Από την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη που επισκέφθηκε τη Σύρο και πραγματοποίησε συναντήσεις, με κυριότερη αυτήν, στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Δεσμεύσεις για στήριξη δομών υγείας και προσωπικού

Δήλωσε πως θα μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας την απόφαση περί ανέγερσης νέου Νοσοκομείου

Τις προσπάθειες του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των αναγκών που προκύπτουν, αλλά και που έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας, αναγνώρισε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά την επίσκεψή της στο νησί και στο πλαίσιο των επαφών της με τη Διοίκηση και τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων σε αυτό, απέναντι στους οποίους δεσμεύθηκε για στήριξη σε πολλά επίπεδα.

Η Υφυπουργός μετέβη χθες, νωρίς το πρωί στο “Βαρδάκειο και Πρώιο” όπου και συνάντησε τον Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφό, καθώς και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την πρόεδρο του Σωματείου, Κατερίνα Καλογεράκη.

Η ίδια αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται τόσο προς τους Συριανούς, όσο όμως και προς τους Κυκλαδίτες γενικότερα, γνωστοποίησε την πρόθεση του Υπουργείου να υπάρξει ανταπόκριση για ορισμένα αιτήματα και ανάγκες, όπως μεταξύ άλλων, η στήριξη Τμημάτων με προσωπικό, καθώς και η ενδυνάμωση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο έχει ριχτεί στη “μάχη” κατά της πανδημίας.

Η κα Ράπτη θέλησε να υπογραμμίσει δε πως θα στηριχθούν οι υπηρεσίες που συνδέονται με το κομμάτι της ψυχικής υγείας, για το οποίο είναι η ίδια αρμόδια, ενώ δεσμεύθηκε πως θα μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για ανέγερση νέου Νοσοκομείου, προς τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια των επαφών της στη Σύρο, την ίδια συνόδευσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας. Η κα Ράπτη αμέσως μετά το Νοσοκομείο μετέβη στην Καθολική Επισκοπή όπου και είχε συνάντηση με τον Καθολικό Επίσκοπο, Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου, ενώ ακολούθησε η συνάντησή της με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

Σημαντικός σταθμός στο πρόγραμμά της αποτέλεσε και η επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Σύρου (πρώην ΙΚΑ), στο πλαίσιο της παρακολούθησης της διαδικασίας εμβολιασμού, καθώς πλέον ξεκίνησε η πραγματοποίηση των εμβολιασμών με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson.

Ζ. Ράπτη: Υποδειγματική η λειτουργία του Νοσοκομείου

Αναλυτική ενημέρωση έλαβε η Υφυπουργός Υγείας από τον Διοικητή του Νοσοκομείου και τα στελέχη των διαφόρων Ιατρείων και Τμημάτων ιδιαιτέρως για τη λειτουργία του ιατρείου Παιδοψυχιατρικής και την πρωτοβουλία για εφαρμογή της Τηλεψυχιατρικής, καθώς επίσης για το Ιατρείο Μνήμης, το ΚΕΦΙΑΠ και τις Ομάδες Άνοιας.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε η κα Ράπτη αμέσως μετά τις συζητήσεις της στο Νοσοκομείου, τόνισε τα εξής: “Επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και πραγματικά μέσα στην πανδημία και παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, λειτουργεί υποδειγματικά. Όσον αφορά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, έχει αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό σύστημα τηλεσυμβουλευτικής με το οποίο εξυπηρετεί όλο το Ν. Αιγαίο. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι χρειάζονται ενίσχυση οι δομές ψυχικής υγείας κι εδώ, δηλαδή τόσο προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αλλά και μόνιμου ψυχιάτρου. Είναι κάτι που στο άμεσο διάστημα θα το υλοποιήσουμε γιατί η πανδημία έχει δείξει ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι το ίδιο αναγκαίες όπως και οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται με απόλυτη επάρκεια από το Νοσοκομείο”.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως, “Είναι πρόθεσή μας επίσης να ενισχύσουμε και την κτιριακή υποδομή του ΚΕΦΙΑΠ”, μιλώντας παρακάτω για το θέμα των κτιριακών υποδομών γενικότερα. “Γνωρίζω ότι γίνεται μία πολύ συστηματική προσπάθεια από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου εδώ για να αναβαθμιστεί η κτιριακή υποδομή και εκεί να στεγάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις δομές ψυχικής υγείας του νησιού” σχολίασε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας δημοσίως το σύνολο των προσώπων που εργάζονται στο Νοσοκομείο.

“Να ευχαριστήσω πολύ για τη συνεργασία την οποία είχαμε και να δώσω θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό το οποίο έχει πραγματικά δώσει τον καλύτερο εαυτό του με μεγάλο φιλότιμο για να ενισχύσει και να θεραπεύσει τους συμπολίτες μας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναγνωρίζουμε την κόπωση που έχει το προσωπικό και θα εξεύρουμε τρόπους για να το ενισχύσουμε” συμπλήρωσε παρακάτω, επισημαίνοντας κατά την πρώτη δήλωσή της πως, “Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία σε συνεργασία αγαστή με τους εργαζόμενους έχει καταφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η Σύρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι”.

Στον Β. Κικίλια η απόφαση για νέο Νοσοκομείο

Αμέσως μετά η ίδια απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Όσον αφορά την πρόταση για ανέγερση νέου Νοσοκομείου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των Κυκλαδιτών, η κα Ράπτη δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα στον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

“Έχω ενημερωθεί βεβαίως γιατί είχα μία πολύωρη συζήτηση και με τους Διευθυντές των ιατρικών Υπηρεσιών, αλλά και βεβαίως με το Δ.Σ. και με τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρω το αίτημα αυτό στον Υπουργό, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορεί να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο” τόνισε, λέγοντας ακόμη πως “μέχρι τότε ενισχύουμε τις υπηρεσίες Υγείας. Τις ενισχύουμε και σε προσωπικό και σε προσλήψεις που έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με μονίμους ιατρούς, αλλά και με επικουρικούς, όπως επίσης και με νοσηλευτές και ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο με μονίμους, γιατί πράγματι αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα παροχής υγείας για το Ν. Αιγαίο”.

Στην ερώτηση σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων του Νοσοκομείου για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η ίδια απάντησε ως ακολούθως: “Πράγματι αυτό είναι ένα αίτημα που ετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων. Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Είναι ένα αίτημα, το οποίο επίσης θα το μεταφέρω στον Υπουργό Υγείας”. Κατόπιν αυτών, εστίασε την αναφορά της στο θέμα της στήριξης του υγειονομικού προσωπικού σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “Βεβαίως συζητήσαμε και για το ζήτημα της ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των νοσηλευτών και των ιατρών, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους αυτήν την παρατεταμένη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Και από έρευνα που έχουμε κάνει βλέπουμε ότι ενισχύσεις χρειάζονται ειδικότερα οι γυναίκες νοσηλεύτριες. Συγκεκριμένες δράσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο”.

Ψυχολόγοι στα σχολεία. Καταγράφηκε αύξηση στρες και θλίψης

Αμέσως μετά, ρωτήθηκε σχετικά με το αν επεξεργάζεται η κυβέρνηση ουσιαστική στήριξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν μέσω τηλεκπαίδευσης και αυτήν την χρονιά.

Αρχικά η Υφυπουργός επεσήμανε πως, “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υλοποιήσαμε και υλοποιούμε προγράμματα παροχής ψυχικής υποστήριξης σε ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται με Covid-19, είτε βρίσκονται σε Νοσοκομείο, είτε βρίσκονται σε κατ΄ οίκον νοσηλεία με ειδικούς, οι οποίοι μπορεί να επικοινωνήσουν μέσω από τα tablet και μέσω της τηλεσυμβουλευτικής με ανθρώπους, για να λάβουν αυτήν την υποστήριξη” και όπως πρόσθεσε, “πέραν αυτών των προγραμμάτων που υλοποιούμε, να πω ότι αυτά αφορούν και ογκολογικούς ασθενείς”.

Εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο θέμα των μαθητών και στην ανάγκη ενδυνάμωσής τους, η ίδια πρόσθεσε, πως, “Το ζήτημα των παιδιών που παρακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα, αναγκαίως βεβαίως μέσω της τηλεκπαίδευσης, ήταν ένα θέμα που μας απασχόλησε γιατί τα παιδιά είχαν πραγματικά αύξηση του στρες και του άγχους”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε βάσει στοιχείων που έχει το Υπουργείο Υγείας, “καταγράφηκε αύξηση του άγχους και της θλίψης ειδικά σε εφήβους σε ποσοστό 20%, γι αυτό τον λόγο και το Υπουργείο Παιδείας έχει προσλάβει ειδικούς ψυχολόγους, οι οποίοι πια θα βρίσκονται στα σχολεία μας με το άνοιγμά τους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, τα οποία φυσικά έχουν ανάγκη. Ένας ψυχολόγος θα υπάρχει σε κάθε σχολείο ούτως ώστε να λάβει αντίστοιχη υποστήριξη και το ίδιο το παιδί”.

M. Ζουλουφός: Ελπίζουμε σε στήριξη για τα αιτήματά μας

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός μίλησε σύντομα για το περιεχόμενο της συνάντησης με την Υφυπουργό Υγείας, ενώ δήλωσε πως ελπίζει στη στήριξη της ίδιας αναφορικά με την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που της γνωστοποιήθηκαν.

“Καλωσορίζουμε την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ράπτη και τον βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππο Φόρτωμα. Έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα τρέχοντα σχέδια και τις τρέχουσες εξελίξεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου μας καθώς και για τα μελλοντικά μας σχέδια και αυτό που επαναλαμβάνω και λέω με κάθε ευκαιρία είναι ότι η κρίση για εμάς είναι μία ευκαιρία. Είναι μία ευκαιρία να βάλουμε την υγεία και τη Σύρο στο κέντρο των Κυκλάδων. Το Νοσοκομείο της Σύρου παρέχει κεντρικές και πολύ σημαντικές υπηρεσίες για όλους τους Κυκλαδίτες και τους επισκέπτες και πρέπει αυτό να ενισχυθεί” δήλωσε ο Διοικητής, σημειώνοντας ακόμη πως, “δεν αφήνουμε εκτός τους ασθενείς που έχουν ανάγκη την ψυχική υγεία και την στήριξη αυτών των δομών”.

Ειδικότερα για την επαφή της ίδιας με όλα τα αρμόδια πρόσωπα στις δομές Υγείας της Σύρου, ο κ. Ζουλουφός, ανέφερε τα εξής: “Η Υφυπουργός είχε σήμερα την ευκαιρία να δει όλους τους φορείς Υγείας σε μία σύσκεψη και αυτό πρέπει να καταγραφεί καθώς ένα νησί είναι ενωμένο στον τομέα της Υγείας χωρίς παρωπίδες, για το καλό όλων μας. Είναι πολύ σημαντικό”.

Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, “Θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των δομών. Είναι ενήμερη η κα Ράπτη και παρακαλούμε για τη στήριξή της”, αλλά και γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξουν συνεργασίες του Νοσοκομείου με την τοπική Αυτοδιοίκηση “για βελτίωση κτιριακών υποδομών”.

Κ. Καλογεράκη: Σε αυτήν την εποχή επιβάλλεται η ικανοποίηση των αιτημάτων μας

Σε δηλώσεις προς την εφημερίδα κλήθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη αναφορικά με τα αιτήματα που γνωστοποίησε προς την Υφυπουργό. “Βρεθήκαμε με την κ. Καμπάνη, τη γραμματέα του Συλλόγου, με την Υφυπουργό Υγείας. Τα αιτήματά μας είναι πάγια. Σε αυτήν την εποχή όμως, επιβάλλεται η επίλυσή τους γιατί το προσωπικό είναι πλέον εξουθενωμένο” υποστήριξε η κα Καλογεράκη, λέγοντας παρακάτω πως, “το κύριο πρόβλημά μας είναι η υποστελέχωση, τόσο σε νοσηλευτές, όσο και σε ιατρούς, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία”.

Ενόψει δε της καλοκαιρινής σεζόν, η ίδια εξήγησε στην Υφυπουργό πως, “επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η πρόσληψη νοσηλευτών για να καλύψουν τις ανάγκες μας” καθώς όπως περιέγραψε, “οι συνάδελφοι είναι εξουθενωμένοι, εργαζόμαστε με ανάκληση αδειών και είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση”. Η πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως το Νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί απαραιτήτως και άμεσα σε προσωπικό καθώς “άνοιξαν δύο πολύ σπουδαία Τμήματα για το Νοσοκομείο, η παιδιατρική κλινική επί των ημερών της κ. Μπουραντά και τώρα η ΜΑΦ επί των ημερών του κ. Ζουλουφού, όμως χωρίς προσλήψεις”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “Αυτό που ζητήσαμε είναι η μονιμοποίηση των εκτάκτων γιατί εδώ και τρία χρόνια αυτοί οι άνθρωποι παρέχουν έργο και είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους. Αν δεν ήταν αυτοί, θα είχαμε καταρρεύσει ήδη. Επιπλέον, είπαμε ότι χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό πλέον γιατί το θέμα με τους επικουρικούς, δηλαδή, παίρνουμε κόσμο, φεύγουν, μετά έρχονται άλλοι και πρέπει να εκπαιδευτούν εξ αρχής, δεν μας βοηθά καθόλου”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, γνωστοποίησε πως επί τάπητος στη συνάντηση με την Υφυπουργό τέθηκε και το θέμα της υποχρηματοδότησης, ενώ εξήγησε ότι ζητήθηκε και “η προκήρυξη θέσεων που είναι πολύ σημαντικό για ένα Δημόσιο Νοσοκομείο καθώς ο κόσμος με την κρίση δεν μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιώτες. Αυτές οι θέσεις είναι γαστρεντερολόγου, ενδοκρινολόγου, ογκολόγου για να μπορέσουν επιτέλους και οι ογκολογικοί ασθενείς να εξυπηρετηθούν και να μην κάνουν ταξίδια στο κέντρο που με την πανδημία υπάρχει αυξημένος φόβος”.

Η κα Καλογεράκη αφού επανέλαβε πως πρέπει το Υπουργείο να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, θέλησε να σημειώσει εν κατακλείδι, τα εξής: “Θέλω να κάνω μία παράκληση προς όλους τους διαχειριστές της κατάστασης. Ενόψει καλοκαιρινής περιόδου και για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε όλοι οι πολίτες και εμείς οι υγειονομικοί θα βοηθηθούμε πολύ, να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο Αθηνών γιατί δεν θέλω να βγει ο φόβος μου πραγματικότητα, δηλαδή το να νοσηλεύει αυτό το δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο μόνο Covid-19 περιστατικά και να μην μπορούν να νοσηλευτούν όσοι έχουν άλλες ανάγκες”.