Γενικές αναφορές του Υπ. Υγείας, Β. Κικίλια για το πλάνο δράσης ενάντια στην Covid-19 στον νησιώτικο χώρο, τη θερινή σεζόν, με φόντο τον φόβο για τοπικά lockdown

Κορωνοϊός: Αναμονή για λεπτομερές σχέδιο στα νησιά

Στο “κόκκινο” νησιωτικές περιοχές παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού

Σε αναμονή για αποστολή λεπτομερούς και αναλυτικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνει η πανδημία σε συνάρτηση με την επισκεψιμότητα, βρίσκονται τα νησιά και οι υγειονομικές δομές τους, με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού, που μοιραία έχει θέσει - ορισμένες - περιοχές στο “κόκκινο”.

Παρά τις πρώτες αφίξεις των επισκεπτών στο σύνολο των νησιών όπως παρομοίως και στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας, πέραν των γενικών αναφορών του Υπουργού, Βασίλη Κικίλια σχετικά με τον σχεδιασμό για τα νησιά, δεν έχει προχωρήσει σε εξειδίκευση και γνωστοποίηση των απαιτούμενων λεπτομερειών.

Με το άνοιγμα των μετακινήσεων και παρά την προϋπόθεση του “πράσινου πιστοποιητικού” για τις αφίξεις στα νησιά, γίνεται αντιληπτό πως ο νησιώτικος χώρος, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του που επηρεάζουν και το κομμάτι της Υγείας, χρειάζεται σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς προσεχώς θα αυξηθούν οι ροές των επισκεπτών και ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η ανησυχία και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

“Πρόγευση” της κατάστασης που ενδέχεται να διαμορφωθεί στα νησιά τη θερινή περίοδο, αποτελεί η εικόνα των πρώτων ημερών κατά τις οποίες άνοιξε ο Τουρισμός, με ορισμένες περιοχές να βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως συγκεκριμένα από τις Κυκλάδες, η Νάξος.

Επιπλέον, στοιχεία που περιγράφουν τις πρώτες αφίξεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσω των διεθνών αεροδρομίων όπως ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια, θέλουν ο αριθμός των επισκεπτών να έφθασε περίπου τους 10.000, από 13 χώρες, για το τριήμερο 14 – 17 Μαΐου.

Ο φόβος για ενδεχόμενα τοπικά lockdown μπορεί να αιωρείται με τη μορφή γενικόλογων αναφορών από διάφορες πλευρές, ωστόσο, πρωτίστως τα νησιά και δη οι τουριστικοί προορισμοί, επιθυμούν να τα αποφύγουν. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού του, ώστε να δοθούν οι κύριες κατευθύνσεις προς τις Διοικήσεις των υγειονομικών δομών το ταχύτερο δυνατόν.

Επιπλέον, όσον αφορά το κομμάτι της Υγείας στα νησιά, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μεταφορά αιτημάτων για προσλήψεις προς την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία προσφάτως είχε επισκεφθεί και τη Σύρο.

Γενικές κατευθύνσεις για “ακτινωτό σχεδιασμό διασύνδεσης νησιών”

Ειδικότερα, από πλευράς Υπουργού Υγείας σε χθεσινές δημόσιες δηλώσεις αναφέρθηκε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτύξει έναν “ακτινωτό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών”, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες και τη θερινή περίοδο.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου δε, οπότε και η πίεση στις δομές υγείας των νησιών θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, το σχέδιο που επεξεργάζεται για τη φετινή σεζόν ο Βασίλης Κικίλιας κινείται στους παρακάτω άξονες: Α. Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων. Β. Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους. Γ. Πλήρης αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Δ. Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης. Ε. Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών. ΣΤ. Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως πρόκειται για ένα “δομημένο σχέδιο”, δίνοντας έμφαση τέλος στο “όπλο” του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα μπορούν να εμβολιάζονται 100.000 άνθρωποι ημερησίως για να καλυφθεί σύντομα ο πληθυσμός.

Απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών στις δομές υγείας στα νησιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και όπως προαναφέρθηκε, οι Διοικήσεις των δομών Υγείας σε όλα τα νησιά της χώρας περιμένουν κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω ανταπόκριση αναφορικά με την πανδημία και δεν αποκλείεται το αργότερο ως το τέλος Μαΐου, να προωθηθούν από το Υπουργείο Υγείας νέες οδηγίες.

Μέχρι τότε συνεχίζουν ομαλά τη λειτουργία τους σε ρυθμούς που επιβάλλει η πανδημία και βάσει της πληροφόρησης που έχει η εφημερίδα, αξίζει να αναφερθεί πως τα Νοσοκομεία των Κυκλάδων συνεργάζονται με άλλες μικρότερες δομές και καλύπτουν τις ανάγκες τους όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και κυρίως την μεγάλη ευθύνη σηκώνει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Η βοήθεια εστιάζεται σε μετακίνηση προσωπικού και στην αποστολή υγειονομικού υλικού, ενώ πρέπει να τονισθεί πως θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για μη αποδυνάμωση Τμημάτων.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως οι ασθενείς Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας, παραμένουν στις δομές των νησιών, με εξαίρεση πολύ βαριά περιστατικά που διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Επιπλέον, στη Σύρο αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων θα ακολουθήσει άμεσα επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΚΑΒ, όπως είχε γίνει και πέρυσι, ενώ στο κομμάτι του ελέγχου, οι πολίτες πραγματοποιούν μοριακά τεστ, rapid test αλλά και self test.

Σχετικά με το κομμάτι του εξοπλισμού που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι Κυκλάδες, πρέπει να υπενθυμιστεί πως από πέρυσι υπάρχει το πλωτό σκάφος - ασθενοφόρο του Λιμενικού που είναι ειδικά διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενών και εδρεύει στη Νάξο.

Νέο ελικόπτερο αεροδιακομιδών στη Σύρο. Προσγείωση σε όλα τα ελικοδρόμια

Βάσει των ανωτέρω αρχικών δηλώσεων του Υπουργού Υγείας, το ΕΚΑΒ στη Σύρο αναμένεται να αποκτήσει ένα νέο ελικόπτερο, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, θα γίνει επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τα νησιά, το προσεχές διάστημα. Το εν λόγω ελικόπτερο θα αντικαταστήσει το υπάρχον ελικόπτερο του Στρατού και θα σημάνει την καλύτερη ανταπόκριση απέναντι στις ανάγκες των νησιωτών, καθώς θα είναι εφικτή η προσαπογείωσή του σε κάθε ελικοδρόμιο του νομού Κυκλάδων και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, ήδη με πτήσεις του, καταγράφει τον χάρτη του νομού ενώ καθίσταται αυτονόητο πως θα εδρεύει στη βάση αεροδιακομιδών της Σύρου.

Νοσηλεία περιστατικών Covid-19 στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου

Άκρως σοβαρό είναι το γεγονός πως εδώ και αρκετούς μήνες και με αφορμή την επιβάρυνση των δομών υγείας της Αθήνας, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου δέχονται και νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται περίθαλψη.

Συγκεκριμένα και με τη λειτουργία της ΜΑΦ, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου έχει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη νοσηλεία 9 περιστατικών κορωνοϊού ενώ το Νοσοκομείο Νάξου έως και πέντε.

Από πλευράς Διοικήσεων έχει εκφραστεί κατά καιρούς η βεβαιότητα σχετικά με την ανταπόκριση των Νοσοκομείων, καθώς όλο το προσωπικό ρίχνεται στη μάχη κατά της Covid-19.

Ανάγκη προσλήψεων και στελέχωσης

Η ανωτέρω κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο ακόμη πιο επιτακτικά τα αιτήματα περί στελέχωσης των δομών Υγείας στα νησιά, όπως άλλωστε είχε επισημάνει πρόσφατα σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τη συνάντησή της με την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη στη Σύρο, η ίδια είχε υποστηρίξει πως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν “επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η πρόσληψη νοσηλευτών για να καλύψουν τις ανάγκες μας” καθώς όπως είχε περιγράψει, “οι συνάδελφοι είναι εξουθενωμένοι, εργαζόμαστε με ανάκληση αδειών και είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση”. Η πρόεδρος είχε προσθέσει ακόμη πως το Νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί απαραιτήτως και άμεσα σε προσωπικό καθώς “άνοιξαν δύο πολύ σπουδαία Τμήματα για το Νοσοκομείο, η παιδιατρική κλινική επί των ημερών της κ. Μπουραντά και τώρα η ΜΑΦ επί των ημερών του κ. Ζουλουφού, όμως χωρίς προσλήψεις”.

Ως εκ τούτου, είχε αναφέρει σε απόλυτο τόνο, πως, “Αυτό που ζητήσαμε είναι η μονιμοποίηση των εκτάκτων γιατί εδώ και τρία χρόνια αυτοί οι άνθρωποι παρέχουν έργο και είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους. Αν δεν ήταν αυτοί, θα είχαμε καταρρεύσει ήδη. Επιπλέον, είπαμε ότι χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό πλέον γιατί το θέμα με τους επικουρικούς, δηλαδή, παίρνουμε κόσμο, φεύγουν, μετά έρχονται άλλοι και πρέπει να εκπαιδευτούν εξ αρχής, δεν μας βοηθά καθόλου”.

Έλεγχος με συνέπεια σε λιμάνι Πειραιά και αεροδρόμιο Αθήνας

Η Κατερίνα Καλογεράκη στις ίδιες δηλώσεις της είχε προσθέσει πόσο σημαντικό είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και τα αεροδρόμια και κυρίως της Αθήνας, καθώς από εκεί διοχετεύονται όλοι οι επισκέπτες των νησιών. Είχε εκφράσει την ανησυχία της μάλιστα, να μην φθάσουν οι δομές υγείας στα νησιά - κατά την καλοκαιρινή περίοδο- να γεμίσουν με περιστατικά Covid-19, καθώς οι ανάγκες των πολιτών για νοσηλεία είναι πολλές και σημαντικές και πέραν του κορωνοϊού. “Θέλω να κάνω μία παράκληση προς όλους τους διαχειριστές της κατάστασης. Ενόψει καλοκαιρινής περιόδου και για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε όλοι οι πολίτες και εμείς οι υγειονομικοί θα βοηθηθούμε πολύ, να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο Αθηνών γιατί δεν θέλω να βγει ο φόβος μου πραγματικότητα, δηλαδή το να νοσηλεύει αυτό το δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο μόνο Covid-19 περιστατικά και να μην μπορούν να νοσηλευτούν όσοι έχουν άλλες ανάγκες” είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα.

Δεν αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα”

Για το θέμα των δομών Υγείας στα νησιά και των αναγκών τους σε καιρό πανδημίας, χθες, εξέδωσε ανακοίνωση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα, Νεκτάριος Σαντορινιός με αφορμή την περίπτωση του Νοσοκομείου της Καλύμνου. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ως όφειλε για τη στήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά. Ο ίδιος μάλιστα έκρινε ως “εγκληματικό λάθος του Υπουργού Υγείας” να αναφέρει πως όλο το Νότιο Αιγαίο είναι στην “κόκκινη ζώνη”, την ίδια στιγμή που έγινε προσπάθεια ώστε όλες οι τουριστικές αγορές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα. “Χθες, ο Υπουργός Υγείας διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα: συμπεριέλαβε το σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στην κόκκινη ζώνη της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καταστροφικό λάθος που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την νησιωτικότητα. Όλες οι προσπάθειες που μέχρι τώρα γίνονταν για να πειστούν οι τουριστικές αγορές να προτιμήσουν τη χώρα μας, για να αποδείξουμε ότι είμαστε υγειονομικά ασφαλής περιοχή, πέρα από κάποια νησιά, εξανεμίστηκαν. Είναι απαράδεκτο και καταστροφικό” αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαντορινιός.

Προχωρά ο εμβολιασμός στα νησιά

Την ίδια στιγμή που αναμένουν οι υγειονομικοί και οι Διοικητές νέες οδηγίες από το Υπουργείο σχετικά και με το κομμάτι των εμβολιασμών και κυρίως για τις νεότερες ηλικίες, “τρέχει” η προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, προχωρά μεταξύ άλλων, ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 30 ετών, των πολιτών άνω από 18 ετών που κατοικούν σε νησιά, καθώς και των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου. Ενδεικτικά για τις Κυκλάδες αξίζει να αναφερθεί πως σε καθημερινή βάση πολίτες σπεύδουν στο Κέντρο Υγείας Σύρου όπου και εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, οι πολίτες λαμβάνουν τα εμβόλια της Pfizer, αλλά και το μονοδοσικό της Johnson.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι και χθες, στις Κυκλάδες είχαν εμβολιαστεί συνολικά 70.045 πολίτες.

Παρακάτω ακολουθούν τα στοιχεία των εμβολιασμών ανά περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα τα νούμερα που αφορούν πρώτα στους συνολικούς εμβολιασμούς σε κάθε νησί αλλά και ακολούθως τα νούμερα που αποτυπώνουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει και τη β΄ δόση.

Ειδικότερα: Π.Ε. Θήρας: 11.828 (5.803), Π.Ε. Μήλου: 11.207 (4.139), Π.Ε. Νάξου: 9.935 (4.001), Π.Ε. Σύρου: 9.659 (4.254), Π.Ε. Πάρου: 6.413 (2.979), Π.Ε. Άνδρου: 6.216 (1.878), Π.Ε. Τήνου: 5.634 (1.711), Π.Ε. Κέας – Κύθνου: 5.084 (2039) και Π.Ε. Μυκόνου: 4.069 (2.050).