Πρόσκληση του Νοσοκομείου Θήρας για 8 ειδικότητες γιατρών για συνολικά 10 θέσεις

Σε αναζήτηση γιατρών στη Σαντορίνη εν μέσω νέων αντιδράσεων

Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στη Σαντορίνη, που αφορούσαν τη λειτουργία και την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, φαίνεται πως έφεραν μία πρώτη αντίδραση από την ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας) η οποία διαχειρίζεται το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που όμως δεν έμεινε αναπάντητη από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας.

Συγκεκριμένα η ΑΕΜΥ, απέστειλε προσκλήσεις προς τους γιατρούς οκτώ διαφορετικών ειδικοτήτων, για να καλύψουν συνολικά 10 θέσεις. Οι ειδικότητες αυτές είναι γυναικολόγος, παθολόγος, παιδίατρος, ακτινοδιαγνώστης, δύο καρδιολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγος και νεφρολόγος. Αναμένεται να συνάψουν συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, με καθεστώς έκδοσης από αυτούς απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. 

Οι ειδικότητες που αναζητούνται

Πιο αναλυτικά, η αναζήτηση γίνεται για οκτώ διαφορετικές ειδικότητες, με την πρώτη να είναι ένας γυναικολόγος. Η συνεργασία αναμένεται να είναι για έως ένα έτος και θα αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για 272 ώρες τον μήνα. Συνολικό ετήσιο κόστος για την συγκεκριμένη ειδικότητα 66.863,76 ευρώ. Η δεύτερη ειδικότητα είναι για έναν παθολόγο για συνεργασία για έως ένα έτος που αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για 272 ώρες τον μήνα / Συνολικό ετήσιο κόστος έργου: 109.017 ευρώ. Παράλληλα αναζητείται παιδίατρος (με εμπειρία στα νεογνά) και ιατρός ακτινοδιαγνωστικής. Η συνεργασία σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι για έως ένα έτος που αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για έως 272 ώρες τον μήνα / Συνολικό ετήσιο κόστος έργου ανά ιατρό (σε περίπτωση κάλυψης 272 ωρών το μήνα): 66.863,73 ευρώ.

Επίσης, αναζητούνται και δύο καρδιολόγοι για συνεργασία για έως έξι μήνες που αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για 272 ώρες τον μήνα / Συνολικό εξαμηνιαίο κόστος έργου ανά ιατρό: 54.508,50 ευρώ. Παράλληλα αναζητούνται δύο αναισθησιολόγοι, όπου η συνεργασία τους θα αφορά σε  παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για έως 136 ώρες τον μήνα / Συνολικό ετήσιο κόστος έργου ανά ιατρό (σε περίπτωση κάλυψης 136 ωρών τον μήνα): 54.510 ευρώ. Τέλος, πρόσκληση έχει σταλεί και για έναν πνευμονολόγο και έναν νεφρολόγο. Η συνεργασία, αυτή θα αφορά σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για έως 272 ώρες τον μήνα / Συνολικό ετήσιο κόστος έργου ανά ιατρό (σε περίπτωση κάλυψης 272 ωρών τον μήνα): 66.863,73 ευρώ.

Που θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι γιατροί

Οι ενδιαφερόμενοι συνεργάτες καλούνται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για σύναψη συνεργασίας με την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.-Γ.Ν.Θ. σε κλειστό φάκελο στο χρονικό διάστημα από 6/10/2023 έως και 20/10/2023, ώρα 14:00 ως εξής: α) να την αποστείλουν ταχυδρομικά με Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών ή β) να την υποβάλουν αυτοπροσώπως, καθημερινά 08:00-14:00, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, Καρτεράδος, Θήρα, Τ.Κ. 84700, Υπόψη Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Περισσότερες πληροφορίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υπάρχουν στις σχετικές προκηρύξεις ανά ειδικότητα.

Νέα αντίδραση από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας

Μετά τις ανακοινώσεις της ΑΕΜΥ για προσωρινή κάλυψη κάποιων θέσεων γιατρών στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, ήρθε νέα αντίδραση, από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας, οι οποίοι αντιδρούν στο ότι δεν υπάρχει μονιμότητα, αναρωτώμενοι στη νέα ανακοίνωση τους, "Είναι δυνατό να στελεχωθεί, πόσο μάλλον με ασφάλεια, ένα δημόσιο Νοσοκομείο σε νησιωτική περιοχή που τα καλοκαίρια δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του και που εφημερεύει καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, αποτελώντας παράλληλα τη μοναδική δημόσια υγειονομική μονάδα, με αποσπάσεις και ετήσιες προκηρύξεις άγνωστης ανταπόκρισης; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Και το ίδιο πιστεύει πολύς κόσμος αλλά και δημόσιοι φορείς της υγείας. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς να συμβαίνει, δεν είναι να στελεχώνεται ένα δημόσιο Νοσοκομείο, "χτίζοντας" το μέλλον του, αλλά να μετακινούνται για βραχέα διαστήματα γιατροί είτε άλλων Νοσοκομείων, είτε ιδιώτες, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο "υγειονομικό πολυχώρο".

Αυτό που βλέπουμε εμείς τον τελευταίο καιρό είναι μια υποβάθμιση του παλιού Κέντρου Υγείας σε Περιφερειακό Ιατρείο που μόνο κατ’ όνομα είναι Νοσοκομείο με περιστασιακούς και περιφερόμενους γιατρούς που θα έρχονται για λίγο για να καλύπτουν κενά και θα φεύγουν, με τις θέσεις τους να μένουν κενές, συντηρώντας μια κατάσταση που δεν δημιουργεί ούτε ασφάλεια ούτε συνέχεια. Ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Σαντορίνης όχι μόνο δεν μας καλύπτουν αλλά μας λυπούν και μας ανησυχούν για την πορεία που ακολουθεί το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, λειτουργώντας με γιατρούς - επισκέπτες, περιορισμένου χρόνου και ευθυνών."

Με το φόβο της ιδιωτικοποίησης

Ενώ συνεχίζουν να εκφράζουν έντονα τη φοβία τους για ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου, λέγοντας, ότι, "αντιλαμβανόμενοι δε ότι η πορεία της ολοκληρωτικής παράδοσης των τμημάτων του Νοσοκομείου σε ιδιώτες εργολάβους που θα προσλαμβάνουν προσωπικό που θα εργάζεται στο Γ.Ν.Θήρας είτε παρέχοντας οι ίδιοι διάφορες υπηρεσίες, και σε συνέχεια των όσων ανάφερε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μπορμπουδάκη σε πρόσφατη συνέντευξή της σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές του Νοσοκομείου, ρωτάμε τον πρόεδρο της Α.Ε.Μ.Υ. κύριο Παπακυρίλλου εάν ο ίδιος και το σύνολο του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ συμφωνούν με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή της η Διοικήτρια και την καλύπτουν ακόμη και για τις φωτογραφικές αναφορές της στις συνθήκες και τους λόγους παραίτησης πρώην εργαζομένων του Γ.Ν.Θήρας."

Το κάλεσμα προς το Υπουργείο Υγείας και την Α.Ε.Μ.Υ.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά της, η Συντονιστική Επιτροπή στέλνει το δικό της ερώτημα στον Υπουργό Υγείας και στην ΑΕΜΥ, τονίζοντας, ότι, "σχετικά με αυτή την κατάσταση, κι επειδή μαθαίνουμε από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από πηγές στο ίδιο το Υπουργείο, ότι οι παρεμβάσεις του κυρίου Υπουργού Υγείας σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας έχουν προσανατολισμό στην απομάκρυνση των εργολάβων και στην αλλαγή των διοικήσεων που προωθούν αυτές τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με ιδιώτες, καλούμε τον κ. Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενημερωθεί αρμοδίως και να μελετήσει προσωπικά την περίπτωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης και του τι συμβαίνει σε αυτό, ώστε να αποκτήσει ιδία γνώση και γνώμη, ελπίζοντας έτσι να σταματήσει ο επικίνδυνος κατήφορος που έχει πάρει το Νοσοκομείο.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε και την διοίκηση της Α.Ε.Μ.Υ. αν δεν έχει ενημέρωση για τον προσανατολισμό, τις ανακοινώσεις και τις κινήσεις του Υπ. Υγείας να αποκτήσει άμεσα, ώστε να συνειδητοποιήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται και το δρόμο που έχει τραβήξει. Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να τεθούν άμεσα και ευθέως τα θέματα και οξεία προβλήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο της Σαντορίνης και να απαντηθούν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργεία και πορεία του, δηλώνοντας πως από πλευράς μας υποστηρίζουμε σθεναρά και θερμά, την ένταξη του Νοσοκομείου της Σαντορίνης στο Νέο Ενισχυμένο Ε.Σ.Υ. που προωθεί η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας. Τέλος, ως Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις βροντοφωνάζοντας την βίαιη ιδιωτικοποίησή του, μέχρι να λειτουργήσει σαν κανονικό Νοσοκομείο , στο πλαίσιο του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας."