Ιδιώτες στο νοσοκομείο της Σαντορίνης προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ιδιωτική εκμετάλλευση

Ακόμα πιο θολό σκιαγραφείται το μέλλον του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο πλήρως εξοπλισμένο παραμένει ανενεργό, με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας να το προορίζουν για άμεση παραχώρηση σε ιδιώτες.

Είτε χαρακτηριστεί ξαφνικός θάνατος ή μία προαναγγελθείσα παραχώρηση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, καθώς ήταν εμφανές πως το υπουργείο Υγείας δεν σκόπευε να προχωρήσει στη λειτουργία του με διατήρηση της δημόσιας φυσιογνωμίας του, αλλά στόχευε, όπως και ξεκαθάρισε, στην άμεση παραχώρηση του σε ιδιώτες.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), ιδρύθηκε με το Νόμο 3293/2004, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινής ωφέλειας που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους, ασκούμενη από τον Υπουργό Υγείας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εντάξει στον, εγκεκριμένο από την Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ (ΔΕ ΔΕΚΟ), Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της 2009-2011,το έργο που αφορούσε στη δημιουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, δυναμικότητας 50 κλινών και συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. και είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., για την υλοποίηση του έργου, στόχος του οποίου είναι να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.

Στο Νοσοκομείο Θήρας περιλαμβάνονται τα τμήματα: Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, Απεικονιστικά Εργαστήρια, Βιοπαθολογικά Εργαστήρια, Μαιευτικό τμήμα, Χειρουργικό τμήμα, Νοσηλευτικές Μονάδες (32 κλινών), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( 5 κλινών) και Μονάδα Εμφραγμάτων (5 κλινών).

Παράδειγμα ιδιωτικοποίησης

Ευθεία στοχοποίηση της νοσηλευτικής μονάδας της Σαντορίνης από πλευράς του υπουργείου Υγείας, καθώς στην προαναγγελία των ισοπεδωτικών αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί για το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η παρούσα μονάδα χρησιμοποιήθηκε ως το απόλυτο παράδειγμα παραχώρησης της σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Στο τριήμερο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας με τον τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας: 30 Χρόνια μετά», που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 7 Δεκεμβρίου, αναλύθηκε από τον στενό συνεργάτη του υπουργού και νομικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας, Θανάση Πλεύρη, η νέα πολιτική της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του σχεδιασμού αναφέρθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Η ελαχιστοποίηση των δημόσιων παροχών υγείας και πλήρης εκχώρηση σε ιδιώτες αποτελεί τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου, όπως τον ανέλυσε ο κ. Πλεύρης, με το κράτος να μεταλλάσσει την ιδιότητα του πάροχο σε αγοραστή υγειονομικών υπηρεσιών, με παραχώρηση των υγειονομικών υποδομών.

Ειδικά για το νοσοκομείο της Σαντορίνης οι εναλλακτικές προτάσεις, με το ίδιο όμως παρονομαστή, της παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα, που παρουσίασε ο κ. Πλέυρης αφορούσαν «είτε να πωληθεί μέσω ΤΑIΠΕΔ και να διανεμηθεί ο ιατρικός τεχνολογικός του εξοπλισμός σε άλλα νοσοκομεία είτε να λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ και να ενταχθεί σε αυτό και το Κέντρο Υγείας του Νησιού».

Όπως επισημαίνει, το υπουργείο προσδοκά να επιτευχθεί μέσω ΣΔΙΤ «να αποκτήσει το νησί ένα καλό νοσοκομείο, η ιατρική παροχή θα είναι καλύτερη και ποιοτικά ανώτερη, θα μπορέσει να υπάρξει αύξηση ιατρικού τουρισμού σε ένα νησί που το επισκέπτονται 2 εκ. τουρίστες ετησίως, θα μπορέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία να θέσει δομές για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού και την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας (ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, συνεργασία με ξενοδοχειακές υποδομές), θα υπάρξει εξοικονόμηση στη λειτουργία και κέρδος για το Έλληνα φορολογούμενο» και καταλήγει «δυστυχώς αρχικά οι κάτοικοι του νησιού μάζεψαν υπογραφές κατά της οποιασδήποτε ιδιωτικής παρουσίας στο νοσοκομείο».

Να αποδειχθεί ο υπουργός αξιόπιστος συνομιλητής

Δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία η τοποθέτηση αυτή του στελέχους του υπουργείου Υγείας, καθώς κινείται στη λογική του υπουργού κ. Γεωργιάδη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην εκβιαστική επιστολή που είχε αποστείλει το καλοκαίρι προς τον Δήμο Θήρας, παρά του ότι εκ των υστέρων υπήρξαν συναντήσεις του με τους φορείς του νησιού, στους οποίους δεσμεύτηκε πως αποδέχεται την εναλλακτική πρόταση που του κατέθεσαν.

Η πρόταση αυτή αφορούσε στην απόσχιση κλάδου της ΑΕΜΥ, δηλαδή τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης μόνο του νοσοκομείου της Σαντορίνης, με το κράτος να διαθέτει τόσα χρήματα όσα διαθέτει σήμερα για το Κέντρο Υγείας και να έχει τη δυνατότητα να προσπορίζεται έσοδα από άλλες πηγές όπως ασφάλειες, ΕΟΠΥΥ, μεταφορά ασθενών, ιατρικό τουρισμό, ενώ τα χρήματα που διατίθενται από το νησί να αφορούν μόνο την δική του νοσοκομειακή μονάδα. Παράδειγμα το ίδρυμα Λούλας και Βαγγέλη Νομικού θα διαθέτει, ένα ποσό που θα προκύπτει από την αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ, για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ενήμερος ο Δήμαρχος Θήρας, Ν. Ζώρζος, για τις τοποθετήσεις Πλεύρη, στις οποίες αντέτεινε την ανωτέρω πρόταση που είχε καταθέσει τόσο ο Δήμος, όσο και η συντονιστική επιτροπή για το νοσοκομείο των πολιτών της Σαντορίνης, εκφράζοντας την ελπίδα πως «ο υπουργός εφ’ όσον μας είπε ότι αποδέχεται την πρόταση μας και την στέλνει στον υπουργό Οικονομικών, τότε η εισήγηση Πλεύρη θα παραμείνει ως μία εισήγηση ενός συμβούλου, καθώς αποφασίζει ο υπουργός και όχι οι σύμβουλοι».

Πετώντας δε ευθέως το μπαλάκι στον υπουργό, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς τον καλεί να μην φανεί ανακόλουθος των δεσμεύσεων του, ο Δήμαρχος σημείωσε «Θα ήθελα να έχω αξιόπιστους συνομιλητές. Άλλωστε οι σύμβουλοι κάνουν εισηγήσεις και οι υπουργοί αποφασίζουν. Θέλω να πιστεύω ότι, όπως μας είπε ο υπουργός ότι αποδέχεται την πρόταση μας, δεν επρόκειτο για ελιγμό αλλά για πραγματική αποδοχή και δέσμευση».

Ετικέτες: