Σημαντική κοινωνική προσφορά από το Ίδρυμα Στήριξης Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου

Ενισχύεται η ασφάλεια των πολιτών στη Σίφνο με 4 νέους απινιδωτές

Μία σημαντική κίνηση για το νησί της Σίφνου, που θα ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Στήριξης Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου, με την τοποθέτηση 4 νέων απινιδωτών σε διαφορετικά αλλά εξίσου κομβικά σημεία του νησιού. 

Η προσφορά του Ιδρύματος Στήριξης Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου

Συγκεκριμένα η επιστολή του Ιδρύματος Στήριξης Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου (Ι.Σ.Π.Ι. Σίφνου), μέσω της πρόεδρου του, Αποστολίας Γεωργαρή, και απευθυνόμενη στους συμπολίτες και τους φίλους της Σίφνου αναφέρει:

“Το Ι.Σ.Π.Ι. Σίφνου βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, με στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας σε όλους τους πολίτες του νησιού μας, μόνιμους και επισκέπτες, αποφάσισε να αγοράσει τέσσερις Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές, με τους οποίους μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες άμεσης αντιμετώπισης ενός καρδιακού επεισοδίου”, σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, Με την ενέργειά του αυτή, το Ι.Σ.Π.Ι. Σίφνου ενισχύει και βοηθάει το εξαιρετικά σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Περιφερειακού μας Ιατρείου.

Η χρησιμότητα των απινιδωτών

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές είναι απλές συσκευές, η χρήση των οποίων είναι δυνατή και από μη ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό, και οι οποίες εξασφαλίζουν πολύτιμο χρόνο, μέχρι τη διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο ή την επιτόπου άφιξη του ιατρικού προσωπικού. Η τοποθέτησή τους αποδεδειγμένα σώζει ζωές. Οι απινιδωτές έχουν έλθει στο νησί και ήδη έχουν παραδοθεί σε τέσσερις συνεργάτες-εθελοντές οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη και τη χρήση τους.

Τι είναι ο απινιδωτής και πως λειτουργεί

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο αρρυθμιολογικό  πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης (χορήγηση ρεύματος), τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.Απινίδωση είναι η χορήγηση ρεύματος (μονοφασικού η διφασικού) με σκοπό την εξαναγκαστική εκπόλωση του καρδιακού μυ και την επαναλειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς. 

Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες. Αν και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήσης του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και συνιστώνται για όσους διαχειρίζονται ένα πρόγραμμα απινίδωσης δημόσιας πρόσβασης, δεν απαιτείται εκπαίδευση για τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. 

Τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι νέοι απινιδωτές

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν από ένας απινιδωτής, για χρήση στις παρακάτω περιοχές:

1) Βαθύ. Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου – κος. Ιωάννης Σανάκης

2) Χερόννησος. Εστιατόριο «Αμμουδιά» – κος. Στυλιανός Κάραβος

3) Χρυσοπηγή – Αποκοφτό – κα. Νικολέτα Συνοδινού (Πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ)

4) Φάρος. Προέδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Φάρου – κος. Γεώργιος Λουκής

Το Ίδρυμα Στήριξης Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου, έκλεισε την επιστολή του λέγοντας: "Αν και ευχόμαστε κανένας από αυτούς να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, εκτιμούμε οι απινιδωτές αυτοί θα είναι πολύτιμα εργαλεία ενίσχυσης του έργου του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Βοηθητικού προσωπικού του Ιατρείου μας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες με την εξαιρετικά αυξημένη τουριστική κίνηση. Καλό καλοκαίρι σε όλους με υγεία."

Ετικέτες: