Επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο μοναδικό “όπλο” που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα ενάντια στον κορωνοϊό

Ανεμβολίαστοι οι νοσηλευθέντες με Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου

Στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού της αναμνηστικής δόσης σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων

Ανεμβολίαστοι μέχρι σήμερα είναι οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί με Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, στο πλαίσιο των απαντήσεων που έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή την πορεία του εμβολιασμού της αναμνηστικής δόσης στα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως είναι γνωστό, στο Νοσοκομείο Σύρου έχουν διαμορφωθεί 12 κλίνες για περιστατικά Covid-19 από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, για τη διαχείριση περιστατικών με κορωνοϊό που χρήζουν απαραιτήτως νοσηλείας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Διοικητής, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Νοσοκομείο Σύρου, δυστυχώς, οι νοσηλευθέντες δεν ήταν εμβολιασμένοι, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτών σε ραντεβού για εμβολιασμό, οι οποίοι παραμένουν ακόμη διστακτικοί και επιφυλακτικοί.

Παράλληλα με την ανωτέρω εικόνα, στη Σύρο και στα νησιά των Κυκλάδων προχωρά με σταθερά καλό ρυθμό ο εμβολιασμός πολιτών με την αναμνηστική δόση, με τα ημερήσια ραντεβού – τουλάχιστον για το εμβόλιο της Pfizer – να ξεπερνούν τα 200, τις τελευταίες ημέρες.

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, αξίζει εξ αρχής να γνωστοποιηθεί πως στις Κυκλάδες την αναμνηστική δόση μέχρι και προχθές είχαν κάνει 11.506 πολίτες, ενώ συνολικά οι εμβολιασμοί στο νησιωτικό νομό ανέρχονται σε 203.828, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr.

"Τρέχει” με καλό ρυθμό η αναμνηστική δόση

Σχετικά με τον προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών με την αναμνηστική δόση, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως ανταποκρίνονται αρκετοί πολίτες.

“Σε συνέχεια των συζητήσεων που έχουμε κάνει, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας προς ενημέρωση των αναγνωστών σας. Η πορεία του εμβολιασμού στη Σύρο ακολουθεί την καταγραφόμενη αύξηση των ραντεβού προς εμβολιασμό είτε πρώτης δόσης, είτε αναμνηστικής δόσης για τις εμβολιαστικές γραμμές των εμβολίων που υπάρχουν στο νησί, δηλαδή των εμβολίων Pfizer και Johnson & Johnson. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ραντεβού και στα δύο εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου - και στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο Σύρου – με μία σταθερά ανοδική πορεία” παρατήρησε ο κ. Ζουλουφός αρχικά, σημειώνοντας πως η ημερήσια καταγραφή των ραντεβού “αφορά περί τα 240 στο Κέντρο Υγείας με Pfizer και περί τα 50 στο Νοσοκομείο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Έχει εκδηλωθεί και νέο ενδιαφέρον για εμβολιασμούς κατ΄ οίκον” γεγονός πολύ θετικό.

Με βάση τα παραπάνω, πρόσθεσε πως αυτή η θετική εικόνα μίας σημαντικής μερίδας πολιτών στη Σύρο “μας γεννά την υποχρέωση να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο της διασφάλισης της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τον κεντρικό ρόλο του Νοσοκομείου Σύρου και του Κέντρου Υγείας του νησιού μας στην κατεύθυνση του αγώνα κατά της πανδημίας”.

Στοιχεία για την αναμνηστική δόση στις Κυκλάδες

Θετική εικόνα καταγράφεται στις Κυκλάδες συνολικά αναφορικά με τα ραντεβού για τα εμβόλια της αναμνηστικής δόσης. Κατωτέρω παρουσιάζονται τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα μέχρι και προχθές, 17/11: Θήρα: 1.932, Σύρος 2.555, Νάξος 1.673, Μύκονος 1.302, Πάρος 1.619, Μήλος 808, Άνδρος 398, Τήνος 586, Κέα – Κύθνος 633. Συνολικά οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης ανέρχονται σε 11.506 ενώ για τις Κυκλάδες έχουν γίνει μέχρι σήμερα 203.828 εμβολιασμοί.

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν”

Παρακάτω ο Διοικητής ρωτήθηκε για τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Σύρου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας υπενθύμισε πως, “είχα αναφέρει πως νοσηλεύαμε έντεκα ασθενείς με κορωνοϊό. Σήμερα νοσηλεύουμε επτά ασθενείς.

Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι ο αριθμός, αλλά το γεγονός πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτά τα άτομα που έχουν νοσηλευθεί με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστα”.

Κατόπιν της ανωτέρω παρατήρησης, ο Μιχάλης Ζουλουφός εξήγησε πως αυτή η εικόνα στη Σύρο απαντάται δυστυχώς και πανελλαδικά. Ως εκ τούτου, προτροπή του ίδιου προς τους πολίτες είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

“Μετά το τέλος του καλοκαιριού που έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε πανελλαδικά αυτή την αναλογία νοσηλειών με εμβολιασμένους ή μη, ασθενείς, εξακολουθεί και γέρνει η ζυγαριά υπέρ των νοσηλειών μη εμβολιασμένων ασθενών. Προκύπτει επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστεί ο κόσμος. Πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα από όλους” δήλωσε ο Διοικητής.

Αύξηση κλινών Covid-19, αν απαιτηθεί

Επιπλέον, με φόντο τα πολλά κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, πανελλαδικά, ρωτήθηκε για το αν θα αυξηθούν οι κλίνες Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου, αν προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες.

“Από την αρχή της πανδημίας στο Νοσοκομείο Σύρου έχουμε αναπτύξει κάποια σενάρια διαχείρισης αυτής της κρίσης. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο μίας ήπιας αντιμετώπισης της τοπικής κρίσης και διαθέτουμε μέχρι 12 κλίνες Covid-19, στις οποίες επιστρέψαμε από τις 15 Σεπτέμβρη. Ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, θα τροποποιούμε τη λειτουργία μας. Βλέπουμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο ο ίδιος.

Καμία αλλαγή στο ανεμβολίαστο προσωπικό

Τέλος, ο Διοικητής ρωτήθηκε αν έχουν προκύψει αλλαγές σε σχέση με το ανεμβολίαστο προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου, δηλαδή αν έχει μειωθεί ο αριθμός τους (19).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αυτή η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί. “Τα προβλήματα είναι επικεντρωμένα στο γραφείο της μισθοδοσίας και κυρίως στην κάλυψη κάποιων κενών στη Διοικητική Υπηρεσία. Μισθοδοσία και Τμήμα Προμηθειών. Συνεχίζουμε κανονικά με την ομάδα εργασίας που έχουμε κάνει εσωτερικά και για τη μισθοδοσία έχουμε τον εξωτερικό συνεργάτη. Μέσα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την καλύτερη λειτουργία και του Τμήματος Προμηθειών και των έργων ΕΣΠΑ”. Ο Διοικητής έκλεισε τις απαντήσεις του, σημειώνοντας πως, “Συνεχίζουν να βγαίνουν αποφάσεις για προσλήψεις για αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν, από τους υπαλλήλους που βγήκαν σε αναστολή”.