Μετά τις γιορτές, μεταφέρονται το μηχάνημα hood και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”

Ολοταχώς για την Ογκολογική μονάδα στο Νοσοκομείο Σύρου

Οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο νησί, χωρίς να επιβαρύνονται με μετακινήσεις στην Αθήνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας στο Νοσοκομείο Σύρου, καθώς μετά τις γιορτές θα μεταφερθεί στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”, όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός που απαιτείται, ώστε να μπορούν οι καρκινοπαθείς προσεχώς, να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, χωρίς να μετακινούνται στην Αθήνα.

Το μηχάνημα hood με το οποίο γίνεται η διάλυση και η χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς, μεταφέρθηκε χθες στην Ελλάδα, σε συνέχεια της προμήθειας που αφορά στο Νοσοκομείο Σύρου και η οποία οικονομικά καλύπτεται από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Επιπλέον, άμεσα θα υπάρξει και η μεταφορά των πέντε ειδικών “κρεβατιών” που θα βρίσκονται στους χώρους που θα λειτουργεί η Ογκολογική μονάδα, ώστε το ταχύτερο να ακολουθήσουν οι διαμορφώσεις στις αίθουσες του Νοσοκομείου που θα χρησιμοποιηθούν, για να μπορούν οι ογκολογικοί ασθενείς να λαμβάνουν τις θεραπείες τους.

Σήμερα, στο “Βαρδάκειο και Πρώιο” υπηρετεί μία ιατρός ογκολόγος, ενώ με ευθύνη της διοίκησης έχει εκπαιδευτεί στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας” μία νοσηλεύτρια, η οποία με τη σειρά της θα εκπαιδεύσει κι άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου.

Η διαμόρφωση και λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας, που παίρνει σταδιακά “σάρκα και οστά” και την οποία στηρίζει ο κ. Κομνηνός, ήρθε σε συνέχεια μεγάλων προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, που διατηρούσαν το συγκεκριμένο αίτημα εδώ και πολλά χρόνια.

Για το στάδιο που βρίσκονται σήμερα οι ενέργειες για τη λειτουργία της, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Νικόλαος Ρούσας, ενώ σχετικά με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό που θα στηρίξει την Ογκολογική μονάδα, τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κατερίνα Καλογεράκη.

Προμήθεια του βασικού μηχανήματος

Ειδικότερα, ο κ. Ρούσας ρωτήθηκε για την προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού που θα χρειαστεί να υπάρξει στην Ογκολογική μονάδα. “Περιμένουμε να μας έρθει το μηχάνημα hood. Λογικά μετά τις γιορτές θα έρθει στο Νοσοκομείο γιατί σήμερα (σ.σ. χθες), μας ενημέρωσαν πως ήρθε στην Ελλάδα. Είμαστε στη διαδικασία να περιμένουμε, ώστε να το τοποθετήσουμε”, ανέφερε αρχικά, εκτιμώντας πως αμέσως μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτό το βήμα θα γίνει. Σύμφωνα με όσα εξήγησε δε, το hood “είναι το μηχάνημα που γίνεται η διάλυση των φαρμάκων για να μπορούν να δίνονται στους ασθενείς και είναι ένα μηχάνημα που μας το δωρίζει ο κ. Κομνηνός”.

Επιπλέον, για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, γνωστοποίησε πως προχωρούν οι σχετικές ενέργειες. “Γνωρίζω πως προχθές, κοιτάζαμε και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που απαιτείται για τη λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας όπως για παράδειγμα τις καρέκλες. Στο Νοσοκομείο μας, η Ογκολογική θα έχει πέντε “κρεβάτια” και γενικά έναν σύγχρονο εξοπλισμό”.

Διαμορφώσεις στους εσωτερικούς χώρους

Δεδομένης της ανάπτυξης ενός νέου τμήματος στο Νοσοκομείο Σύρου και με φόντο τους περιορισμένους χώρους του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, ο κ. Ρούσας ρωτήθηκε για τις αίθουσες που θα λειτουργήσει η Ογκολογική μονάδα.

“Είμαστε στο στάδιο που εξετάζουμε πως θα προχωρήσουμε για να φτιάξουμε την αίθουσα”, ανέφερε, εξηγώντας πως οι παρεμβάσεις “θα γίνουν την τελευταία στιγμή”, αφού όπως εξήγησε το Νοσοκομείο πρέπει να είναι πρώτα έτοιμο με την προμήθεια του εξοπλισμού, ώστε να επηρεαστεί στον μικρότερο δυνατό βαθμό η υπόλοιπη λειτουργία της υγειονομικής δομής.

“Εμείς θα πρέπει να έχουμε όλο τον εξοπλισμό, διότι για να κλείσουμε ένα Τμήμα στο Νοσοκομείο, δεν είναι τόσο εύκολο. Αφού θα τα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε, θα έρθουν οι τεχνικοί που ήδη έχουν έρθει και έχουν ελέγξει τον χώρο και έχουν αποφασίσει ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε. Οπότε, μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο χώρος”, διευκρίνισε για τον χρονικό ορίζοντα που θα απαιτήσουν οι διαμορφώσεις, μετά την απόκτηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού.

“Εμείς θα μετακινήσουμε προσωρινά στη θέση που θα γίνει η Ογκολογική, τη Στεφανιαία Μονάδα, ώστε να φτιάξουμε όλον αυτόν τον χώρο που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε μετά να φτιάξουμε την Ογκολογική. Αυτό θέλει χρονικό διάστημα ενός 20ημέρου”, σημείωσε, λέγοντας πως, “η Ογκολογική μονάδα θα λειτουργεί σε δικούς της χώρους, τους οποίους θα τους ανακαινίσουμε για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν”.

Λειτουργία εντός του 2024

Ερωτηθείς αν όλα τα παραπάνω είναι εφικτά να γίνουν μέσα στο πρώτο διάστημα του 2024, απάντησε θετικά. “Πρέπει στο ήδη υπάρχον κτήριο να εξασφαλίσουμε να δουλεύει μία συγκεκριμένη μονάδα και ταυτόχρονα να φτιάχνουμε και μία άλλη. Μέσα στο 2024 σίγουρα θα λειτουργήσει. Αμέσως μόλις έρθει όλος ο εξοπλισμός, θα πρέπει να λειτουργήσει. Μας ενδιαφέρει όποια αλλαγή γίνεται στο Νοσοκομείο μας, να μην επηρεάζει τη λειτουργία άλλων Κλινικών”, ξεκαθάρισε ο διοικητής.

Ογκολόγος και εκπαίδευση νοσηλευτών

Για το ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο θα στελεχωθεί η Ογκολογική μονάδα, ο κ. Ρούσας ανέφερε πως ήδη στο Νοσοκομείο εδώ και κάποιους μήνες υπηρετεί για πρώτη φορά μία ογκολόγος ενώ έχει εκπαιδευτεί στην Αθήνα και μία νοσηλεύτρια. “Υπάρχει η ογκολόγος μας, η οποία επιβλέπει και όλο το έργο και είναι ένθερμη αυτής της εξέλιξης. Επίσης, έχουμε εκπαιδεύσει μία νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” της Αθήνας, η οποία με τη σειρά της έχει εκπαιδεύσει άλλες νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο μας”, διευκρίνισε σχετικά, επισημαίνοντας πόσο σημαντική θα είναι η παρουσία αυτού του προσωπικού για την Ογκολογική μονάδα.

Ανάπτυξη Νοσοκομείου και ανάγκη πρόσληψης νοσηλευτών

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη, εξέφρασε την ικανοποίηση όλων για την εξέλιξη σχετικά με την Ογκολογική μονάδα, λέγοντας παράλληλα όμως, πως, το Νοσοκομείο είναι θετικό να αναπτύσσεται, αλλά απαιτείται και να στελεχώνεται.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, το νοσηλευτικό προσωπικό που θα δουλέψει στην Ογκολογική, υπηρετεί ήδη στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”.

“Ο Σύλλογος είναι υπέρ της ανάπτυξης του Νοσοκομείου και πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει η Ογκολογική μονάδα για να εξυπηρετήσει τους καρκινοπαθείς που ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται και φεύγουν για τις θεραπείες τους στην Αθήνα. Υπάρχει ογκολόγος και έχει εκπαιδευτεί νοσηλεύτρια, η οποία θα εκπαιδεύσει κι άλλο προσωπικό και έχει βρεθεί ο χώρος. Όμως, χωρίς νέο προσωπικό και όχι μόνο με προσωπικό που υπάρχει, τα πράγματα είναι δύσκολα”, υποστήριξε, εξηγώντας παρακάτω πως, “δεν μπορούμε να πούμε ότι χωρίς νέο προσωπικό λειτουργεί σωστά το Νοσοκομείο, γιατί αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά έχει μπει άνω τελεία στη λειτουργία της ΜΑΦ και η Παιδιατρική εξυπηρετείται από τις νοσηλεύτριες της Χειρουργικής”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του Νοσοκομείου και σίγουρα υπέρ της ανάπτυξης της Ογκολογικής μονάδας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετηθούν εδώ γιατί είναι ήδη βεβαρημένη η υγεία τους και ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις στην Αθήνα. Θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στη Σύρο από όλες τις Κυκλάδες και από το νησί”.

Η κ. Καλογεράκη έκλεισε τις απαντήσεις της, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για το θέμα της υποστελέχωσης. “Οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει επιτέλους να έχουν τον χώρο τους και να εξυπηρετούνται. Όμως με προσλήψεις προσωπικού, για να μπορεί να λειτουργεί το εκάστοτε τμήμα και να μην μπαίνουν άνω τελείες”.

Πολύτιμη η συμπαράσταση του Αντώνη Κομνηνού

Για την πολύτιμη στήριξη που έχει δείξει εμπράκτως ο Αντώνης Κομνηνός αναφέρθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου. “Ευτυχώς έχουμε την αμέριστη βοήθεια του κ. Κομνηνού. Θέλω να τον ευχαριστήσω γι αυτή τη συμπαράσταση που έχει δώσει και φυσικά να πω πως αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι και ο Σύλλογος των Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων”, ανέφερε ο κ. Ρούσας, λέγοντας τέλος πως άμεσα το νησί θα έχει την Ογκολογική μονάδα. “Ευελπιστούμε και το πιστεύω, ότι η Σύρος θα αποκτήσει σε λίγο καιρό την Ογκολογική μονάδα που της αξίζει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.