Νέες ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εμβολιασμών στη χώρα, την ίδια στιγμή που η πανδημία επιμένει επιθετικά

Κυκλάδες: Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Στοιχεία για την πορεία των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και των αναμνηστικών δόσεων σε Σύρο και Κυκλαδονήσια

Σε υποχρεωτικό εμβολιασμό “οδηγούνται” οι ανεμβολίαστοι - μέχρι και σήμερα - πολίτες άνω των 60 ετών στη χώρα, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως το περιθώριο που δίδεται για την πρώτη δόση στους ίδιους, θα είναι έως και τις 16 Ιανουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Ελλάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 60 ετών, την ίδια στιγμή που η πανδημία πορεύεται με επίμονο και επιθετικό ρυθμό, ενώ τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαιτέρως και η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία αυτονόητα είναι θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα.

Αν και τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα δεν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, ωστόσο, τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των νησιωτών αναφορικά με το νομό Κυκλάδων, δείχνουν μία ικανοποιητική πορεία σε τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου καθώς και όλες οι υγειονομικές δομές του νομού, καλούνται να “εφαρμόσουν” την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα και με τις οδηγίες που άμεσα θα λάβουν από το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στη Σύρο, υπενθυμίζεται πως πραγματοποιούνται τα ραντεβού καθημερινά τόσο στο Νοσοκομείο Σύρου, όσο και στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ), ενώ σχετικά απαντά στην “Κοινή Γνώμη”, ο Διοικητής του Βαρδάκειου και Πρώιου, Μιχάλης Ζουλουφός.

Εμβολιασμός ή πρόστιμο

Σαφής όσον αφορά την απόφασή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που αναπτύσσεται ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ένα ακόμη μέτρο, με φόντο τόσο τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, όσο όμως και την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία και ακολουθεί.

“Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας μάλιστα πως, “Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας”.

Μ. Ζουλουφός: Αυτονόητα ανταποκρινόμαστε, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο μέτρο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός τόνισε πως αυτονόητα θα εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως οι δομές Υγείας στο σύνολό τους, αναμένουν λεπτομέρειες από το αρμόδιο Υπουργείο.

“Προφανώς δεν έχω να πω κάτι αντίθετο με αυτήν την απόφαση. Περιμένουμε τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και των αρμόδιων προσώπων και σε επόμενο χρόνο μας προωθούνται εγγράφως οι οδηγίες στα Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας. Προφανώς θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση άμεσα” σχολίασε ο κ. Ζουλουφός απαντώντας στην εφημερίδα και προσθέτοντας από την πλευρά του, πως, “επαναλαμβάνω τη θέση μου πως ο εμβολιασμός είναι καλός για όλους και είναι το ισχυρότερο “όπλο” που έχουμε κατά της πανδημίας. Πρέπει όλοι οι πολίτες να λειτουργήσουν υπεύθυνα απέναντι στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους”.

Σύρος: Ακόμη και 250 εμβολιασμοί ημερησίως

Ακολούθως, ερωτηθείς για την πορεία των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπήρξε σαφής: “Ο εμβολιασμός για την αναμνηστική δόση “τρέχει” κανονικά και με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που καθημερινά ενημερώνονται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Και η Σύρος και η Νάξος έχουν μία πολύ καλή πορεία στους εμβολιασμούς τόσο της αναμνηστικής, όσο και των πρώτων δόσεων”.

Στην ερώτηση αν παρά τους όποιους δισταγμούς, αρχίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να ανταποκρίνονται στον προγραμματισμό ραντεβού, απάντησε καταφατικά. “Ναι. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις και αυτό είναι αισιόδοξο. Σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να μιλάμε για ένα ποσοστό περίπου 25% νέων εμβολιασμών καθημερινά” γνωστοποίησε για τα σημερινά δεδομένα, τονίζοντας ακόμη πως ειδικότερα η Σύρος, ως περιφερειακή ενότητα, “έχει καλή εικόνα και ημερησίως μπορεί να γίνονται ακόμη και 250 εμβολιασμοί”.

Στοιχεία για Κυκλάδες

Αναφορικά με τις Κυκλάδες, ο αριθμός των ολοκληρωμένων εμβολιασμών μέχρι και τις 29/11 ήταν 113.631 και ο αριθμός των αναμνηστικών δόσεων 22.124, βάσει πάντα της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. Παρακάτω ακολουθούν τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα με τον πρώτο αριθμό να αφορά στον συνολικό εμβολιασμό και τον δεύτερο στην αναμνηστική δόση. Π.Ε. Θήρας: 23.608, 4.366. Π.Ε. Σύρου: 17.932, 4.360. Π.Ε. Νάξου: 14.009, 3.094. Π.Ε. Πάρου: 15.249, 3.096. Π.Ε. Μυκόνου: 16.149, 2.773. Π.Ε. Μήλου: 9.543, 1.916. Π.Ε. Άνδρου: 6.698, 602. Π.Ε. Τήνου 6.614, 817. Π.Ε. Κέας – Κύθνου: 3.829, 1.100.

Συνεχίζεται ο κατ΄ οίκον εμβολιασμός

Δεδομένης της πρόβλεψης για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, ο Διοικητής ρωτήθηκε και για την εξέλιξη αυτών των ραντεβού σε τοπικό επίπεδο.

“Εκτελούμε κανονικά και μάλιστα εκτελούμε και αναμνηστικές δόσεις με κατ΄ οίκον εμβολιασμό” ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας παρακάτω πως, η πρώτη φάση αυτών των εμβολιασμών “σε συνεργασία Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Νοσοκομείου Σύρου είχε ολοκληρωθεί προ διμήνου σχεδόν και σήμερα προχωράμε ξανά κανονικά”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “συνεχίζει και “τρέχει” σήμερα το πρόγραμμα του κατ΄ οίκον εμβολιασμού και μπορεί ο ιατρός να γράψει το ραντεβού για έναν συμπολίτη μας κατάκοιτο ή για κάποιον που είναι κλινήρης, απλά πρέπει το προσωπικό μας να έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο και να δοθεί αυτοκίνητο, να κλειστούν κάποια ραντεβού και να προχωρήσουμε”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Την προηγούμενη εβδομάδα εκτελέσαμε και τις 5 ημέρες εμβολιασμό”, διευκρινίζοντας ακόμη πως, “αν πάρει κάποιος για ραντεβού και αναφέρει ότι απλά ο γονιός του θέλει να κάνει εμβόλιο στο σπίτι αλλά δεν είναι κλινήρης, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κατ΄ οίκον εμβολιάζονται βαριές περιπτώσεις”.

Τα απαραίτητα βήματα για προγραμματισμό κατ΄ οίκον εμβολιασμού

Παρακάτω, αναφέρονται τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης για τον προγραμματισμό κατ΄ οίκον εμβολιασμού, όπως αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.: “1ο Βήµα: Ο κάθε πολίτης που επιθυµεί να πραγµατοποιήσει το εµβολιασµό του ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ, θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό του 2ο Βήµα: Ο ιατρός µε την σειρά του συµπληρώνει µια αίτηση εµβολιασµού για τον ενδιαφερόµενο πολίτη 3ο Βήµα: Αποστέλλεται ενηµερωτικό µήνυµα (SMS) µε το ακόλουθο κείµενο: ''Το αίτηµα σας για εµβολιασµό κατ’ οίκον καταχωρήθηκε. Θα επικοινωνήσουµε µαζί σας για τον ορισµό του ραντεβού σας'' 4ο Βήµα: Ο πολίτης λαµβάνει κλήση από την Επιχείρηση ‘’Ελευθερία’’ µε σκοπό τον ορισµό ραντεβού 5ο Βήµα: Πραγµατοποιείται επίσκεψη στο σπίτι του ωφελούµενου πολίτη για την πραγµατοποίηση του εµβολιασµού 6ο Βήµα: Η διαδικασία ολοκληρώνεται µε την αποστολή ενηµερωτικού µηνύµατος (SMS) στο κινητό του πολίτη: “Ολοκληρώσατε τον εµβολιασµό σας. Μετά από 1 µέρα µπορείτε να εκδώσετε το πιστοποιητικό εµβολιασµού στο Gov.gr ή ΚΕΠ””.