Απολογισμός των φετινών εκδηλώσεων από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη

Έπεσε η αυλαία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023

  • Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 2023 - 06:16

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο Απόλλων το πρόγραμμα του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023.

Το πολυπληθές κοινό που έδωσε το “παρών” στο ιστορικό θέατρο καθηλώθηκε από την ιατρική διάλεξη του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, προέδρου της Παγκόσμιας  Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA και βραβευμένου  από την Intuitive Surgical ως ο κορυφαίος παγκοσμίως Ρομποτικός  Γενικός Χειρουργός,  

Με τίτλο: «Ρομποτική Χειρουργική, Αεροδιαστημική Τεχνολογία για το Άριστο Χειρουργικό Αποτέλεσμα» και σε μία ομιλία, η οποία διήρκεσε για περισσότερη από μία ώρα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να ενημερωθούν για τα σημαντικά οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

“Καλώς ήλθατε στην αποψινή συνάντηση της Ιατρικής και του Πολιτισμού, εδώ, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Ο πολιτισμός, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο, της κάθε ανθρώπινης κοινωνίας, η οποία κατά την ιστορική της εξέλιξη, σφραγίζεται από την πνευματική δραστηριότητα  και από τις κυρίαρχες,  ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, βιώνουν και αντιμετωπίζουν σε κάθε περίσταση τα ζητήματα της υγείας και της ασθένειας,  εξαρτάται άμεσα, από τον εκάστοτε πολιτισμό,  ο οποίος διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη θεωρητική και πρακτική διαμόρφωση της θεραπευτικής ιατρικής φροντίδας. Αναμφίβολα ο αιώνας μας,  χαρακτηρίζεται από την εκρηκτική εξέλιξη της τεχνολογίας, σε όλους τους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαίτερα,  στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη”, ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη. 

“Το γεγονός ότι έγινε μια συνδιοργάνωση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Ιατρική Σύλλογο Κυκλάδων για να μιλήσω για τη σύγχρονη ιατρική χειρουργική ήταν ιδιαιτέρως τιμητικό για εμένα. Μπόρεσα μέσα από τις διαφάνειες και τα βίντεο να δείξω στον κόσμο  που έχει φτάσει σήμερα η ιατρική. Να δίνουμε λύσεις σε σοβαρά χειρουργικά περιστατικά, μέσω της χειρουργικής ρομποτικής, καταργώντας ουσιαστικά τις χειρουργικές τομές. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την προσέλευση και το ενδιαφέρον του Συριανού κοινού. Ήταν μία άψογη διοργάνωση, ενώ έχω κάνει πολλές διαλέξεις εκτός ιατρικού κοινού, ειλικρινά θεωρώ πως αυτή στη Σύρο ήταν η καλύτερη”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διακεκριμένος γιατρός βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, ενώ στη συνέχεια το κοινό απόλαυσε τη συναυλία της υπέροχης ερμηνεύτριας, Ηρώς Σαΐα. 

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, εκπρόσωποι της μητρόπολης Σύρου και της καθολικής επισκοπής, η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Σοφία Μπαχαράκη, η οποία απεύθυνε και έναν σύντομο χαιρετισμό, καθώς και μέλη της ιατρικής κοινότητας της Σύρου.

“Το πρόγραμμα των 195 ημερών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας,  ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023, ολοκληρώθηκε και σφραγίστηκε με την υψηλή ποιότητα και αισθητική που διαχρονικά το χαρακτηρίζει”, τόνισε η Αλίκη Λεονταρίτη στην εφημερίδα.

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα πλούσιο σε εκδηλώσεις 

Για μία χρονιά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πρωταγωνίστησε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η διάρκεια των οποίων άγγιξε τις 200 ημέρες. Το Συριανό κοινό, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 16  καθιερωμένα Φεστιβάλ συν ένα νέο, αυτό της Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως επίσης και περισσότερες από 40 θεατρικές παραστάσεις ,αλλά και συναυλίες τόσο στο θέατρο Απόλλων, όσο και στην έπαυλη Τσιροπινά. 

“Ενδεικτικά αναφέρω την συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Μεγάρου Μουσικής «Enoch Arden», την παράσταση «Δύο γυμνά χέρια» με την μοναδική Μελίνα Μποτέλλη, την παράσταση «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου ΑΠΟΛΛΩΝ, τη συναυλία με τους Μανώλη  Μητσιά - Γιώργο Θεοφάνους,  του Σωκράτη Μάλαμα, του Δημήτρη Μπάση  με τη Σοφία Μάνου και τη συμμετοχή της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, καθώς επίσης τη συναυλία της φημισμένης χορωδίας του Πανεπιστημίου του Τέξας”, ξεχωρίζει μεταξύ των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα φέτος στο νησί, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Βέβαια, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει και την παρουσία για δεύτερη φορά  στη Σύρο του Γκαλά Όπερας, με καλλιτέχνες της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, το οποίο αποτέλεσε την κορωνίδα του πολιτιστικού προγράμματος. “Εύχομαι η συνεργασία αυτή η οποία ξεκίνησε με μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστεί και στο μέλλον”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η κα. Λεονταρίτη. 

Βέβαια, το ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023 δεν ήταν μόνο οι θεατρικές παραστάσεις και οι μουσικές συναυλίες του, καθώς φιλοξένησε, επίσης, 36 εικαστικές και άλλες εκθέσεις, με κορυφαία στο Βιομηχανικό Μουσείο την επετειακή των 50 χρόνων από την κατασκευή στη Σύρο του Enfield 8000, του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα, στο Βιομηχανικό Μουσείο. 

“Επίσης, θα πρέπει να αναφερθούμε στην επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια του Αμερικάνικου Ορφανοτροφείου της Near East Relief στη Σύρο (1923-2023), το αφιέρωμα στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία «Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα» του Γιώργου Φουστάνου, καθώς και την έναρξη  της μόνιμης ψηφιακής έκθεσης  Μάρκος Βαμβακάρης «Ενθυμήματα-Εμπειρίες»”, δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. 

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου έλαβε χώρα και η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 32 πολυήμερες παράλληλες εκδηλώσεις, με διοργανωτές πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς του νησιού. 

“Το πρόγραμμα ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023, στο σύνολό του, θεωρώ ότι για άλλη μια φορά υπήρξε πλούσιο και ποιοτικό. Στόχος μας ήταν, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας, να απολαύσουν για άλλη μια χρονιά ένα ταξίδι στην τέχνη, την ιστορία και την παράδοση  με υπέροχες στιγμές και εμπειρίες, από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου 2023”, δήλωσε η κα. Λεονταρίτη.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τεράστιες δυσκολίες, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλα τα μέλη του τμήματος Πολιτισμού, προκειμένου το πρόγραμμα να λάβει σάρκα και οστά, ικανοποιώντας ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό. 

“Αν και τραγικά υποστελεχωμένοι στον τομέα πολιτισμού, μαζί με τους  ελάχιστους εργαζόμενους   και με τα μέλη της επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου μας, προσπαθήσαμε για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του  προγράμματος με γνώμονα την ποιότητα , την  υψηλή αισθητική και την καλή παροχή υπηρεσιών, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις ανθρώπινες δυνάμεις μας. Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα  θα γίνει εφαρμογή διατάξεων πρόσληψης προσωπικού στους πολιτιστικούς χώρους  που αυτονόητα και  με αγωνία συνεχώς επιζητούσαμε από το 2020”, κατέληξε στις δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους στον τομέα Πολιτισμού και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τους  χορηγούς και ιδιαίτερα  τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την αδιάκοπη προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων.