καρναβαλιστές της Σύρου έχουν ήδη συντονίσει τα ρολόγια τους, περιμένοντας να ξεχυθούν στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, αλλά και στο κέντρο της Ερμούπολης.

Σάτιρα, μεταμφιέσεις, καρναβαλικές παρελάσεις, μουσική, χορός και η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων συνθέτουν τη δοκιμασμένη συνταγή του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής», το οποίο φέτος επέστρεψε δυναμικά με νέες προτάσεις στο πρόγραμμά του, που αγκαλιάστηκαν θερμά από τους συμμετέχοντες και το κοινό.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των καρναβαλιστών στα γηροκομεία του νησιού, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα «Συριανο-Ιδώματα» που κατάφεραν να αντισταθούν στον βροχερό καιρό της Τσικνοπέμπτης και να στήσουν με επιτυχία το «γαμήλιο» πάρτι τους στην πλατεία Μιαούλη.

Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός… τύφλα να ‘χει ο καιρός

Το ξαφνικό μπουρίνι δεν χάλασε ούτε στιγμή το κέφι και τη διάθεση των τεσσάρων ομάδων που έβαλαν τα καλά τους για να ανέβουν τα σκαλιά… του Δημαρχείου και να τελέσουν τους επεισοδιακούς γάμους τους. Τα «Συριανο-Ιδώματα» αποτελούν έναν νέο θεσμό στο αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που όχι μόνο θα καθιερωθεί, αλλά σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη θα αποκτήσει και το δικό του «ληξιαρχικό βιβλίο» με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες όλων όσοι έσονται, ετησίως, εις σάρκαν μία.

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, τα συγγενολόγια τα οποία ξεκίνησαν γύρω στις έξι το απόγευμα από διαφορετικά σημεία της Ερμούπολης (Φρερ, οδό Νικηφόρου Μανδηλαρά, Λαλακιά, Ξηρόκαμπο) με προορισμό την πλατεία Μιαούλη, μεταφέρθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» όπου φιλοξενείται η έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου με θέμα το Συριανό Καρναβάλι.

Εκεί, οι μελλόνυμφοι, ενώπιον φίλων, συγγενών και του συμβολαιογράφου Συριανού Τσικνίδη, που υποδύθηκε ο Γιάννης Δεσύπρης, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης, αποδεικνύοντας τόσο ότι τα ετερώνυμα πράγματι έλκονται, όσο κι ότι κανείς δεν μένει χαμένος, ακόμη κι αν τον παρατήσουν τελευταία στιγμή στα κρύα του λουτρού….

Στη δράση συμμετείχαν τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, οι Άνω Ποταμών και η ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια» του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου Σύρου «η σοφία της παράδοσης». Την εκδήλωση παρουσίασαν η Μαριάννα Βακόνδίου και ο Γιώργος Ρούσσος. Σημειώνεται ότι, οι γάμοι θα έχουν ισχύ έως την Καθαρά Δευτέρα.

«Αγωνίστηκαν» για το κέφι

Με τις αποκριάτικες στολές τους, τις μάσκες τους αλλά και…. τα μπουρνούζια τους, μικροί και μεγάλοι φίλοι του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» έδωσαν δυναμικά το στίγμα τους μέσα από τη συμμετοχή τους στο 1ο Maska Runners.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Σύρου που αγκαλιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού & Τουρισμού, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του νησιού πήρε σάρκα και οστά το πρωί του Σαββάτου, με στόχο την τόνωση και την προβολή του Συριανού Καρναβαλιού.

Με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα τους, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το σημείο των ΚΤΕΛ Σύρου και διένυσαν όλη την παραλιακή οδό, τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών και των θαμώνων των επιχειρήσεων εστίασης. Οι καρναβαλικοί runners τερμάτισαν στην πλατεία Μιαούλη, όπου έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια και τα συγχαρητήρια των παρουσιαστών, των στελεχών του Τμήματος Πολιτισμού, αλλά και του κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να τους καμαρώσει.

Παρουσίαση στολών και σεργιάνι στην Ερμούπολη μετά μουσικής

Στη συνέχεια, η Μαριάννα Βακονδίου και ο Γιώργος Ρούσσος που κάθε χρόνο επιστρατεύουν το κέφι και το χιούμορ τους για να μας μεταφέρουν κάθε χαρούμενη στιγμή του Συριανού Καρναβαλιού, υποδέχτηκαν στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου τους εκπροσώπους των φετινών καρναβαλικών ομάδων.

Από την παρουσίαση των στολών και των θεμάτων αναδείχθηκαν το αθλητικό ιδεώδες, η αγάπη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και η θεότρελη διάθεση όλων των συμμετεχόντων που με τις πρωτότυπες ιδέες τους αλλά και τον έκδηλο ενθουσιασμό τους θα κάνουν για μία ακόμη φορά συναρπαστικό το Καρναβάλι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Αμέσως μετά την εκδήλωση ακολούθησε σεργιάνι στην αγορά και την παραλία της Ερμούπολης με μπροστάρηδες μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έδωσαν ρυθμό με τα κρουστά τους, τους παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, που με διάπλατο χαμόγελο χαιρετούσε τους περαστικούς, προτρέποντάς τους να πάρουν μέρος στην πιο πολύχρωμη, ζωντανή και ξεσηκωτική γιορτή στο νησί της Σύρου.

Στις καρναβαλικές παρελάσεις στην Άνω Σύρο (29/02) και στην Ερμούπολη (01/03) θα συμμετέχουν συνολικά 17 ομάδες.

Παιδικές ομάδες: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου – «Ανωσυριανοί Μπαλαδόροι», Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης – «Tutti Frutti», Καρναβαλική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας & Φίλων – «Τα γλυκό-χαμόγελα», Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών 5ου Δημοτικού Σχολείου – «Ψαράδες… της γνώσης», Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης – «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου – «Las delasallos van a Mexico! OLE!», Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγεία Βάρης – Μάννα – «Special Unit: E.P.H. – Earth Protection Heroes».

Ομάδες ενηλίκων: Belle Epoque – «Αμάρτησε μαζί μου… Εύα», Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου – Μες τις «κούπες» δέκα χρόνια δεν τα βρήκαμε «μπαστούνια», The Vourvourigans – «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», Άνω Ποταμών – «Στα λαλάρια μας…», Εθελοντική Ομάδα Δελιφατέκα – «ΑλανΤήνιοι», Εκείνοι οι Ζαβοί – «ΖΑΒΟΚΙΟ», Οι Ωραίοι έχουν χρέη – «Final Mats BASKETOMBEZIS Vs ASTONAKOUBATON», Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου – «Πέρα Βρέχει», Syros by night και AnimaSyros – «Σούρειος Ίππος», Άσπρο-Μαύρο.

Τις παρελάσεις θα ανοίξει η νικήτρια ομάδα του 6ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού «Λουκουμόσκονη».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της παρουσίασης, φιλοξενήθηκε στην πλατεία Μιαούλη και η Εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» για ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Τους πολίτες ενημέρωνε η εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικής υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη.