Με απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου διοχετεύεται ποσό ύψους 7 εκ. ευρώ για νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε έξι Νοσοκομεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Νέα χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία προσωπικού στο Νοσοκομείο Σύρου

Εξοικονόμηση πόρων της νοσηλευτικής δομής Σύρου και ενέργειες για νέες προσλήψεις στο αμέσως προσεχές διάστημα

Μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα καλυφθούν άμεσα οι μισθοδοσίες 27 εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, κατόπιν σχετικών κινήσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία διοχετεύει ποσό ύψους σχεδόν 7 εκ. ευρώ σε έξι νοσηλευτικές δομές των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με σκοπό την ενίσχυσή τους κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που χαιρετίζει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός μέσω δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όπως αυτή κατέστη γνωστή μέσω ανακοίνωσης.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια έρχεται να αυξήσει το αρχικό ποσό που είχε διαθέσει προς τα Νοσοκομεία των δύο νησιωτικών νομών, ώστε αυτά να ενισχυθούν σε επίπεδο διατήρησης έμψυχου δυναμικού, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους και ομαλά όλες οι ανάγκες που προκύπτουν και συνδέονται και(!) με την πανδημία του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, το Νοσοκομείο Σύρου ανέπτυξε προ δύο εβδομάδων 30 κλίνες για περιστατικά Covid-19 στο Παθολογικό Τμήμα, καθώς δέχεται σε καθημερινή βάση θετικά κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία, από το σύνολο των νησιών στις Κυκλάδες, που διακομίζονται είτε μέσω πλωτών, είτε μέσω εναέριων μέσων (ΕΚΑΒ).

Αυτή η απόφαση λήφθηκε σε συνέχεια αποφάσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου καθώς εν μέσω τουριστικής σεζόν, τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση και το Σύστημα Υγείας όφειλε να προετοιμαστεί για τη διαχείρισή τους.

Σχετικά με τις ανωτέρω εξελίξεις που αφορούν στην χρηματοδότηση που θα λάβει και το Νοσοκομείο Σύρου, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Διοικητής, ενώ επιπλέον ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες σε επίπεδο άμεσων ενισχύσεων, όπως και για τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα Τμήματα του Νοσοκομείου. Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πορεία της νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Σύρου, εξηγώντας πως μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

ΠΝΑι: Από ευρωπαϊκούς πόρους χρήματα για 137 άτομα

Αναλυτικότερα, την αύξηση της χρηματοδότησης που θα διατεθεί στα έξι Νοσοκομεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου γνωστοποίησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με σχετική ανακοίνωσή της, χθες, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των δομών με προσωπικό, γεγονός που σχολιάστηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου. Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Αρχής, έχει ως εξής:

Με χρηματοδότηση ύψους 6.894.480,00 ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει με 137 άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα Νοσοκομεία Ρόδου Σύρου, Κω, Νάξου, Καλύμνου και Λέρου.

Μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, που ανέδειξε την ανάγκη διπλασιασμού της αρχικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας covid-19, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση αύξησης του προϋπολογισμού της Πράξης «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας , με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», από 5.687.840,00 ευρώ σε 10.478.680,00 ευρώ.

Η Πράξη αφορά στην ενίσχυση και στήριξη των Φορέων Υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρόσληψη ειδικευμένου και λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του τομέα υγείας και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης covid -19”.

Έξι Νοσοκομεία

Βάσει αυτής της ανακοίνωσης της Περιφέρειας, τονίστηκε πως ενισχύονται τα Νοσοκομεία: Ρόδου, με 30 άτομα (4 ιατρούς και 26 άτομα λοιπού προσωπικού), Σύρου με 27 άτομα (2 ιατρούς και 25 άτομα λοιπού προσωπικού), Κω με 8 άτομα (2 ιατροί και 6 άτομα λοιπού προσωπικού), Νάξου με 15 άτομα (2 ιατρούς και 13 άτομα λοιπού προσωπικού), Καλύμνου με 22 άτομα (2 ιατροί και 20 άτομα λοιπού προσωπικού) και Λέρου με 35 άτομα (1 ιατρό και 34 άτομα λοιπού προσωπικού).

Στο περιεχόμενο της ίδιας ανακοίνωσης, αναφέρονται επίσης τα εξής: “Ακολουθεί άλλη, διακριτή, γραμμή χρηματοδότησης για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των υπολοίπων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και του ΕΚΑΒ. Η Πράξη «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας , με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020”.

Γ. Χατζημάρκος: Δεν αφήνουμε πίσω κανένα νησί

Τέλος, ο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Νοσοκομεία του Ν. Αιγαίου τα ακόλουθα:

“Χθες, υπογράψαμε την αύξηση του σχετικού ποσού που ανέρχεται πλέον στο ύψος των 6,89 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών όπως τις κατέγραψαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Προφανώς, θα υπάρξουν αντίστοιχου ύψους περιορισμοί σε άλλες δαπάνες, αλλά οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρη αρχή στην λογική με την οποία κάνουμε διαχείριση των πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων που έχουμε στην διάθεση μας και η Υγεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα, ειδικά αυτή την περίοδο. Μια άλλη λογική στην δική μας πολιτική, είναι ότι τις καλές ειδήσεις τις κτίζουμε, τις σχεδιάζουμε και τις υπηρετούμε με αφοσίωση. Αλλιώς, δεν έρχονται. Ακολουθεί άλλη, διακριτή, γραμμή χρηματοδότησης για προσλήψεις Γιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των υπολοίπων νησιών μας. Γιατί, κανένα θέμα, κανένα νησί, κανένα νησιώτη μας, δεν αφήνουμε πίσω”.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου: Δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις

Άμεση υπήρξε η αντίδραση από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, καθώς το ύφος της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Αρχής, άφηνε περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών γεγονότων, που αφορούν όχι στην ενίσχυση με νέο προσωπικό, αλλά στην κάλυψη μισθοδοσίας προσωπικού που υπηρετεί ήδη στις δομές Υγείας του Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων έθιξε το γεγονός πως την ίδια στιγμή που το προσωπικό στο Νοσοκομείο Σύρου εργάζεται υπό πίεση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων με δεδομένη την πορεία της πανδημίας και την ανάπτυξη 30 κλινών Covid-19, δεν δύναται η Περιφερειακή Αρχή να μιλά για ενισχύσεις.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης – αντίδρασής τους έχει ως εξής: “Με αφορμή το δημοσίευμα το οποίο κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ της Σύρου,σχετικά με ενίσχυση του Γ.Ν.Σύρου με 2 ιατρούς και 25 άτομα λοιπό προσωπικό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ως Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν.Σύρου,ότι η εν λόγω ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν αφορά νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά προσωπικό το οποίο δουλεύει ήδη στο νοσοκομείο μας εδώ και 1-1,5 χρόνο και του οποίου η μισθοδοσία σταδιακά μεταπήδησε σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Απορούμε δε γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα χρόνο μετά και ενώ μία βδομάδα πριν κοινοποιήθηκε με δελτίο τύπου η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου μας για ενίσχυση τόσο σε γιατρούς όσο και σε λοιπό προσωπικό,με αφορμή τη λειτουργία COVID κλινικής,δυναμικής 30 κλινών! Ο αγώνας μας για προσλήψεις προσωπικού θα συνεχιστεί”.

Μ. Ζουλουφός: Διαχρονική στήριξη και κάλυψη μισθοδοσίας προσωπικού

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια, σημειώνοντας εξ αρχής πως πρόκειται για χρηματοδότηση που θα καλύψει προσωπικό που εργάζεται ήδη στη νοσηλευτική δομή, κάτι που όμως θα σημάνει εξοικονόμηση πόρων για το ίδιο το Νοσοκομείο.

Πέρυσι στην αρχή της πανδημίας δηλώσαμε πόσο κόσμο θέλουμε. Το Υπουργείο Υγείας προσέλαβε προσωπικό. Σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της επιπλέον βοήθειας στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και από τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ως προς την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας ιατρικού και λοιπού προσωπικού εν μέσω πανδημίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής, τονίζοντας παράλληλα πως, “Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση και αποτελεί άλλο ένα δείγμα της διαχρονικής στήριξής τους στον κρίσιμο χώρο της υγείας στις Κυκλάδες και στο Ν. Αιγαίο”.

Με το βλέμμα στραμμένο σε προσλήψεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω κι ερωτηθείς ο κ. Ζουλουφός αν αυτή η χρηματοδότηση, θα σημάνει εξοικονόμηση πόρων που σε επόμενο χρόνο θα διοχετευθούν για κάλυψη άλλων ή και παρόμοιων αναγκών, απάντησε καταφατικά. “Σωστά. Όταν εμείς υπογράψουμε τις νέες συμβάσεις με το προσωπικό που θα βάλουμε στο ΕΣΠΑ, θα εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα. Σύντομα, θα δούμε τί χρήματα έχουμε ώστε να κινηθούμε με δικά μας μέσα για να γίνουν οι όποιες αναζητήσεις προσωπικού” ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως, “Θα κάνουμε τροποποιήσεις προϋπολογισμού ώστε να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας”.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμιστεί πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με αποφάσεις του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Σύρου, είχαν τεθεί κάποιες προτεραιότητες σε επίπεδο κάλυψης αναγκών.

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο Διοικητής: “Ζητήσαμε, ομόφωνα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού μας, ώστε να επαυξήσουμε ακόμη περισσότερο την παροχή οξυγόνου, την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, καθώς και επιπλέον θέσεις τεχνικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, ενώ ζητούμε και την ενίσχυση άμεσα του προσωπικού μέσω μετακίνησης ιατρών και νοσηλευτών από άλλες μονάδες, δεδομένου, ότι αυτή τη στιγμή το βάρος οφείλει να δοθεί στις μονάδες της νησιωτικής χώρας. Ζητήσαμε την επαναπροκήρυξη της θέσης του Διευθυντή της ΜΑΦ, και μετακίνηση στο μεταξύ εντατικολόγου”.

Κενά σε υπηρεσίες του Νοσοκομείου

Εκτός των ανωτέρω, ο Διοικητής κλήθηκε να γνωστοποιήσει με σαφήνεια τα κενά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο Σύρου όσον αφορά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ιατρική Υπηρεσία (ιατροί και παραϊατρικό προσωπικό και επιστήμονες) υπάρχουν 29 κενές θέσεις, στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (νοσηλευτές όλων των επιπέδων, μαίες, επισκέπτες υγείας, τραυματιοφορείς κλπ) υπάρχουν 48 κενές θέσεις και σχετικά με το Διοικητικό προσωπικό (διοικητικά πρόσωπα, μηχανικοί, τεχνικοί κ.α.) υπάρχουν 23 κενές θέσεις.

Ομαλά η διαχείριση των περιστατικών Covid-19

Τέλος, ο Διοικητής ρωτήθηκε για την αντιμετώπιση και νοσηλεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Σύρου. “Έχουμε συμπληρώσει ήδη 15 ημέρες αναφορικά με την ανάπτυξη και λειτουργία των 30 κλινών για περιστατικά Covid-19. Προχωρά η νοσηλεία ασθενών. Δεν έχουμε φτάσει στα όρια του συστήματος” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας παρακάτω πως, “Σήμερα (σ.σ. χθες) νοσηλεύουμε 9 άτομα, χθες (σ.σ. προχθές) 11 άτομα”.

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστήριξε: “Υπάρχει μία σταθερή περίπου ροή των περιστατικών και μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη σε ποσοστό 100%”.