Απογοητευμένη η πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων με φόντο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων

Εκτός πρωθυπουργικής ατζέντας το Νοσοκομείο Σύρου

Την απογοήτευσή της εκφράζει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράρη για τη μη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην κύρια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.

Η πλευρά του Νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι, δεδομένου πως δεν είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα αιτήματά τους για τη λειτουργία του, προώθησαν σχετικό υπόμνημα, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Τα παραπάνω ανέφερε με δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η κα Καλογεράκη, στηλιτεύοντας τη στάση των αρμοδίων για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, οι οποίοι όπως εξήγησε δεν έκριναν σημαντικό και απαραίτητο σταθμό το Νοσοκομείο Σύρου.

Δεν έχουμε άλλες αντοχές”

“Είναι η πρώτη φορά που ως Πρωθυπουργός επισκέπτεται το νησί μας. Περίμενα και ήλπιζα ότι θα επισκεφθεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου γιατί εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες ώστε να δει τον τρόπο λειτουργίας του μέσα στην πανδημία, τα προβλήματα που έχουμε γενικά. Αντί αυτής της στάσης, είδαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας επιλεκτικά να επισκέπτεται συγκεκριμένους χώρους. Ακόμη και την ομάδα βόλεϊ, FOINIKAS ONEX” δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου στην “Κοινή Γνώμη”, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “ Προφανώς για αυτούς που κανόνισαν τα ραντεβού του είναι πιο σημαντική η επίσκεψη σε όλους τους χώρους που μετέβη παρά στο Νοσοκομείο”.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη η ίδια, “Διανύουμε πολύ άσχημες μέρες στον τομέα της Υγείας και δη στο Νοσοκομείο της Σύρου. Πλησιάζει καλοκαίρι και δεν ξέρουμε πώς θα “βγει” αυτό το διάστημα όταν όλα τα περιστατικά έρχονται στη Σύρο”. Πρόσθεσε μάλιστα πως ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό με δεδομένη τη σοβαρή υποστελέχωση, “δεν έχουμε άλλες αντοχές”, επαναλαμβάνοντας πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σύρο και η μη πραγματοποίηση συνάντησης στον χώρο του Νοσοκομείου, αξιολογείται αρνητικά, αφού πολλάκις οι εργαζόμενοι έχουν θίξει τα σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του.

Η ίδια γνωστοποίησε ωστόσο πως τα αιτήματά τους μεταφέρθηκαν μέσω υπομνήματος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Προ ημερών είχαμε συνάντηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου με τον κ. Λεονταρίτη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πως να βοηθήσει να έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας. Επειδή ξέραμε και δυστυχώς περιμέναμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό, ετοιμάσαμε ένα υπόμνημα, το οποίο το παρέδωσε ο ίδιος στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού” γνωστοποίησε η ίδια, ευχόμενη αυτό να τύχει προσοχής και επεξεργασίας.

Εξυπηρετεί με υποστελέχωση όλες τις Κυκλάδες

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία του υπομνήματος: “Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το μοναδικό (δευτεροβάθμιο) Νομαρχιακό Νοσοκομείο των Κυκλάδων εξυπηρετεί τα 24 νησιά των Κυκλάδων που έχουν 117.987 μόνιμους κατοίκους ενώ τα καλοκαίρια ο καλυπτόμενος πληθυσμός αυξάνεται κατά περίπου 7.000.000 επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες ανάπτυξης του Νοσοκομείου (Πτητική Βάση ΕΚΑΒ, εγκατάσταση νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έναρξη παιδιατρικής κλινικής και έναρξη λειτουργίας ΜΑΦ).

Τα παραπάνω όμως «τα ακύρωσε» σε μεγάλο βαθμό η σοβαρή υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό  στην Ιατρική, Νοσηλευτική, Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από  το 2011 έχουμε 59 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67) και 17 μόνιμες προσλήψεις (εκ των οποίων 1 μετατάχθηκε). Αν συνυπολογίσουμε τις παραιτήσεις και τους θανάτους, οι 214 μόνιμοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι 57 λιγότεροι σε σχέση με το 2011 (-27%). Οι κενές θέσεις βάση του σημερινού μνημονιακού κουτσουρεμένου οργανισμού, που σίγουρα δεν αντεπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι 102. (22 Ιατροί ΕΣΥ, 9 Λοιπό Επιστημονικό -Παραϊατρικό προσωπικό, 48 Νοσηλευτικό προσωπικό και 23 Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό).

(...) Αποτέλεσμα των όσων αναφέραμε και ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας  της κλινικής Covid,  την οποία στηρίζουμε ως εργαζόμενοι από το καλοκαίρι, είναι η πλήρης εξουθένωση του Νοσηλευτικού προσωπικού. (...) Επιπλέον, τόσο η λειτουργία της ΜΑΦ, όσο και της παιδιατρικής κλινικής έχει ανασταλεί προκειμένου το νοσηλευτικό προσωπικό να καλύψει τα κενά των άλλων κλινικών.  (...) Στο Ακτινολογικό Τμήμα καλούνται κάθε πρωί 3 Τεχνολόγοι να λειτουργήσουν  1) το Ακτινοσκοπικό μηχάνημα του Χειρουργείου, 2) τον Μαγνητικό Τομογράφο (4 ημέρες την εβδομάδα εκτός επείγοντος περιστατικού), 3) τα δυο Ακτινολογικά μηχανήματα (καθημερινά), 4) τον Αξονικό τομογράφο (καθημερινά) και  5) το Μαστογράφο (2 φορές την εβδομάδα). Πως μπορούν τρείς άνθρωποι να καλύψουν πέντε πόστα ταυτόχρονα; (...) Αντίστοιχα η Τεχνική  Υπηρεσία, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός τόσο για την συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών (κτιρίων, ηλεκτρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) καθώς και την περαιτέρω Ανάπτυξη του Νοσοκομείου, αποδεκατίζεται. (...) Η Διοικητική υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει την με εκθετικό βαθμό αυξανόμενη επιβεβλημένη από την νομοθεσία γραφειοκρατία, χωρίς επιπλέον πόρους. (...) Η Γραμματεία εξωτερικών ιατρείων (κλείσιμο ραντεβού πολιτών, ανακατεύθυνση ασθενών προς τα τακτικά ιατρεία, εξυπηρέτηση ιατρών, γραμματεία ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ – που βρίσκεται σε διαφορετικό κτήριο), αποτελείται από 3 συμβασιούχους (οι δυο είναι με σύμβαση 3+3 μήνες) και μόλις 2 μόνιμους. Όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, οι πολίτες θα υποστούν ξανά την απίστευτη ταλαιπωρία εξυπηρέτησης και κλεισίματος ραντεβού. Σε υπαλλήλους του Θυρωρείου οφείλονται πάνω από 350 ρεπό. (...) Αντιλαμβανόμαστε δε όλοι, ότι το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι σε αναστολή - λόγω μη εμβολιασμού - ενώ υπάρχει τραγική υποστελέχωση, (και ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν) δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την δημόσια υγεία και την πρόληψη της διασποράς. (...) Τέλος, το κτίριο όπου στεγάζεται το Νοσοκομείο Σύρου δεν επαρκεί πλέον. (...) Αυτά, σε συνδυασμό με τις φθορές του παλαιού κτηρίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνεται εκθετικά η ανάγκη  ανέγερσης νέου σύγχρονου  Δημόσιου Νοσοκομείου (σε αντιδιαστολή με πρακτικές έμμεσης  ιδιωτικοποίησης/εμπορευματοποίησης τύπου Α.Ε.Μ.Υ)”.

Τα αιτήματα

Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να αντιστοιχεί (τόσο σε ειδικότητες όσο και σε αριθμό) στις αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες. Ένταξη στα ΒΑΕ. Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αύξηση Μισθών. Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία. Καμία μετακίνηση προσωπικού. Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών. Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

Παρέμβαση από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών

Σε ανακοίνωση για το σοβαρό πρόβλημα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων για εγκρίσεις μελετών από αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού προχώρησε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, λίγο πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού στη Σύρο, ζητώντας από τους αρμόδιους να θίξουν το ζήτημα.

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού κυρίου Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύρο έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων μηχανικών και μελετητών μηχανικών ν. Κυκλάδων παρακαλούν τους τοπικούς πολιτικούς ιστάμενους όπως θίξουν με ανάλογη πιστότητα επιχειρημάτων το θέμα της συνεχιζόμενης αγκύλωσης των εγκρίσεων μελετών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ν. Κυκλάδων και να εγκύψουν στην πρόταση των σχετικών φορέων περί δημιουργίας εμπλουτισμένου συλλογικού οργάνου ελέγχου μελετών με έδρα τη Σύρο και τη Νάξο. Στόχος η πολύπλευρη θεώρηση του γνωστικού αντικειμένου, η προστασία του δομημένου συνόλου, ο απεγκλωβισμός των ελαχίστων αριθμητικά υπαλλήλων της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων και βέβαια η γραφειοκρατική αποτελεσματικότητα που θα βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.”.