Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Β. Αλεξανδρίδη με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, σήμερα

“Ο εμπορικός κόσμος θέλει ανάπτυξη και πρόοδο”

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και με ανοικτά τα καταστήματα σε καθημερινή βάση πρωί και(!) απόγευμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες στις εμπορικές οδούς της Ερμούπολης, το φετινό καλοκαίρι, προσδοκώντας ακόμη περισσότερες αγορές προσεχώς, αφού από σήμερα άρχισαν και οι εκπτώσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης στην “Κοινή Γνώμη”, μίλησε για τον στόχο της τοπικής αγοράς να μπορέσει να ικανοποιήσει το καταναλωτικό κοινό, αυξάνοντας σταδιακά τα ποσοστά των προσφορών, ώστε να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει σε διάφορα προϊόντα. Παράλληλα, μίλησε για το όφελος από την κρουαζιέρα, επισημαίνοντας πως η Σύρος όχι μόνον δεν πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να την ενισχύσει, ενώ μετέφερε και τις πρώτες εντυπώσεις από τη νέα λειτουργία της οδού Σταματίου Πρωίου. Αν και αναγνώρισε θετικό αποτύπωμα μέχρι στιγμής, ωστόσο, παρατήρησε πως στις εσοχές, αυθαίρετα ορισμένοι καταστηματάρχες μπορεί να τοποθετούν εμπόδια, προκαλώντας προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κόσμου, αλλά και των ίδιων των καταστημάτων αναφορικά με τις φορτοεκφορτώσεις.

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε απαντήσεις για το Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών με τον τουρισμό και με τον Δήμο, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στο νησί, που όπως εξήγησε είναι απαραίτητο να εξελιχθεί τουριστικά.

  • Αρχίζουν οι εκπτώσεις σήμερα. Πώς έχει προετοιμαστεί η αγορά της Σύρου; Θα υπάρξουν εξ αρχής υψηλά ποσοστά προσφορών; Προσδοκάτε στήριξη από κατοίκους αλλά και από επισκέπτες την τρέχουσα θερινή περίοδο;

“Αρχίζουν οι εκπτώσεις και ολοκληρώνονται τέλη Αυγούστου. Έχουμε περίπου 50 ημέρες με πολύ καλές τιμές για τους καταναλωτές και μία ευκαιρία για τα καταστήματα και τους επαγγελματίες ώστε να προσεγγίζουν κόσμο, για να πάρουν οικονομική “ανάσα” και να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Αυτό θα είναι καλό για να ανταποκριθούν και στον επόμενο χειμώνα που έρχεται. Προσωπικά προτρέπω πάντα τους συντοπίτες μας να επισκεφθούν την αγορά. Αν η τοπική αγορά δεν υποστηριχθεί, θα φτάσουμε σε σημείο να έχουμε προβλήματα με διάφορα προϊόντα που δεν θα υπάρχουν. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι πάνε καλά τα πράγματα. Οι καταστηματάρχες έχουν προϊόντα. Οι εκπτώσεις θα αρχίσουν με χαμηλά ποσοστά τον Ιούλιο, όμως όσο θα περνά ο καιρός θα αυξηθούν οι εκπτώσεις. Καλό είναι ο κόσμος να κάνει την έρευνά του, να κάνει συγκρίσεις και να προχωρήσει σε αγορές.”.

  • Τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων είναι διευρυμένα για τη θερινή περίοδο. Αυτό τηρείται στην πράξη, με φόντο και το γεγονός πως διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και υπάρχουν επισκέπτες στο νησί…

“Εμείς από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου και για δεύτερη χρονιά φέτος, έχουμε υιοθετήσει το ωράριο όλα τα απογεύματα ανοικτά. Σε αυτό το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνουμε και το Σάββατο. Διαπιστώνω πως πάρα πολλά καταστήματα με ένδυση, υπόδηση, κοσμήματα, οπτικά, αξεσουάρ κ.α., το έχουν υιοθετήσει το ωράριο. Φαίνεται πως δουλεύει καλά. Η Σύρος που τις Τετάρτες και τις Δευτέρες το απόγευμα ήταν “νεκρή”, τώρα δεν υπάρχει. Προχωράμε λοιπόν με όλα τα απογεύματα να είναι τα εμπορικά καταστήματα σε λειτουργία. Διαπιστώνουμε πως πάει καλά όλο αυτό το καλοκαίρι. Οτιδήποτε ζητήσει ο καθένας το βρίσκει. Δεν υπάρχει τίποτα πλέον που να θυμίζει τη Σύρο προ 5ετιας αναφορικά με τα απογεύματα του καλοκαιριού.”.

  • Σημαντικό αυτό και με την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Εκτιμάτε πως από τον φετινό προγραμματισμό αφίξεων θα ενισχυθεί η τοπική αγορά; Είναι μία προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί για τη Σύρο; Αυτούς τους μήνες αναμένει το νησί πολλές προσεγγίσεις.

“Ενημερώνουμε με γενικές ανακοινώσεις τα καταστήματα, τα οποία όμως - όπως προείπα - είναι ανοικτά τα απογεύματα. Οπότε λειτουργούμε καλά. Ακόμη και για τις έκτακτες προσεγγίσεις, ο κόσμος θα μας βρει με ανοικτά εμπορικά καταστήματα. Και με το Λιμενικό Ταμείο έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και κάνουμε συζητήσεις για το θέμα. Προσωπικά ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, την πιστεύω την κρουαζιέρα. Πιστεύω ότι το νησί μας “ωριμάζει” ώστε να εξυπηρετήσει την κρουαζιέρα, με ό,τι όφελος συνεπάγεται αυτό. Είτε οικονομικό, είτε μίας καλής διαφήμισης, διότι ο κόσμος που αποβιβάζεται από τα κρουαζιερόπλοια μένει ενθουσιασμένος με τον τόπο και την Ερμούπολη. Αυτό το μεταφέρουν όλοι και είναι κάτι που πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου πως πήγαμε στο Μαϊάμι στη μεγαλύτερη έκθεση για την κρουαζιέρα με κορυφαίες εταιρείες. Γνωρίζω πως ορισμένοι εκπρόσωποι ήρθαν κι εδώ. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι για τη Σύρο. Αυτή η προσπάθεια θέλει επιμονή και συστηματική δουλειά. Η επόμενη Δημοτική Αρχή, οποιαδήποτε και να είναι αυτή, δεν πρέπει να αφήσει από την προσοχή της, την κρουαζιέρα. Η κρουαζιέρα θα βοηθήσει όλο το νησί. Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να έχουν μία συνέχεια στο έργο που γίνεται. Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του τόπου. Άρα, θα πρέπει να συνεχιστούν τα θετικά βήματα. Δεν χωράει στασιμότητα, ούτε άλλη γραμμή για τον τόπο. Μόνο στο δρόμο της ανάπτυξης με συνέπεια και σταθερότητα ως προς τους στόχους του νησιού.”.

  • Αναφορικά με το κομμάτι της ανάπλασης και της προσβασιμότητας για την οδό Σταματίου Πρωίου, έχουν ακουστεί σε πρώτο επίπεδο, πολλά θετικά σχόλια. Έχει βελτιωθεί η εικόνα της. Αποτυπώνεται αυτό και στη λειτουργία της; Τι εισπράττετε εσείς;

“Χαίρομαι για τις διαπιστώσεις σας, γιατί γνωρίζετε πόσο πολύ έχουμε δουλέψει ως Εμπορικός Σύλλογος γι αυτό το έργο του Δήμου και γι αυτό που αφορά το δικό μας μέρος. Μαζεύοντας συνδρομές από τα καταστήματα της οδού Σταματίου Πρωίου, παράλληλα, ρωτούσαμε για τις πρώτες εντυπώσεις. Η απάντησή τους ήταν ότι σε κάποια καταστήματα ανέβηκε και ο τζίρος τους. Είναι πιο φιλική η εικόνα πλέον σε αυτό τον δρόμο. Ακόμη όμως ό,τι και να πούμε είναι πρώιμο. Πρέπει να περάσει κάποιος καιρός. Όμως φάνηκε ότι ένας δρόμος που για πολλά χρόνια ήταν επιβαρυμένος, υπέστη μία πολύ θετική αλλαγή. Από “παροπλισμένος” εξαιτίας των σταθμευμένων οχημάτων, έγινε προσβάσιμος για όλους. Επίσης, περνούν λιγότερα οχήματα γιατί πλέον οι οδηγοί δεν διέρχονται από εκεί καθώς δεν ψάχνουν να παρκάρουν.

Βέβαια θέλω να επισημάνω κάτι. Οι εσοχές στην οδό Σταματίου Πρωίου δυστυχώς καταλαμβάνονται παράνομα από μηχανές, ή καρέκλες ή ταμπέλες. Αυτό δεν επιτρέπεται. Οι εσοχές πρέπει να είναι ελεύθερες και χωρίς κανένα εμπόδιο. Κι αυτό για να γίνονται κανονικά οι φορτοεκφορτώσεις των καταστημάτων και ο ανεφοδιασμός. Οι επαγγελματίες της περιοχής, πρώτοι(!) πρέπει να προασπίσουμε την καλή λειτουργία του δρόμου και να μην καταλαμβάνουμε με εμπόδια τον χώρο. Οι εσοχές είναι για την εξυπηρέτηση. Να περιφρουρήσουμε την καλή λειτουργία. Επίσης, αν κάποιος έχει αφήσει το όχημά του για πολλή ώρα, τα καταστήματα μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο.”.

  • Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς γνωστοποίησε πως μεθαύριο, Τετάρτη, θα κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και των εμπόρων να συνυπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου και την αμοιβαία δουλειά που θα πρέπει να αναπτυχθεί. Θα συμμετάσχετε;

“Βέβαια. Φυσικά και θα συμμετέχουμε. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι από τους πρώτους που πιστεύουν ότι το νησί πρέπει να πάει παρακάτω και πρέπει να συνεργαστούν όλοι γι αυτό. Το Μνημόνιο αυτό, το δουλεύουμε δύο, τρία χρόνια. Ωρίμασε η κατάσταση και φυσικά θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με όλες μας τις δυνάμεις. Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε παρόντες και θα προσθέσουμε το λιθαράκι που μπορούμε να προσθέσουμε από πλευράς μας. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται αφορισμοί. Διαβάζω διάφορα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Μόνο με ενότητα θα πάμε παρακάτω και θα υπάρξει μέλλον στην οικονομία του τόπου μας.”.