Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες ταξιδεύουν στη Σίκινο

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) επισκέπτεται το Αιγαίο και θα βρεθεί στη Σίκινο για 4η φορά στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Τα ιατρεία θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, 09:00 – 18:00 στο πολυδύναμο σχολείο της Σικίνου , πραγματοποιώντας δωρεάν τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις: Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία, Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος, Μέτρηση οστικής πυκνότητας, Ηλεκτροκαρδιογράφημα – triplex καρδιάς, Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών, Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων, Διαβητολογικός έλεγχος – εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας), Τεστ Παπανικολάου (test Pap), Έλεγχος οπτικής οξύτητας – μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης βυθοσκόπηση, Ακοόγραμμα – τυμπανόγραμμα – ενδοσκόπηση, Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπαιδική εξέταση, Πνευμονολογική εξέταση, Σπιρομέτρηση, Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, ν.Parkinson). Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών, Ενδοστοματική εξέταση παιδιών, ενηλίκων & ηλικιωμένων, Διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση. Μείζονος σημασίας είναι η συμμετοχή της Αιμοδοσίας από το ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» για τη δημιουργία τράπεζας αίματος του νησιού.

Αποστολή και στόχος των ΚΙΜ είναι η προσφορά υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα και η ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων –ανεξαρτήτως τόπου διαμονής – σε υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην πρόληψη ασθενειών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, και στη μείωση έκτακτων ιατρικών περιστατικών. Μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, καταγράφεται το ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου και τυχόν ευρήματα των εξετάσεων με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάρτιση της υγείας του και τη σύσταση περισσότερων οδηγιών, όπου κρίνεται απαραίτητο, με βάση τα ευρήματα προηγούμενων επισκέψεων της επιστημονικής ομάδας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ιατρικό πρόγραμμα αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Περιφέρεια της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιείται διαρκώς διερεύνηση και καταγραφή αναγκών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιών της άγονης γραμμής. Η έρευνα υλοποιείται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

Απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας τα οποία βρίσκονται σε απόσταση άνω των 60 λεπτών από Γενικό Νοσοκομείο ή/και Κέντρα Υγείας σε απόσταση μικρότερη των 60 λεπτών από Γενικό Νοσοκομείο αλλά με μεγάλο πληθυσμό ευθύνης.

Οι ιατρικές ειδικότητες που πλαισιώνουν την ομάδα των ΚΙΜ είναι : Καρδιολόγος, Ορθοπαιδικός, Γυναικολόγος, Πνευμονολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ωτορινολαρυγγολόγος και Οδοντίατρος. Επιπλέον διαδικτυακά υποστηρίζουν το έργο των ΚΙΜ : Νευρολόγος , Διαιτολόγος και Ψυχολόγος/Παιδοψυχολόγος.

Οι KIM, από το 2014, έχουν πραγματοποιήσει εκατόν είκοσι μία αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.