Απολογιστική συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη για το 2020 – Οι προκλήσεις και οι προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής υπεροχής της Σύρου

«Σε καμία περίπτωση δεν θα βυθίζαμε τον πολιτισμό στο σκοτάδι»

Τις δυσκολίες, τα καρδιοχτύπια και τις συνεχείς προσπάθειες για να συνεχίσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αναπνέει πολιτιστικά, ακόμη και υπό τους περιορισμένους που έθεσε αίφνης ο κορωνοϊός, ανατρέποντας, συνήθειες, δεδομένα και κεκτημένα, θυμάται η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Σε μία -εκ βαθέων- απολογιστική συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη»,  η Αντιδήμαρχος ανατρέχει στις δοκιμασίες και τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους, για να περιφρουρήσει και να αναδείξει με κάθε δυνατό μέσο το πολιτιστικό προϊόν του νησιού μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην έντονη κριτική που του ασκήθηκε σχετικά με τον εσπευσμένο αναπρογραμματισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, στην αξιοποίηση των διαδικτυακών εργαλείων εν καιρώ καραντίνας, αλλά και στις εργασίες συντήρησης των πολιτιστικών χώρων, κατά το διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους.  

 

Με ποια συναισθήματα αποχαιρετάτε το 2020, ένα έτος ιδιαίτερο, δύσκολο και γεμάτο αλλαγές στην καθημερινότητά μας; Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε ο σχεδιασμός και το συνολικότερο έργο του Τμήματος Πολιτισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

«Μια ανάσα πριν αποχαιρετήσουμε μια χρονιά δύσκολη με σχεδόν στο σύνολό της ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες, τα συναισθήματα είναι παράξενα κι αυτό διότι μας άλλαξε πολλά, αλλά θεωρώ ότι μας δίδαξε περισσότερα.

Η μεγαλύτερη διδαχή είναι αυτή της συνειδητοποίησης των πιο σημαντικών και ανεκτίμητης αξίας δώρων όπως είναι η υγεία, η αλληλεγγύη, η ασφάλεια και η ελπίδα. Ασφαλώς με αυτές τις συνθήκες επηρεάστηκε σημαντικά η υλοποίηση του έγκαιρου προγραμματισμού εκδηλώσεων του Γραφείου Πολιτισμού, από την ανακοίνωση του πρώτου lockdown στις 27 Φεβρουαρίου. Βρισκόμασταν μετά από μεγάλη συλλογική προσπάθεια στην τελική ευθεία κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας αλλά και στην τελική ευθεία του προγραμματισμού των εκδηλώσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020». Όμως πολύ γρήγορα με ψυχραιμία, φρόνηση, υπομονή και ρεαλιστική ματιά προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες για τις ανάγκες προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του COVID-19, αντιδράσαμε  δημιουργικά με εναλλακτικούς τρόπους, διατηρώντας υψηλά το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού μας».

Δεδομένου ότι αποτελείτε κομμάτι της νέας Δημοτικής Αρχής που προσπαθεί να χαράξει τη δική της πορεία και να φανεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών, τα εμπόδια που εμφανίζονται από αστάθμητους παράγοντες όπως η πανδημία προσδίδουν περισσότερο άγχος και ανασφάλεια σχετικά με την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού;

«Η συνέχιση της πανδημίας, που όλοι μας απευχόμαστε, θα μας δημιουργήσει πολύ έντονα προβλήματα (προγραμματισμού, οικονομικά κά).

Πάντοτε, μέσα σε δύσκολες καταστάσεις θέλω και ψάχνω να βρίσκω και κάτι θετικό αλλά και να επιβεβαιώσω μια αρχική μου δήλωση ότι θα φροντίσουμε για τις υποδομές για να μπορούν σε αυτές να απολαμβάνουν πολιτιστικά δρώμενα και οι επερχόμενες γενιές. Όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν αλλά και έχουν  προγραμματισθεί ενέργειες συντήρησης των υποδομών πολιτιστικών χώρων.

Ενδεικτικά αναφέρω, στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων, εκτός της καθιερωμένης ετήσιας συντήρησης εσωτερικά, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, έγινε αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος, συντήρηση και χρωματισμός των εξωτερικών κουφωμάτων και κιγκλιδωμάτων στο σύνολο τους. Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των κλιματιστικών μονάδων θα είναι ανοιχτός έως τις 5 Ιανουαρίου 2021. Μέσα από το πρόγραμμα συντήρησης των δημοτικών κτιρίων έχει προγραμματιστεί η επισκευή, υγρομόνωση και στεγάνωση της στέγης του, καθώς επίσης και οι εργασίες για τα φουρούσια των εξωτερικών όψεων μετά από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του τμήματος προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, μικρών έργων και συντήρησης του Δήμου μας. Επίσης είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εξασφάλιση προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών του θεάτρου ως προς την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. 

Στο Βιομηχανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις και χρωματισμοί  στον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο (κουφώματα και κιγκλιδώματα), επίσης απομακρύνθηκαν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και έχει προγραμματιστεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 ή επισκευή, υγρομόνωση και στεγάνωση της στέγης του κτιρίου .

Για το ενυδρείο στο Κίνι εκτός από την ετήσια συντήρηση στο εσωτερικό του, με πρόγραμμα της τεχνικής υπηρεσίας ολοκληρώνονται οι εργασίες στεγάνωσης της στέγης και είναι ανοιχτός ο διαγωνισμός για την προμήθεια ψυκτικής μονάδας για τη διατήρηση των εκθεμάτων .

Δεν θα σταματήσουμε να  μας απασχολεί και να προσπαθούμε για την αναβάθμιση, την ασφάλεια και την αισθητική των πολιτιστικών χώρων».

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης του εγκλεισμού, δεχτήκατε έντονη κριτική σχετικά με τον καθυστερημένο προγραμματισμό του πολιτιστικού προγράμματος του καλοκαιριού. Η ενδεχόμενη ακύρωση του συνόλου των εκδηλώσεων υπήρχε αρχικά ως σκέψη από την πλευρά σας;

«Θεωρώ ότι η κριτική την οποία και δέχθηκα ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ήταν παρορμητική λόγω των δύσκολων συνθηκών που όλοι βιώναμε εκείνη την περίοδο αν και περίμενα να είναι συναινετική .

Το πρόγραμμα «ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2020» όπως προανέφερα ήταν  έτοιμο από τον Μάρτιο και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Μαζί με τα στελέχη του Γραφείου Πολιτισμού όπως και με τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού με ψυχραιμία και καθαρή σκέψη αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες όπως αυτές του πλήθους ματαιώσεων και αναβολών καθώς και των προβληματισμών εκ μέρους των διοργανωτών μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αποδείχθηκε ότι κινηθήκαμε σωστά στις γραμμές της λογικής, με ματιά ρεαλιστική και καταφέραμε ως αποτέλεσμα σε ιδιαίτερες συνθήκες να προσφέρουμε ανάσες πολιτιστικές  μέσα από ένα πλούσιο, ποιοτικό και με ασφάλεια πρόγραμμα. Να συνεχίζουμε μέχρι  τον Οκτώβριο, όταν άλλοι δήμοι στην καρδιά του καλοκαιριού ακύρωναν τα προγράμματά τους.

Θα ήταν εύκολη λύση για εμάς η ακύρωση του συνόλου των εκδηλώσεων. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε τέτοια σκέψη από κανέναν μας. Δεν θα βυθίζαμε τον πολιτισμό του νησιού μας στο σκοτάδι. Έχουμε μάθει ως ομάδα να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και αυτό πράξαμε».

Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αξιοποιήσατε στο έπακρο το εργαλείο της τεχνολογίας για να διατηρήσετε την επαφή του κοινού με το πολιτιστικό προϊόν της Σύρου. Ποια τα οφέλη αυτών των δράσεων;

«Προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών. Η αλήθεια είναι ότι, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά λόγω της πανδημίας το διαδίκτυο έχει ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινή ζωή σχεδόν όλων μας. Αποτελεί μια νέα μορφή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, κοινωνικής δραστηριότητας και συμμετοχής. Αναμφισβήτητα και η ισχυρότερη πηγή πληροφόρησης.

Η αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων από τη δική μας χρήση είναι θετική αν και θα τονίσω ότι με τίποτα δεν αντικαθίσταται η δια ζώσης επικοινωνία, συμμετοχή και ψυχαγωγία.

Για μας είναι θετική ως εναλλακτικός τρόπος δράσεων και μας βοηθά στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων και των μελλοντικών προοπτικών για την καλύτερη αξιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα πολιτισμού του τόπου μας».

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου, που μένοντας ανενεργοί, δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να τους ενισχύσετε;

«Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στη μεγάλη προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων και των ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού μας, οι οποίοι ορμώμενοι από την πίστη και την αγάπη στις κοινές αξίες του πολιτισμού, πάντοτε με διάθεση προσφοράς, αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομία, διατηρώντας μια ζωντάνια στο νησί μας.

Πραγματικά αγωνιώ όπως ο Δήμαρχος και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τη μελλοντική δραστηριότητα και λειτουργία των συλλόγων διότι οι οικονομικές τους δυνατότητες λόγω των δύσκολων συνθηκών είναι τρομερά περιορισμένες. Εκτός από την όποια επιχορήγηση από πλευράς του δήμου θα προσπαθήσουμε ως γραφείο πολιτισμού με τη νέα χρονιά για την αναβάθμιση των καμερών του θεάτρου σε HD εικόνα και ήχο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα live streaming εκδηλώσεων σε περίπτωση χρονικής επέκτασης της πανδημίας».

Υπήρξαν φωτεινές στιγμές για τον πολιτισμό μας, τον τελευταίο χρόνο και ποιες από αυτές ξεχωρίζετε;

«Αυτή τη σκοτεινή χρονιά κάθε δράση μικρή ή μεγάλη είχε το δικό της φως. Διαδικτυακή ή δια ζώσης είχε τη δική της αγωνία, σχεδιασμό, προβληματισμό, τόλμη και ξενύχτι. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια θα αναφερόμουν στην πρώτη εκδήλωση μετά το lockdown της άνοιξης και πρώτη του καλοκαιριού. Την εκδήλωση της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με την αμέριστη υποστήριξη και την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων που σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος ΣΥΡΟΣ Πολιτισμός 2020  και τον εορτασμό της επετείου 20 χρόνων επαναλειτουργίας του ανακαινισμένου στην αρχική του μορφή Ιστορικού μας Θέατρου Απόλλων».

Πώς προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε το υπόλοιπο διάστημα κατά το οποίο θα εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα; Η οργάνωση του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021» μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα;

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό του προγράμματος ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2021 και όπως γνωρίζετε έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν δημοσιοποιηθεί οι προθέσεις σχεδόν όλων των διοργανωτών των φεστιβάλ και οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Για το 2021 ως επετειακό έτος εορτασμού 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης θα έχουμε αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις, εφόσον οι συνθήκες μας το επιτρέψουν. Εύχομαι να είναι πραγματικά καλύτερη χρονιά να έχουμε  υγεία , ευημερία και να ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».