Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφός δίνει απαντήσεις για τη λειτουργία του, τη θερινή περίοδο με φόντο το σοβαρό πρόβλημα της αποδυνάμωσης σε προσωπικό

“Θα είναι δύσκολο καλοκαίρι αλλά θα ανταποκριθούμε”

Νέα “κραυγή” αγωνίας από το Σωματείο Εργαζομένων για μετακινήσεις ιατρών σε άλλες υγειονομικές δομές

Στις πλάτες του υπάρχοντος προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου αναμένεται να πέσει το βάρος των περιστατικών από όλα τα νησιά των Κυκλάδων κατά τη θερινή περίοδο, όπως καθίσταται σαφές από τις απαντήσεις του Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού στην εφημερίδα, αφού το πρόβλημα της αποδυνάμωσής του, δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου εκφράζει νέα “κραυγή” αγωνίας, με αφορμή νέες μετακινήσεις ιατρών σε άλλες υγειονομικές δομές με αποφάσεις κεντρικές όπως της 2ης ΥΠΕ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος κινήσεων που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου προς τους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες.

Ειδικότερα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” για τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής δομής τη θερινή περίοδο, οπότε και τα περιστατικά που καλείται να καλύψει είναι ιδιαιτέρως αυξημένα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Για μία ακόμη φορά εξήγησε πως το Νοσοκομείο θα ανταποκριθεί, την ίδια στιγμή που το Σωματείο επισημαίνει ξανά σε έντονο τόνο, πως, το μικρό αριθμητικά προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του, γεγονός που γεννά ανησυχία και για την αντιμετώπιση των περιστατικών που προσέρχονται καθημερινά σε αυτό.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου έχει απασχολήσει έντονα όλον τον τελευταίο χρόνο, αφού το Σωματείο και η πρόεδρός του, Κατερίνα Καλογεράκη επανειλημμένως έχουν ζητήσει από τις τοπικές Αρχές και τους βουλευτές να σταθούν στο πλευρό τους και να βοηθήσουν στον προγραμματισμό ενός ραντεβού για τη λειτουργία του, με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής αυτό το ραντεβού δεν έχει πραγματοποιηθεί, ασχέτως αν το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου έχει μπει στην ατζέντα της υγείας για τα νησιά, σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία είχε μιλήσει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Μετακινήσεις και νόσηση “παγώνουν” βιοπαθολιγικό εργαστήριο και αιμοδοσία

Ειδικότερα, προχθές, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου προέβη σε καταγγελία προς τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους βουλευτές Κυκλάδων και την ΠΟΕΔΗΝ, σχετικά με νέες αποφάσεις μετακινήσεων που έχουν οδηγήσει σήμερα το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και την Αιμοδοσία να έχει μείνει με 2 άτομα ιατρικό προσωπικό, που τυγχάνει μάλιστα να νοσούν με Covid -19 ταυτόχρονα.

“Με την παρούσα καταγγελία θέλουμε να αναδείξουμε την διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση του μεγαλύτερου Νοσοκομείου των Κυκλάδων και να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τη βιωσιμότητά του αφού εισπράττουμε πλέον μια καθημερινή απαξίωση αφενός γιατί δεν δόθηκε λύση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (πάγιο αίτημα όλων των κινητοποιήσεων μας), αφετέρου γιατί βιώνουμε την καθημερινή εγκατάλειψη του, καθώς μετακινούνται γιατροί σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης (μόνο με απόφαση της ΔΥΠΕ)” αναφέρει προλογικά το Σωματείο, εξηγώντας ειδικότερα τα νέα προβλήματα που προέκυψαν αναφορικά με Αιμοδοσία και Βιοπαθολιγικό Εργαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει το Δ.Σ. του Σωματείου πως, “μέχρι πριν από δυο μήνες, στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία υπηρετούσαν 4 γιατροί: 2 μόνιμοι και 2 επικουρικοί. Μετά την μετακίνηση του ενός μόνιμου με απόφαση του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ σε άλλο Νοσοκομείο και την μη παράταση ή αντικατάσταση μιας επικουρικής γιατρού, τα δυο αυτά κρίσιμα τμήματα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου έμειναν μόνο με δυο γιατρούς”. Συμπληρώνουν δε πως, “Από χθες και οι δυο αυτοί γιατροί νοσούν με COVID-19 και δε δόθηκε άμεση λύση, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και η αιμοδοσία να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, πράγμα το οποίο αφενός καθιστά επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο μας, αφετέρου καθιστά αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές φορές μετακινήθηκαν αιφνιδιαστικά (με «εντέλλεσθε») γιατροί του Νοσοκομείου μας προς άλλες Μονάδες Υγείας (με απόφαση Διοικητή είτε του Νοσοκομείου ή της ΔΥΠΕ) για να καλύψουν «έκτακτες ανάγκες»”.

Αποδυνάμωση καρδιολογικής κλινικής και μονάδας εμφραγμάτων

Επιπλέον, το Σωματείο κάνει λόγο και για την ύπαρξη πλέον ενός μόνον καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου, αφού με άλλη απόφαση μετακινήθηκε ο δεύτερος καρδιολόγος σε άλλη υγειονομική δομή.

“Επίσης πολύ σοβαρή για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας θεωρούμε την αποδυνάμωση της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων αφού εγκρίθηκε η μετάθεση του ενός καρδιολόγου σε άλλο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ο μοναδικός καρδιολόγος που απέμεινε, να πρέπει να εφημερεύει καθημερινά για να καλύψει τα καρδιολογικά περιστατικά στα Επείγοντα, στην Καρδιολογική Κλινική, στη Μονάδα Εμφραγμάτων, στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία” γνωστοποιεί σχετικά το Σωματείο, υποστηρίζοντας παρακάτω πως όλη αυτή η κατάσταση, παραπέμπει σε μία οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Να δοθεί λύση”

“Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα περιστατικά που έχουμε καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν, όσο κι αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε, η μόνη εξήγηση είναι ότι είναι σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης/υποβάθμισης του ΓΝ Σύρου. Αναρωτιόμαστε δε, μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα και τις πανσυριανές κινητοποιήσεις, ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τη μεριά των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμο) αλλά και των Βουλευτών των Κυκλάδων για να αντιστραφεί η πορεία προς την καταστροφή του Κεντρικού Πυλώνα Υγείας των Κυκλάδων, ενός Νοσοκομείου που στο παρελθόν θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της χώρας;” προσθέτει το Σωματείο, καλώντας τέλος κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά να στηρίξει τον αγώνα του.

“Καλούμε τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αλλά και τους Βουλευτές του Νομού να σκύψουν επιτέλους πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν μόνιμη λύση!”.

Απαντήσεις Διοικητή, Μ. Ζουλουφού

  • Γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου. Ξεκίνησε επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος και η μεγαλύτερη υγειονομική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων καλείται να καλύψει τα περιστατικά ενός ολόκληρου νομού. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με αφορμή την καταγγελία του Σωματείου;

“Η αφορμή για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης έρχεται μετά την νόσηση από κορωνοϊό των δύο ιατρών βιοπαθολόγων του Νοσοκομείου μας και την έγκριση μετάθεσης ενός καρδιολόγου του Νοσοκομείου Σύρου από το Υπ. Υγείας για νοσηλευτική δομή της Αθήνας. Σε αυτήν την μετακίνηση εμείς είχαμε εκφραστεί αρνητικά.

Διαχωρίζω το σκέλος της νόσησης των ιατρών καθώς είναι κάτι προσωρινό. Για να επιλυθεί το ζήτημα αιτηθήκαμε ήδη μετακίνηση ιατρού από άλλη μονάδα της Αθήνας ή των νησιών και τώρα επίσης βγάλαμε εντολή μετακίνησης ιατρού βιοπαθολόγου από τη Νάξο.

Οι ενέργειες από πλευράς Διοίκησης του Νοσοκομείου έχουν γίνει αφενός για τις θέσεις των δύο ιατρών μέχρι να επιστρέψουν. Εδώ να θυμίσω πως μετά από 5 ημέρες νόσησης με μάσκα μπορούν να επιστρέψουν. Εξυπακούεται ότι είναι εμβολιασμένοι.

Άρα συζητάμε για μία ολιγοήμερη δυσλειτουργία του εργαστηριακού Τμήματος εξαιτίας νόσησης.

Ως Διοίκηση λοιπόν έχουμε ήδη ζητήσει τις μετακινήσεις από δομή της Αθήνας και της Νάξου.”.

  • Το κύριο πρόβλημα είναι η σοβαρή υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου. Πώς διαχειρίζεστε αυτήν την κατάσταση; Το Σωματείο επανειλημμένως έχει εκφράσει την τεράστια αγωνία του.

“Το κύριο ζήτημα των ετών 2020 – 2025 είναι οι αποχωρήσεις των παλαιών ιατρών που ήρθαν προ 30 – 35 ετών στο Νοσοκομείο και σταδιακά έχουν αρχίσει και αφυπηρετούν.

Ήδη για τους ιατρούς που έχουν αποχωρήσει έχουν υπάρξει αναπληρώσεις. Δηλαδή και για τον κ. Ζόρπα που είχε φύγει καλύφθηκε η θέση, όμως δεν είχε εμβολιαστεί ο νέος ιατρός και μπήκε σε αναστολή. Ενέργειες γίνονται αλλά υπάρχουν κι άλλα δεδομένα δυστυχώς... Από το Νοσοκομείο Σύρου έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να καλυφθούν θέσεις ιατρών που βγαίνουν σε σύνταξη. Όπως για παράδειγμα είναι ο καρδιολόγος που είχαμε ζητήσει πέρυσι τον Απρίλιο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Όλα αυτά τα είχε τα στοιχεία και ο Δήμαρχος όταν πήγε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Ως Διοίκηση και ως Διοικητική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά την προσέλκυση προσωπικού έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες για να ζητήσουμε τις θέσεις που μένουν κενές. Αυτή την περίοδο είμαστε σε στάδιο υπολογισμού των απαιτούμενων δαπανών που θα χρειαστούμε για να ζητήσουμε και επιπλέον επικουρικό προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό και ιατρικό)”.

  • Είχατε εκκρεμότητα και στην κάλυψη της θέσης του Διευθυντή της ΜΑΦ, όπως και στη θέση ψυχιάτρου. Έχετε κάποιο αποτέλεσμα σήμερα;

“Έτρεξε η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Διευθυντή της ΜΑΦ, βρέθηκε και υπηρετεί ήδη στο Νοσοκομείο μας. Επίσης ολοκληρώθηκε η κρίση ψυχιάτρου, από την οποία διαδικασία όμως δεν υπήρξε κανείς που να αποδεχθεί τη Σύρο γιατί διορίστηκαν όλοι σε άλλες θέσεις σε δομές της Αθήνας”.

  • Η ΜΑΦ σήμερα λειτουργεί ή όχι;

“Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μας μέχρι τώρα είναι ότι η ΜΑΦ είναι σε λειτουργία για τα πιθανά περιστατικά που θα χρεωθούν από τις νοσηλείες Covid – 19, αλλά οποτεδήποτε χρειαστεί έχει νοσηλεύσει και περιστατικά άλλων κατηγοριών παθήσεων”.

  • Παρατηρείται το γεγονός πως αρνούνται ιατροί να υπηρετήσουν στα νησιά. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση; Ποια είναι η θέση σας;

“Αναφορικά με αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Και θα πρέπει κεντρικά να τους προβληματίσει και το θέμα της παροχής κινήτρων όπως άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα θέμα που επισημαίνεται από πολλούς.

Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνω πως εμείς έχουμε ζητήσει θέσεις. Σήμερα με νεότερο έγγραφό μου προς τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και σε συνέχεια όλων αυτών, ζητώ την άμεση και επείγουσα προκήρυξη κάποιων θέσεων (καρδιολόγου, ενδοκρινολόγου κ.α.) ώστε να προχωρήσουμε και παρακάτω.”.

  • Αναφορικά με τη λειτουργία της Covid-19 κλινικής στο Νοσοκομείο Σύρου ποια κατεύθυνση ακολουθείτε σήμερα, δεδομένης της έναρξης και της θερινής σεζόν;

“Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι και σήμερα λειτουργούν με το όριο των 12 κλινών. Δεν το έχουμε ξεπεράσει αυτό το όριο, με εξαίρεση το διάστημα από Φεβρουάριο και μετά που “ζορίστηκε” πολύ το Τμήμα γιατί υπήρχε μεγάλη έξαρση σε ανάγκη νοσηλειών και υποδοχής κρουσμάτων. Τον Μάιο ζορίστηκε αρκετά το Τμήμα με πολλές νοσηλείες κυρίως από τη Σύρο, αλλά σήμερα έχει επέλθει μία “ηρεμία”. Σήμερα νοσηλεύουμε πέντε άτομα και όλοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση”.

  • Δεδομένων όλων των δυσκολιών και προβλημάτων που καλείται το Νοσοκομείο Σύρου να αντιμετωπίσει και καθώς είναι σαφές πως είναι αποδυναμωμένο σε ανθρώπινο δυναμικό, εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της θερινής περιόδου;

“Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι από πολλές απόψεις. Το ζήτημα είναι ότι κάθε φορά, το προσωπικό δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Από όπου κι αν υπηρετεί, από όλες τις θέσεις. Καλούμαστε ως Νοσοκομείο και ως νησί να αναλάβουμε για ένα καλοκαίρι ακόμη το βάρος όλων των Κυκλάδων. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το αναλάβουμε με όλες τις δυσκολίες και με όλον τον εργασιακό φόρτο που θα προκύψει.

Είμαστε έτοιμοι από πλευράς υλικών, από πλευράς εξοπλισμού κλπ ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Λέω ξανά και εκφράζω για άλλη μία φορά το σεβασμό μου στο προσωπικό που όλον αυτόν τον καιρό έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην αντιμετώπιση αφενός της πανδημίας και αφετέρου όλων των δύσκολων καταστάσεων που καθημερινά βιώνουμε”.