Έξαρση του κορωνοϊού στην Ιταλία – Ματαίωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης του 1ου Γυμνασίου Σύρου στη Ρώμη μετά την ισχύ των προληπτικών μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση

«Ένα όνειρο που μας άγγιξε και χάθηκε»

Δηλώσεις του Διευθυντή, Απόστολου Ποντίκα για το συναισθηματικό πλήγμα και τη μεγάλη οικονομική ζημιά των συμμετεχόντων

«Στον αέρα τινάχτηκε» η προγραμματισμένη επίσκεψη της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Σύρου στη Ρώμη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών προς την Ιταλία, λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα.

Η απόφαση έγινε γνωστή το απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ η αποστολή του Γυμνασίου της Σύρου επρόκειτο να ταξιδέψει τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Πειραιά προκειμένου στη συνέχεια να μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο: «Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία».

Σημειώνεται ότι δέκα σχολεία της Ελλάδας βρίσκονται ήδη σε εκδρομές στην Ιταλία, δύο στο Μιλάνο και οκτώ στην Κεντρική και Νότια Ιταλία με αποτέλεσμα να επικρατήσει αγωνία και να κριθεί αναγκαία η εσπευσμένη επιστροφή τους. Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230 ενώ πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για εμφάνιση πιθανού κρούσματος

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την προετοιμασία της χώρας για το νέο κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι, για μία ακόμη φορά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. «Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. «Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί». «Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», τόνισε ο υπουργός.

Ψυχραιμία συνέστησε με τη σειρά του ο ιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να βρισκόμαστε επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Παράπλευρες απώλειες

Η ματαίωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του 1ου Γυμνασίου Σύρου στη Ρώμη, όπως ήταν αναμενόμενο, «έκοψε τα φτερά» των μαθητών της Γ’ Τάξης που ήταν προετοιμασμένοι να ταξιδέψουν ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και μεγάλη οικονομική ζημιά για την οικογένεια του σχολείου που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

«Δεν είμαστε το μόνο σχολείο που επρόκειτο να μεταβεί στην Ιταλία, αλλά σίγουρα είμαστε το πιο άτυχο, καθώς είχαμε δώσει όλα τα χρήματα και δεν είχαμε περιθώριο να ακυρώσουμε το ταξίδι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής, Απόστολος Ποντίκας. Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή το σχολείο βρίσκεται σε δύσκολη φάση, καθώς θα πρέπει αφενός να διαχειριστεί τη στεναχώρια και την απογοήτευση των μαθητών και αφετέρου να δει με ποιον τρόπο μπορεί να λάβει πίσω μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά ακτοπλοϊκών-αεροπορικών εισιτηρίων και τη διαμονή στην Ιταλία. «Ίσως υπάρχει μια χαραμάδα, δεδομένου ότι δεν είναι από δική μας υπαιτιότητα, αλλά κατόπιν υπουργικών αποφάσεων. Επομένως, εναπόκειται στη διάθεση του ξενοδοχείου και στις προσπάθειες που θα κάνει το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας ώστε να μας επιστρέψουν τα χρήματα», σημείωσε ο κ. Ποντίκας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της προγραμματισμένης εκδρομής, αμέσως μετά τη λήξη του «συναγερμού», ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να ξεκινήσει ξανά μια τέτοια προσπάθεια, καθώς δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί η κατάληξη και πότε θα ολοκληρωθεί η αναστολή των εκδρομών. «Το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν ένα όνειρο, το οποίο μας άγγιξε, μας ακούμπησε και χάθηκε. Δεδομένης της αρμονικής συνύπαρξης του ορθόδοξου και καθολικού στοιχείου στο νησί μας, στο πρόγραμμά μας είχαμε συμπεριλάβει μια επίσκεψη στο Βατικανό. Επιπλέον, το σχολείο θα επισκεπτόταν την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O), στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος» ανέφερε ο κ. Ποντίκας, καθιστώντας γνωστό πως για την πραγματοποίηση της εκδρομής, το σχολείο είχε δεχθεί προσφορά από την εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ» του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ύψους 2.000 ευρώ. Στην εκδρομή θα συμμετείχαν συνολικά 48 άτομα μαζί με τους συνοδούς.  

Σκέψη του σχολείου για οργάνωση εκδρομής εντός Ελλάδας

Καταλήγοντας, ενημέρωσε πως το σχολείο, αφού διαχειριστεί τα συναισθήματα των μαθητών και καταφέρει να εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την Ιταλία, θα κινηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων προς την οργάνωση μίας εκπαιδευτικής εκδρομής στο εσωτερικό και συγκεκριμένα, στην Κρήτη.

«Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μπορέσεις δώσεις στους μαθητές και γενικότερα στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο. Αυτό το βίωμα είναι τόσο σημαντικό και σπουδαίο που ισοδυναμεί με πάρα πολλές εργατοώρες μέσα στην τάξη», υπογράμμισε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου.