Ο απολογισμός του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Πλούσιες πολιτιστικές δράσεις στη σκιά της πανδημίας

Η ανάδειξη της θέσης της Σύρου ως διεθνούς σημείου πολιτιστικής αναφοράς με δυο σταθερά σημεία, αποτέλεσε την κύρια κατεύθυνση που κινήθηκε το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την αρχή της θητείας μέχρι και σήμερα. Το πρώτο σημείο ήταν η ποιοτική και ποσοτική πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ανεβάζοντας τον πήχη υψηλότερα, ενώ το δεύτερο αφορούσε στη συντήρηση και διατήρηση των πολιτιστικών χώρων.

Και για τα δυο στραφήκαμε δυναμικά στην εξεύρεση χρηματοδότησης, τόσο από ιδίους πόρους όσο και από χορηγίες οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε ποσό άνω των 230.000€ δίχως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι εξίσου σημαντικές εμπράγματες, αλλά και οι συμφωνημένες για την ολοκλήρωση έργων μέχρι και το τέλος του έτους 2023”, τονίζει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Τα πρώτα δύο χρόνια, ωστόσο, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις επηρεάστηκαν αναμφίβολα από την πανδημία του κορωνοϊού και τις όποιες απαγορεύσεις επεβλήθηκαν, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. 

Παρά τα εμπόδια, όμως, το γραφείο πολιτισμού του Δήμου κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα στις νέες συνθήκες λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών, με τη διοργάνωση ή τη συνδιοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων και δράσεων διαδικτυακών ή δια ζώσης, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκστρατείες ανάδειξης και προβολής των μοναδικών μνημείων της Σύρου κ.ά.
“Στηρίξαμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση ως οφείλαμε και παρά τις αντιξοότητες εκεί που άλλοι παρέμειναν ανενεργείς ή σταματούσαν, εμείς ολοκληρώναμε προγράμματα”, επισημαίνει η κα. Λεονταρίτη.

Από τις εκδηλώσεις που είχαν υποχρεωτικά διαδικτυακό χαρακτήρα, ενδεικτικά ήταν τα διαδικτυακά μαθήματα σε μαθητές της Φιλαρμονικής, το διαδικτυακό παιδικό εικαστικό εργαστήρι, οι ξεναγήσεις του Βιομηχανικού Μουσείου μέσω διαδικτύου, με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, το διαδικτυακό καρναβάλι, αλλά και χριστουγεννιάτικες δράσεις για παιδιά, καθώς και διαδικτυακές ξεναγήσεις από το ενυδρείο στο Κίνι και την έκθεση προσωπικών αντικειμένων Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το τμήμα Πολιτισμού μερίμνησε έτσι ώστε να συνεχιστούν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, τα κορυφαία φεστιβάλ, τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο παραδοσιακά στη Σύρο, όπως το φεστιβάλ κλασικής μουσικής, το ANIMASYROS ,το φεστιβάλ jazz κ.ά.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υλοποιήθηκαν πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων επετειακού χαρακτήρα σε απόλυτη συνεργασία με την επιτροπή Ελλάδα 2021 με κορυφαία την οπτικοποιημένη αφήγηση στις εξωτερικές όψεις του ιστορικού μας θεάτρου Απόλλων με τίτλο: «Επιθυμία  Ελευθερίας» μέσω της οποίας η Σύρος ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε τη Σύρο και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Επίσης, αξιοσημείωτη εν μέσω πανδημίας υπήρξε και η έναρξη του φεστιβάλ ANIMASYROS παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, βουλευτών και άλλων πολιτικών αρχών αλλά και πλήθους ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Ενδεικτικά για τα έτη 2020-2021 και μόνο την περίοδο Ιουνίου -Οκτωβρίου σε πλαίσιο ανασφάλειας και συνεχών μεταβολών, πραγματοποιήθηκαν 144 εκδηλώσεις, 15 φεστιβάλ, 14 συναυλίες, 51 εικαστικές εκθέσεις και σημαντικός αριθμός διαδικτυακών δράσεων.

Σημαντικές αποκαταστάσεις ιστορικών κτηρίων

Παράλληλα, όμως, η δημοτική αρχή δεν παρέλειψε να στρέψει την προσοχή της και στο μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μνημείο της Ερμούπολης, το Θέατρο Απόλλων, πραγματοποιώντας πέρα από τις ετήσιες συντηρήσεις του, εξωτερική και εσωτερική κτηριακή αποκατάσταση, αναβάθμιση του ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του, χρωματισμούς, αντικατάσταση του υδραυλικού του συστήματος, αντικατάσταση των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, στεγανοποίηση της στέγης του κτηρίου, μελέτη φωτισμού όψεων του θεάτρου, την μετά από 30 χρόνια αδειοδότηση από το υπουργείο πολιτισμού για κατασκευή και τοποθέτηση του στεγάστρου στην κεντρική εξωτερική όψη του, ριζική αναβάθμιση της ιστοσελίδας του, επανεκτύπωση του εντύπου προβολής του κ.ά.

Ανάλογες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, πραγματοποιήθηκαν στο Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, εντάχθηκε στις πολιτιστικές διαδρομές της βιομηχανικής κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ως προς ένταξη μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «ταξίδεψε» σε 145  χώρες μέσω της πλατφόρμας του ICOME συμμετέχοντας με συναυλία στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων .

Συντηρήσεις, επίσης, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της έκθεσης αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και το πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ συντηρήθηκε και αναβαθμίστηκε εσωτερικά και εξωτερικά το ενυδρείο του Κινίου όπως και οι πολιτιστικοί χώροι της Άνω Σύρου.

Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και αυστηρών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υλοποιήθηκε το ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022. Ένα εμπλουτισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο σε όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες ένα υψηλής ποιότητας απολαυστικό ταξίδι στην τέχνη, την ιστορία και την παράδοση.

Παράλληλα, το τμήμα Πολιτισμού τίμησε με πλήθος εκδηλώσεων την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια πικρή επέτειος για τις αλησμόνητες πατρίδες των οποίων η μνήμη πρέπει να μας συντροφεύει πάντα και παντού. 

Μεταξύ των πολιτιστικών δρώμενων που ξεχώρισαν ήταν αναμφίβολα η έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, σε συνδιοργάνωση με το ίδρυμα Αντωνίου Κομνηνού, αλλά και η έκθεση “Θαλασσογραφίες”, σε συνδιοργάνωση με την Τράπεζα της Ελλάδος, με την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, και την οποία, μάλιστα, επισκέφτηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, τα βλέμματα του κοινού συγκέντρωσε και η πλωτή έκθεση “Επανάσταση 2021”, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Μεταξύ των 28 θεατρικών και επετειακών παραστάσεων, κορυφαία ήταν η όπερα DON GIOVANNI, με την τιμητική παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Συγκεντρωτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2022 πραγματοποιήθηκαν:

- 16 φεστιβάλ διάρκειας 82 ημερών

- 37 εκθέσεις

- 58 θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες

- 13 διαδικτυακές εκδηλώσεις και δράσεις

- 3 σεμινάρια

- 8 συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς και φορείς

- 1 μνημόνιο συνεργασίας

- 13 παρουσιάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και ​πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Δυναμική παρουσία και το 2023

Το έργο του γραφείου Πολιτισμού του Δήμου, βέβαια, συνεχίζεται και το 2023, με την υλοποίηση του επιτυχημένου στο σύνολό του Συριανού Καρναβαλιού, του πλούσιου και επιμελημένου όπως κάθε χρονιά προγράμματος ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ των 195 ημερών, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 17 φεστιβάλ, περισσότερες από 40 θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο θέατρο Απόλλων και στην έπαυλη Τσιροπινά, 36 εκθέσεις, με κορυφαία στο Βιομηχανικό Μουσείο την επετειακή των 50 χρόνων από την κατασκευή στη Σύρο του Enfield 8000, του πρώτου   ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου συνεχίζει την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης για 20 χρόνια στο Δήμο χώρου του κτηρίου του Τελωνείου (Πινακοθήκη Κυκλάδων), όπως και την προσπάθεια για την κατασκευή και τοποθέτηση του στεγάστρου του θεάτρου Απόλλων.
Επίσης, προετοιμάζει το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024 του προγράμματος “Χριστούγεννα Μαζί”, και ασφαλώς επιμελείται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

“Ταυτίζομαι απόλυτα με τη δήλωση του δημάρχου μας, ο οποίος χαρακτηρίζει τη θητεία παραγωγική και αναπτυξιακή, με στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες. Ο καθένας μας, μέσα από τον απολογισμό του τομέα στον οποίο προΐσταται, αλλά και τον προσωπικό του απολογισμό, γίνεται  εμφανές ότι θέλει και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να προσφέρει τα μέγιστα μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του. Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε το αξίωμα και να αφήσουμε έντονο και ξεκάθαρο αποτύπωμα στο χρόνο και στο χώρο της αυτοδιοίκησης”, καταλήγει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.