Συνεχής επιδείνωση της κατάστασης όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ. Βαλτάς και όπως περιγράφει για τη Σύρο και τον νομό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος

Ελλείψεις φαρμάκων και στα νησιά

Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων και κυρίως σκευασμάτων για παθήσεις καρδιολογικές, αναπνευστικές, οφθαλμολογικές και πολλές άλλες, αντιμετωπίζει και ο νομός Κυκλάδων και η πρωτεύουσά του, η Σύρος, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου του νομού, Γιάννης Ρούσσος.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για την κατάσταση στα νησιά σε συνέχεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προχθές ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, καθώς περιέγραψε πως ημερησίως λείπουν περίπου 100 με 150 σκευάσματα, “μεταξύ άλλων καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά”, καταλογίζοντας ευθύνες σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε φαρμακαποθήκες αλλά και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Τεχνητές ελλείψεις

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, ο λόγος είναι πως “είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες τις ΕΕ και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας” ανέφερε, μιλώντας παρακάτω για τον τρόπο λειτουργίας της φαρμακευτικής αλυσίδας. “Δημιουργούνται με ευθύνη εταιρειών τεχνητές ελλείψεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης κατά την εξέταση αιτημάτων και ενστάσεων στην επιτροπή τιμών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διατίμηση” υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου, κάνοντας αναφορά και γενικότερα στις πρακτικές που ακολουθούνται. “Κάποιες εταιρίες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες από φαρμακαποθήκες ότι υπάρχουν εταιρείες που μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες. Ακόμη δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο , τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν όπως αυτές κατανέμονται ανά φαρμακαποθήκη, για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και σύγκριση της κατανομής. Δεν γνωστοποιείται από κάποιες εταιρείες το χρονικό διάστημα της πραγματικής έλλειψης που αποτελεί κρίσιμη πληροφορία την οποία χρειάζονται οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και σίγουρα οι ασθενείς”.

Ο ίδιος ακολούθως μίλησε και για την εμπλοκή των φαρμακαποθηκών, λέγοντας πως το θολό τοπίο σε αυτές, δεν επιτρέπει ελέγχους για εγχώρια επάρκεια και ως εκ τούτου, γίνονται εξαγωγές συνέχεια. “Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων, ελάχιστους κωδικούς φαρμάκων πώλησης, με αξία αποθεμάτων πολύ μικρότερη από το μέσο όρο των φαρμακαποθηκών που ως βασική λειτουργία τους έχουν τη διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία της ελληνικής αγοράς. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα στο χώρο του χονδρεμπορίου, μπαίνουν και αυτές στη διαδικασία τις εξαγωγικής δραστηριότητος, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να είναι ανταγωνιστικές στο χώρο αυτό, λόγω του χαμηλού κέρδους της εσωτερικής αγοράς. Τέλος, άλλες που αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στο τέλος κάθε έτους για να βελτιώσουν απλά τον ισολογισμό τους” κατήγγειλε ο κ. Βαλτάς.

Οι έξι προτάσεις του ΠΦΣ

• Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, για διάστημα πέραν των έξι μηνών, καθόσον οι φαρμακαποθήκες τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.

• Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό.

• Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και φαρμακοποιοί τι εξάγει η κάθε φαρμακαποθήκη.

• Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς σκευασμάτων.

• Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.

Τέλος ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, “για να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις, με καθαρή στόχευση ότι επιτέλους ο Έλληνας Ασφαλισμένος ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να βρίσκει το φάρμακο του και την θεραπεία του”.

Γ. Ρούσσος: Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο

Από την πλευρά του, ο κ, Ρούσσος εξήγησε πως, “Πάντα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα των ελλείψεων”, ωστόσο όπως πρόσθεσε ως τοπικός Σύλλογος “δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”. Συμπλήρωσε βέβαια πως, “Ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει κάνει κάποια διαβήματα και περιμένουμε να δούμε αν θα αλλάξει κάτι. Οι εταιρείες φέρνουν μικρές ποσότητες”. Σύμφωνα με όσα εξέφρασε, “Πιστεύω ότι είναι θέμα τιμής, θέμα εξαγωγών και υπάρχουν διάφορα τέτοια προβλήματα και αυτό είναι πανελλαδικό το πρόβλημα. Όταν εγώ για παράδειγμα παίρνω μια εταιρεία και μου βάζει πλαφόν στην παραγγελία και λέει π.χ. θα πάρετε δύο μόνον από το τάδε φάρμακο τον μήνα και αν δεν συμπληρωθεί ο μήνας, δεν δίνει άλλη παραγγελία κι εγώ χρειάζομαι δέκα ή δεκαπέντε κουτιά, υπάρχει θέμα”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του εξήγησε μάλιστα πως όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα εντείνεται, λέγοντας πως τα παράπονα που δέχονται οι φαρμακοποιοί καθημερινά από τους πολίτες είναι πολλά. “Είναι πάρα πολλά τα φάρμακα και ειδικά χρόνιων παθήσεων και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιο άλλο. Λέμε στον κόσμο να ψάξει το φάρμακο και στους άλλους συναδέλφους μήπως καταφέρει και βρει. Υπάρχουν παράπονα από τους πολίτες. Έχει γίνει πολύ δύσκολη η δουλειά μας. Ξεκινάμε να ανοίξουμε το πρωί και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η μέρα και αν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ειδικά όταν έχουμε εφημερίες. Είναι πανελλαδικό το πρόβλημα δυστυχώς”.