Αίτηση ακύρωσης της κυβερνητικής απόφασης από εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Διοίκησης – προσωπικού λόγω αναστολών

Σήμερα εξετάζεται η υπόθεση στο Πρωτοδικείο Σύρου

Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σύρου και στη Διοίκηση, μετά από την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή εργασίας στο ανεμβολίαστο προσωπικό, καθώς ορισμένοι εξ αυτών προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης αναστολής της εν λόγω απόφασης στο Πρωτοδικείο Σύρου, στην οποίαν απάντησε η Διοίκηση.

Σήμερα αναμένεται να εξετασθεί η συγκριμένη υπόθεση που αφορά στα πρόσωπα του τμήματος της μισθοδοσίας του Νοσοκομείου Σύρου, τα οποία όπως έχει αναφερθεί πολλάκις σε ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων της υγειονομικής δομής της Σύρου, εργάζονται σε ξεχωριστό κτίριο από τον χώρο του Νοσοκομείου και ως εκ τούτου, η επιχειρηματολογία της Διοίκησης πως μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου, δεν φαίνεται να εδράζεται σε ρεαλιστική βάση.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα του τμήματος μισθοδοσίας επιχειρούν να ανατρέψουν για τις περιπτώσεις τους την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως από αρχές του μήνα τέθηκαν σε αναστολή εργασίας περί τα 19 άτομα από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, τα οποία και παραμένουν ανεμβολίαστα, με τους 9 εξ αυτών να ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό και τους 10 να αφορούν σε διοικητικό προσωπικό.

Σημειώνεται πως πέντε εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, είχαν εξαιρεθεί της απόφασης για ιατρικούς λόγους προκειμένου μέσα σε διάστημα 15 ημερών να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

Πρέπει να τονισθεί πως μετά την εξέταση της ανωτέρω υπόθεσης, αναμένεται άμεσα η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι στο τμήμα της μισθοδοσίας μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ή όχι.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου έδωσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε ιδιώτη, με απόφαση απευθείας ανάθεσης.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου: Καταγγέλλει “τα ψεύδη της Διοίκησης”

Η κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, χθες, αφορά στην επιχειρηματολογία της Διοίκησης απέναντι στην αίτηση ακύρωσης της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της μισθοδοσίας. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Διοίκηση προκειμένου να στηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις, - όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος - εξαντλήθηκε “σε ψεύδη”.

Αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφορικά με την περίπτωση των ατόμων που εργάζονταν στο τμήμα μισθοδοσίας έχει ως εξής: “Μας κοινοποιήθηκε από τα μέλη μας, το ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΠΟΨΕΙΣ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου το οποίο κατατέθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Μαρίας Καζαντζάκη, στις 3-9-21 ενώπιων του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ προς αντίκρουση της αίτησης αναστολής των πράξεων αναστολής εργασίας των συναδέλφων μας στο Γραφείο Μισθοδοσίας.

Στο παραπάνω υπόμνημα θέλοντας να υποστηρίξουν ότι ορθώς οι υπάλληλοι της μισθοδοσίας τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φυσική παρουσία στο Νοσοκομείο (στεγάζονται σε χωριστό κτήριο περί τα 500 μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο), αναφέρεται ψευδώς ότι «οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, τους συνοδούς των ασθενών κλπ» καθώς και ότι « έρχονται μοιραία σε επαφή με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, καθώς σε αυτούς αναφέρονται οι ιατροί, οι νοσηλευτές κλπ, προκειμένου να λάβουν ενημερωτικά έγγραφα (μισθοδοσίες κλπ) αλλά και οι ίδιοι ενημερώνουν για τα ζητήματα του Νοσοκομείου του Διευθυντές και την Διοίκηση του Νοσοκομείου, άρα έρχονται σε επαφή με τα άτομα αυτά, τα οποία με την σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους ιατρούς -νοσηλευτές κλπ

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω δηλούμενες ψευδείς πληροφορίες καθώς όλοι στο Νοσοκομείο γνωρίζουμε (εκτός από την Διοίκηση προφανώς) ότι η διακίνηση εγγράφων μεταξύ των τμημάτων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με φυσική παρουσία. Αφενός έχει εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων από τον Δεκέμβριο του 2019 (Docutracs) όπου όλη η αλληλογραφία και η έκδοση εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά (ακόμη και οι υπογραφές στα έγγραφα είναι πλέον ηλεκτρονικές). Αφετέρου, εδώ και χρόνια, τα αποδεικτικά μισθοδοσίας τυπώνονται από τον διαδίκτυο μέσω εφαρμογής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Δεν μοιράζονται με φυσικοί παρουσία από τους υπαλλήλους της μισθοδοσίας. Τέλος όταν της υπάλληλος θέλει να καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο (λόγου χάρη κάποια αίτηση) στην μισθοδοσία, αυτή κατατίθεται στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου και εν συνεχεία διαβιβάζεται με ηλεκτρονικό τρόπο στην μισθοδοσία. Τέλος για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κατά την γνώμη μας δεν υπάρχει κανένας υπηρεσιακός λόγος για να έρθουν σε φυσική επαφή με οποιονδήποτε υπάλληλο του Νοσοκομείου. Ακόμη όμως και εάν υπάρχει μια τέτοια σπάνια περίπτωση, θεωρούμε εντελώς ατεκμηρίωτο επιστημονικά τον συλλογισμό ότι στην σπάνια αυτή περίπτωση που ο ανεμβολίαστος υπάλληλος της μισθοδοσίας - ο οποίος τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και κάνει όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο τεστ - έρθει σε επαφή με κάποιο μέλος της Διοίκησης (εμβολιασμένο) αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενής επειδή μπορεί εκ των υστέρων αυτό το μέλος της Διοίκησης (το εμβολιασμένο) να έρθει σε επαφή με το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίοι επίσης είναι εμβολιασμένοι και τηρούν τα μέτρα προστασία και αυτοί με την σειρά τους να μεταδώσουν τον ιο σε ασθενή.

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά αναρωτιόμαστε που αποσκοπεί αυτή η εμμονή της διοίκησης να βγάλει σε αναστολή τους συγκεκριμένους υπαλλήλους καθώς προφανώς αυτό δεν σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον. Μάλλον ισχύει το αντίθετο”.

Άννα Καμπάνη: “Ας έλεγε ότι εφαρμόζει τον νόμο”

Δεδομένου πως δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με την πρόεδρο του Συλλόγου, Κατερίνα Καλογεράκη, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε χθες με την γραμματέα του, Άννα Καμπάνη. Σύμφωνα με όσα εξήγησε η ίδια, ο Σύλλογος Εργαζομένων στηρίζει το προσωπικό της μισθοδοσίας, που ενήργησε όπως έκρινε ορθά απέναντι στην κυβερνητική απόφαση που εφαρμόστηκε σε όλα τα Νοσοκομεία για τους ανεμβολίαστους.

“Οι εργαζόμενοι της μισθοδοσίας προφανώς έκαναν αίτημα αναστολής στο Πρωτοδικείο, της απόφασης που επιβλήθηκε. Κι αυτό επειδή είναι μία ξεχωριστή περίπτωση γιατί είναι τρεις υπάλληλοι που δουλεύουν μόνοι τους σε ένα κτίριο. Δεν έχουν καμία επαφή με κανέναν” σχολίασε αρχικά η ίδια, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η ανωτέρω απόφασή τους, προκλήθηκε καθώς “υπάρχει ένα παράθυρο στον νόμο κι αυτό επικαλούνται και οι υπάλληλοι της μισθοδοσίας που λέει ότι υπάλληλοι της δομής θεωρούνται αυτοί που δουλεύουν μέσα στη δομή. Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι δεν είναι μέσα στη δομή. Είναι καραμπινάτη αυτή η περίπτωση”.

Η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα ανέφερε ακόμη πως, σε συνέχεια της σχετικής κίνησης, “το Νοσοκομείο έστειλε τις απόψεις του ως αντίδικος για να υποστηρίξει ότι πρέπει να παραμείνουν σε αναστολή και (σ.σ. στην επιχειρηματολογία του) υποστηρίζει ότι έρχονται σε επαφή με προσωπικό του Νοσοκομείου”. Ωστόσο όπως υποστήριξε η ίδια “αυτό είναι ψευδές”.

Τεκμηριώνοντας μάλιστα τη θέση της, επανέλαβε πως, “Έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης εγγράφων από το 2019. Δηλαδή τα έγγραφα αποστέλλονται όλα ηλεκτρονικά και υπογράφονται ψηφιακά. Ήμασταν πολύ τυχεροί στο Νοσοκομείο που βάλαμε αυτό το σύστημα πριν τις καραντίνες και δουλέψαμε κανονικά”.

Στην ερώτηση αν αξιολογεί ως άστοχο τον τρόπο με τον οποίον απαντά η Διοίκησή της στο υπόμνημα, υπήρξε σαφής: “Ναι αυτό ακριβώς. Ας έλεγε ότι απλά εφαρμόζει τον νόμο. Δεν υπήρχε λόγος να πει πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Τα αποδεικτικά της μισθοδοσίας μας εδώ και χρόνια τα παίρνουμε διαδικτυακά. Παλιά τα μοίραζαν. Τώρα πια όχι.

Θα μπορούσε να πει αυτό ο Διοικητής. Ότι εφαρμόζει τον νόμο. Η απορία μας λοιπόν είναι συγκεκριμένη. Γιατί να επιλέξει να κάνει το πιο αυστηρό που υπάρχει;”.

Θέλησε να προσθέσει δε, πως αυτές οι αποφάσεις για αναστολή εργασίας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας “είναι οφθαλμοφανές ότι δεν γίνονται για τη δημόσια υγεία. Γιατί αν ήταν έτσι, θα μελετούσαν τα πράγματα. Έπρεπε να δουν με ποιους έχω πρόβλημα, τί μπορώ να κάνω και πώς θα λειτουργήσω. Δεν έγινε τίποτα από αυτά”.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα που αφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου υπό το νέο καθεστώς των αναστολών, η ίδια ανέφερε τα εξής: “Για παράδειγμα έχει βγει μία κοινωνική λειτουργός σε αναστολή και έχει μείνει ένα άτομο μόνο, το οποίο το έβαλαν – για το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου του – στα ραντεβού του Ακτινολογικού. Εκεί έχει βγει σε αναστολή ένας υπάλληλος. Άρα, δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία. Και μιλάμε για την υπηρεσία που απευθύνεται στο πιο αδύναμο κομμάτι του πληθυσμού”.

Η κα Καμπάνη έκλεισε τις δηλώσεις χθες, σημειώνοντας πως “Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας και πηγαίνουμε στο Πρωτοδικείο για να καταθέσουμε”.

Μιχάλης Ζουλουφός: Καμία δήλωση. Έχει αναπτυχθεί επιχειρηματολογία

Επί του θέματος κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός. Ο ίδιος επέλεξε μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης να μην σχολιάσει τα γεγονότα.

“Δεν θέλω να δώσω καμία δήλωση γιατί αυτή η υπόθεση εκδικάζεται αύριο (σ.σ. σήμερα). Δεν θα βγω δημόσια να πω το οτιδήποτε υπέρ ή κατά μίας επιχειρηματολογίας, η οποία έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία λογική και σε μία νομοθεσία” ανέφερε προς την εφημερίδα, τονίζοντας πως, “Από εκεί και μετά, έχουμε μία οριζόντια αντιμετώπιση της νομοθεσίας για όλους τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου Σύρου, όπως και των άλλων Νοσοκομείων”.

Εσωτερικές μετακινήσεις και αναμονή προσλήψεων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να εξηγήσει τίνι τρόπω καλύπτονται ή θα καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Σύρου που προκύπτουν από τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

“Έχουν βγει 19 άτομα σε αναστολή εργασίας. Το ζήτημα στο γραφείο της μισθοδοσίας έχει αντιμετωπισθεί με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ανάθεση σε ιδιωτικό γραφείο” ανέφερε αρχικά, συμπληρώνοντας παρακάτω τα εξής: “Όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν αντιμετωπίζονται είτε με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού ή καλύψεις προσωπικού. Κάθε μέρα είναι μία μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα”.

Επιπλέον, επεσήμανε πως ακολουθούν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για ορισμένο χρόνο.

“Σήμερα (σ.σ. χθες) λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας για κόσμο από επικουρικό προσωπικό για την αναπλήρωση των μελών του προσωπικού που έχουν μπει σε αναστολή. Περιμένουμε σύντομα αποφάσεις έγκρισης προσλήψεων προσωπικού σε αναπλήρωση του προσωπικού που έχει βγει σε αναστολή” γνωστοποίησε, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν θα υπάρξει – στην πράξη – αναπλήρωση. Ο κ. Ζουλουφός έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως, αυτό “έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους”.