"Να παραμείνει δημόσιο αγαθό"
- Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2013 - 19:28
- / Eνημέρωση: 6 Απρ. 2013 - 1:09
Η βασική πρόταση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα για τη δημιουργία συλλόγου που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τους πολίτες του νησιού, με την εκτίμηση ότι θα πρέπει η δομή να παραμείνει δημόσιο αγαθό, χωρίς να εξαρτάται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης όπου, μεταξύ άλλων, έδωσε το “παρών” και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρέας Τζίνης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις κινήσεις της “Πρωτοβουλίας για την Παιδική βιβλιοθήκη”, ακούστηκαν θέσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων πολιτών της Σύρου, ενώ σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως οι προτάσεις του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, κατατέθηκαν οι θέσεις όλων και τέθηκαν σε ψηφοφορία, με σκοπό τη λήψη μιας απόφασης – απάντησης προς τη δημοτική αρχή.
Αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης
Από την πλευρά τους, οι πολίτες για μία ακόμη φορά εξέφρασαν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης, επισημαίνοντας μάλιστα το σημαντικό έργο που επιτέλεσε στα χρόνια λειτουργίας της, τόσο σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό όσο και σε ψυχαγωγικό επίπεδο. Ωστόσο, στάθηκαν και στην ξεχωριστή παρουσία της υπαλλήλου που εργαζόταν εκεί επί χρόνια, Λούλας Κλήμη, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα αποδοτική, με αγάπη για τα παιδιά, καταρτισμένη και γεμάτη όρεξη και ιδέες.
Απορρίπτοντας την ιδέα του δημάρχου για σύσταση συλλόγου φίλων της Βιβλιοθήκης ο οποίος θα καλούταν να αναλάβει τη λειτουργία της, αλλά και τη μισθοδοσία της υπαλλήλου η οποία για 2,5 χρόνια παραμένει στον “πάγο”, οι πολίτες υπογράμμισαν ότι η δομή ήταν και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, που δεν θα εξαρτάται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, χορηγίες και συνδρομές, αλλά θα αποτελεί μια ανταποδοτική παροχή του Δήμου προς τους δημότες του.
Η δεύτερη πρόταση του Δημάρχου, για λειτουργία της βιβλιοθήκης μόνο ως δανειστική με δημοτικούς υπαλλήλους, αποσπασμένους εκ περιτροπής σε αυτήν τη θέση, έγινε δεκτή μόνο ως προσωρινή και αναγκαία λύση, αλλά με πολλούς ενδοιασμούς και ερωτηματικά.
Δεν αρκεί μόνο ο “δανειστικός” χαρακτήρας της
Η κύρια θέση της συνέλευσης των πολιτών ήταν ότι δεν αρκεί η Παιδική Βιβλιοθήκη να είναι μόνο δανειστική, γιατί χάνει όλη τη σημασία και το λόγο ύπαρξής της, αλλά αναιρεί και την εικόνα που τα παιδιά και οι έφηβοι της πόλης έχουν σχηματίσει για τη βιβλιοθήκη, η οποία αποτέλεσε για αυτούς χώρο δημιουργίας, έμπνευσης και αναζήτησης της γνώσης.
Αντίθετη ήταν επίσης η γνώμη των πολιτών και στη λύση της μεταφοράς διαφορετικών υπαλλήλων, με το κύριο επιχείρημα ότι για να λειτουργήσει σωστά μια βιβλιοθήκη είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός συντονιστή και κάποιου αρμόδιου ο οποίος θα πρέπει να έχει επιμόρφωση και να είναι υπεύθυνος για το υλικό. Έκριναν δε, ότι “όπως δε θα μπορούσε να αποσπαστεί ως μαέστρος της Φιλαρμονικής κάποιος από την οικονομική ή άλλη εξίσου άσχετη υπηρεσία, έτσι και την Παιδική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να την αναλάβει κάποιος, ή ακόμα χειρότερα κάποιοι, που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο”.
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισαν μεγάλης σημασίας και το γεγονός ότι τα παιδιά αποκτούν σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τον υπεύθυνο του χώρου, με αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να εναλλάσσεται καθημερινά. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν ότι και στην προσωρινή λύση της δανειστικής βιβλιοθήκης, ο υπάλληλος θα πρέπει να είναι ένας, σταθερός και να δεχτεί την αναγκαία επιμόρφωση.
Με βάση τις παραπάνω τοποθετήσεις, προτάθηκε και ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία το αίτημα των πολιτών προς το Δήμο να συνεχίσει η Παιδική Βιβλιοθήκη τη λειτουργία της με την ίδια υπάλληλο και με τον ίδιο τρόπο που δούλευε μέχρι πριν τρία χρόνια, ως ένας χώρος ζωντανός και ανοιχτός στην κοινότητα, ο οποίος επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν σχέση με το βιβλίο και την γνώση.
Γεγονός, που αποδεικνύει ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να αναλάβει ξαφνικά ευθύνες που θα αποτελούν έναν μόνιμο πονοκέφαλο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συλλόγου με υποστηρικτικό ρόλο
Εν κατακλείδι, προτάθηκε να προβεί ο Δήμος σε καταγγελία της σύμβασης με τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, να πραγματοποιηθεί απογραφή του υλικού και να γίνει πρωτόκολλο παραλαβής του. Στη συνέχεια, να γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στον ΟΠΑΣ. Και εφόσον, τυπικά δεν έχει γίνει απόλυση της υπαλλήλου από τον Ο.Π.Ε.Β., να διερευνηθεί νομικά η πιθανότητα μετάταξης/απόσπασης της στο Δήμο ή πρόσληψη της ως δημοτικού υπαλλήλου ή ειδικού συνεργάτη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να πραγματοποιηθούν, τόνισαν ότι η πρόταση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης ως δανειστική κρίνεται αναγκαία, ώστε να ανοίξει ο χώρος, να σταματήσουν να καταστρέφονται τα βιβλία και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό υλικό και, σταδιακά, αφού γίνουν όλες οι ενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, να επαναλειτουργήσει ο χώρος με τον τρόπο που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλά μέλη της συνέλευσης εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσε να συσταθεί ένας σύλλογος και να αναλάβει δράση στηρίζοντας την Παιδική Βιβλιοθήκη πραγματοποιώντας επιπλέον εκδηλώσεις, μόνο στην περίπτωση που αυτή ήδη λειτουργεί, είναι ζωντανός οργανισμός, και αποτελεί τόπο συνάντησης ανθρώπων και ζύμωσης ιδεών.
Οι αποφάσεις της “Πρωτοβουλίας” εστάλησαν γραπτώς στον κ. Δεκαβάλλα ο οποίος αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία της δομής οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούν χρόνο και δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη.
Διαβάστε ακόμα
- Σπόροι εθελοντισμού που ανθίζουν και αποδίδουν καρπούς
18 Νοε. 2015 - 6:10 - Σαν να μην πέρασε μια μέρα
15 Μαΐου. 2014 - 6:10 - Δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της
19 Δεκ. 2013 - 6:10 - “Κολυμπώντας στα ρηχά νερά της online θάλασσας”
28 Νοε. 2013 - 6:10 - "Πλάτη" στη γκετοποίηση των ΑμεΑ
21 Ιουν. 2013 - 6:00