Στη Σύρο το διεθνές θερινό σχολείο για την εξατομικευμένη ιατρική

Από τις 25 εως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο το θερινό σχολείο Golden Helix 2022. Τα περιεχόμενα του Θερινού Σχολείου Golden Helix 2022 θα περιστρέφονται γύρω από την Πληροφορική του Γονιδιώματος και τα Οικονομικά της Υγείας στη Γονιδιωματική και την Εξατομικευμένη Ιατρική και στοχεύει να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές και προηγμένες έννοιες της εφαρμογής της γονιδιωματικής επιστήμης στην ιατρική . Έτσι, εκτός από τις πρωινές διαλέξεις της ολομέλειας, οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου Golden Helix 2022 θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν ενεργή μάθηση, δουλεύοντας σε ομάδες και σε στενή καθοδήγηση με τους καθηγητές και τους προπονητές του καλοκαιρινού σχολείου, για την παραγωγή παρουσιάσεων και άλλων παραδοτέων.

Επιπλέον, το 3ο TranSYS Training School θα συνδιοργανωθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 από κοινού με το Golden Helix Foundation και το έργο TranSYS H2020.

Ο Γιώργος Πατρινός, καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξηγεί αναλυτικά το περιεχόμενο του συνεδρίου: “Πρόκειται για ένα διεθνές θερινό σχολείο σχετικά με την εξατομικευμένη ιατρική που αφορά την πληροφορική στη γενετική και τα οικονομικά της υγείας στην εξατομίκευση της ιατρικής και της θεραπείας. Στην πρώτη περίπτωση, με την πληροφορική, επιτυγχάνουμε να “μεταφράσουμε” το γονιδίωμά μας, τη γενετική μας πληροφορία σε μία κλινικά κατανοητή μορφή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το οικονομικό της υγείας, είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας λόγω του ότι καθορίζει αν μία γενετικά υποβοηθούμενη εξατομίκευση της θεραπείας μπορεί να αποζημιωθεί από τα ταμεία οπότε, στην περίπτωση αυτή, την κάνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, γιατί ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποζημιώσει τις γενετικές αυτές εξετάσεις με σκοπό την εξατομίκευση των θεραπευτικών προσεγγίσεων που αφορούν στην ογκολογία, καρδιολογία, ψυχιατρική , μεταμοσχεύσεις, λοιμωξιολογία κ.ο.κ.”

Όπως επισημαίνει ο κ. Πατρινός, το συνέδριο αυτό είναι σημαντικό γιατί διασφαλίζει ότι η θεραπεία εξατομικεύεται στα πρότυπα του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι παρενέργειες, μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ παράλληλα, μειώνεται το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης εφόσον μειώνονται οι παρενέργειες οπότε βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα ζωής των ασθενών. Με τον τρόπο αυτόν, όπως σημειώνει, κερδίζει και ο ασθενής και το κράτος.

Τα θέματα του Θερινού Σχολείου Golden Helix 2022 στοχεύουν σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς επιστήμονες και πιθανώς υπότροφους και κατώτερα μέλη ΔΕΠ, ενώ αφορούν επίσης προπτυχιακούς αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευθούν σε διεθνή φόρα και επιστημονικά περιοδικά.