Με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ιατρών, των νοσηλευτών και των εθελοντών στο Κέντρο Υγείας Άνδρου αντιμετωπίστηκε το μεγάλο τροχαίο με επτά πολυτραυματίες

«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και επιστημονικά δυνατόν»

  • Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021 - 06:16

Μάχη με το χρόνο, αλλά και με τα περιορισμένα μέσα του Κέντρου Υγείας Άνδρου, έδωσαν διασώστες, ιατροί και εθελοντές, προκειμένου να σώσουν τη ζωή επτά νέων ανθρώπων, που τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Μπατσίου – Γαυρίου, περί τις 3 τα ξημερώματα, όταν λόγω λάθος χειρισμού, δύο αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν άτομα νεαρής ηλικίας, κάτω των 30 ετών, συγκρούστηκαν μετωπικά και με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας ως αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να παραμορφωθούν και οι επιβαίνοντες, τραυματισμένοι, να εγκλωβιστούν μέσα στις άμορφες μάζες της λαμαρίνας.

Άμεσα έσπευσαν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, αλλά και της Αστυνομίας, με τους πρώτους να επιχειρούν για πάνω από μία ώρα να απεγκλωβίσουν τους νεαρούς τραυματίες. Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, μεταφέρθηκαν σταδιακά, με το μοναδικό όχημα του ΕΚΑΒ που διαθέτει το Κέντρο Υγείας Άνδρου, στην υγειονομική μονάδα, όπου το σύνολο του προσωπικού βρισκόταν σε επιφυλακή.

Ο τραυματισμός των νεαρών ατόμων ήταν εξαιρετικά σοβαρός, με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας να δίνει πραγματικά μάχη με το χρόνο προκειμένου να κρατήσει τους τραυματίες στη ζωή. Μάλιστα, πολλά και από τα γραφεία των ιατρών μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιους χώρους νοσηλείας.

Ταυτόχρονα, έγινε ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν αμεσότερα τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των περιστατικών.

Τελικώς, και οι επτά σοβαρά τραυματίες, χάρι στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Άνδρου, καθώς και των ιδιωτών ιατρών και λοιπών ανθρώπων που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, σταθεροποιήθηκαν και με τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν σε πρωτοβάθμια νοσοκομεία της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό και συγκινητικό ήταν το μήνυμα του δημοτικού συμβούλου, τέως Δημάρχου Άνδρου και ιατρού του Κέντρου Υγείας, κ. Θεοδόση Σουσούδη, σχετικά με το ατύχημα.

«Πρωτοφανείς καταστάσεις σήμερα, ξημερώματα Κυριακής, στο νησί μας, με επτά παιδιά, λόγω σφοδρού τροχαίου, να διακομίζονται με τρία ελικόπτερα, ύστερα από μεγάλη μάχη στο Κ.Υ.

Εύχομαι και τα επτά παιδιά να γυρίσουν στα σπίτια τους γερά και δυνατά.

Τέτοιες στιγμές να μη ξαναζήσει κανείς, κανένας γονιός, κανένας τόπος.

Πολλά  μπράβο  σε εκείνους που απεγκλώβισαν τα παιδιά από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων, στό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου , στον ιδιώτη γιατρό που βρέθηκε εκεί και σε κατοίκους που βοήθησαν. Ευχαριστούμε για την βοήθειά τους, στη μεταφορά των τραυματιών εντός του Κ.Υ., τους αστυνομικούς από το Αστυνομικό τμήμα Άνδρου, που ευρίσκονταν στο Κ.Υ., υπηρεσιακά λόγω του τροχαίου.

Πολλά συγχαρητήρια  στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, στο ΕΚΑΒ Άνδρου, που όλοι μαζί κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως και επιστημονικά δυνατόν, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πολυτραυματίες και να μπορέσουν να διακομισθούν κάτω από σταθερές συνθήκες για την υγεία τους  στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΕΚΑΒ, όπου με την βοήθεια  του επειγοντολόγου ιατρού και του προσωπικού του σταθεροποιήθηκαν τα τρία βαριά περιστατικά του συμβάντος και με τις τρεις συνεχόμενες πτήσεις των ελικοπτέρων διακομίσθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες όλοι οι πολυτραυματίες σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ευχόμαστε με όλη μας την ψυχή, να γυρίσουν ΟΛΑ τα παιδιά σπίτια τους γερά και να μη ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις».