Με ευθείες απειλές ο Μ. Βουτσίνος κατά της «Κοινής Γνώμης»

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Συνέντευξη τύπου δόθηκε από τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, με αφορμή δημοσιεύματα της «Κοινής Γνώμης» σχετικά με τις παρατυπίες που παρατηρούνται ως προς τις εργασίες του Νεωρίου.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Μάρκος Βουτσίνος, συγκάλεσε συνέντευξη τύπου, με άμεσα απειλητική πρόθεση κατά της εφημερίδας, εκφράζοντας την ενόχληση της εταιρείας από τη δημοσίευση συγκεκριμένων άρθρων.

Με σωρεία άμεσων βολών κατά της εφημερίδας, αλλά και με την κίνηση να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου, ναι μεν απέδειξε την δύναμη αυτού του μέσου και τον ευχαριστούμε για αυτή την αναγνώριση, αλλά παράλληλα οι βολές κατά της ελευθερίας του τύπου προδίδουν λογικές και τακτικές τέτοιου είδους και ύφους, που όχι μόνο δεν μας αφορούν αλλά μας βρίσκουν και πολέμιους.

Χαρακτηριστική η φράση του, που δεν ήταν η μόνη, ότι «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, έχουμε τον τρόπο και έτσι και αλλιώς, να παίζει με το ψωμί μας. Να μας αφήσουνε στην ησυχία μας. Όποιος μας πάει κόντρα σε αυτό, μπορεί να φανεί σαν απειλή αυτό, έχουμε τον τρόπο να τον πετάξουμε στην άκρη. Ο τρόπος υπάρχει αλλά δεν θα τον πω γιατί μπορεί να προκαλέσει».

Εάν αυτού του είδους οι δημόσιες πλέον απειλές συνδυαστούν με τις τηλεφωνικές απειλές που δέχεται η εφημερίδα κάθε φορά που δημοσιεύει άρθρο σχετικά με το ναυπηγείο, τότε το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι ο πλέον εκτεθειμένος σίγουρα δεν είναι η εφημερίδα.

Ενώ ανέφερε ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους ο κ. Βουτσίνος και δεν έχει καμία σχέση με ότι υποστηρίζει η διοίκηση, ολόκληρη η συνέντευξη τύπου ήταν εμφανώς υπαγορευμένη, με τον πρόεδρο να προβαίνει σε δηλώσεις και αναλύσεις που άπτονται καθαρά των δικαιοδοσιών της διοίκησης.

Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα της «Κοινής Γνώμης», τα οποία αφορούν αποκλειστικά στις αμμοβολές του Νεωρίου, λέγοντας πως «αυτό θα υπάρχει σε πείσμα κάποιων που δεν το θέλουν».

Αυτό δε που ιδιαιτέρως θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σαν Μέσο δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να χρεώνει σε εμάς λόγια που δεν έχουμε πει και προθέσεις που δεν έχουμε εκφράσει, καθώς το κλείσιμο του Νεωρίου δεν είναι ζητούμενο μας, ασχέτως εάν κάποιοι άλλοι για τους δικούς τους επιχειρηματικούς στόχους το επιθυμούν, όμως επ’ ουδενί δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους στοχοποίηση.

Αυτό που διατρανώνει η εφημερίδα είναι όχι μόνο η σωτηρία του Νεωρίου και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και η αναπτυξιακή πορεία που μπορεί τόσο το ίδιο το ναυπηγείο να ακολουθήσει όσο και ολόκληρο το νησί, μας βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές, όμως μέσα από διαδικασίες που δεν επηρεάζουν άμεσα την υγεία των πολιτών, όπως είναι η αμμοβολή.

Όπως ερωτήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Βουτσίνος, ερωτάται εκ νέου γιατί, ενώ θεωρητικά μίλησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν αναφέρθηκε στα δεκάδες δημοσιεύματα που αφορούν στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ προτίμησε να επικεντρωθεί στην τακτική που ακολουθεί η εταιρεία όσον αφορά στις αμμοβολές;

Ανύπαρκτες οι εργατικές διεκδικήσεις

«Το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη που αφορά στο ναυπηγείο και επεμβαίνει αποφασιστικά κάθε στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι από πράξεις ή δηλώσεις προκύπτει κίνδυνος για την διατήρηση των θέσεων εργασίας», είπε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού.

Στην επόμενη ακριβώς φράση του διέψευσε τον εαυτό του, καθώς παραδεχόμενος ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται, κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια σε δύσκολη κατάσταση, με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους», δεν διευκρίνισε ποιόν δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο αντίδρασης επέλεξε για την προάσπιση των εργαζομένων.

Αντί αυτού, για να πάρει κρατικές δουλειές το ναυπηγείο έβαλε μπροστά τους εργαζόμενους, τους οποίους έπεισε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Βουτσίνος, όταν αναφέρθηκε στις ενέργειες του Σωματείου ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων και των προσώπων εκείνων που θα λειτουργούσαν υπέρ αυτής της προοπτικής.

Μεταξύ των προσώπων που ανέφερε ονομαστικά εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, ο κ. Βουτσίνος, πέραν τις αντιπολιτευτικής του διάθεσης, με τα πυρά του να στρέφονται κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου και του κόμματος της αντιπολίτευσης γενικότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, εκθειάζοντας την προσφορά και το ενδιαφέρον του, το οποίο όμως ήταν για την επιχείρηση και όχι για τους εργαζόμενους.

Απόδειξη αυτού ότι οι προτάσεις του κ. Σπυρόπουλου, ως μία λύση εξόδου της επιχείρησης από την κρίση, ήταν η κατάργηση των υπαρχουσών συμβάσεων και η υπογραφή νέων με πολύ χαμηλότερους μισθούς, γεγονός που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Βουτσίνος.

Έγινε ειδική αναφορά στα ποσά που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους κατά την τελευταία τετραετία χωρίς όμως να αναφερθούν τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν για τις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας έτσι τις τεράστιες οικονομικές εκκρεμότητες της εταιρείας προς το ΙΚΑ.

Όσον αφορά δε στην διατήρηση των παλαιών συμβάσεων των εργαζομένων, που με κομπασμό ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, σε μία προσπάθεια εκθιασμού της τακτικής της διοίκησης, επισημάνθηκε εκ μέρους της εφημερίδας ότι με τις καθυστερήσεις πληρωμών και την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, με έναν απλό αριθμητικό υπολογισμό αποδεικνύεται πως οι μισθοί των εργαζομένων είναι σαν να μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό.

Ειπώθηκε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης δεξαμενής θα γίνει και η εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ εκφράστηκε ακόμα μία έμμεση υπόσχεση ικανοποίησης των εργαζομένων με την φράση «εάν ομαλοποιηθούν και οι πληρωμές».

Ακόμα και με την εξόφληση των εργαζομένων και τη σωρεία των οικονομικών εκκρεμμοτήτων του Νεωρίου, όταν ερωτήθηκε για τα νέα οικονομικά κενά που θα προκύψουν, καθώς τα μηναία έξοδα του Νεωρίου ανέρχονται σε 1,4 εκ. ευρώ, τα οποία όμως αποτελούν έσοδα τριμήνου, υποστήριξε πως η ερώτηση αυτή αφορά στη διοίκηση, ενώ στα συγκεκριμένα στοιχεία είχε ο ίδιος αναφερθεί.

Ουδεμία όμως αναφορά έγινε γιατί δεν διεκδικούνται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων τα εκατομμύρια που οφείλει η Ελευσίνα στο Νεώριο, με τα οποία θα είχαν προ πολλού εξοφληθεί οι εργαζόμενοι, όπως αποσιωπήθηκε ότι αφορά και στις μεγάλες απώλειες της ακίνητης περιουσίας του Νεωρίου.

Νεώριο και τουρισμός

Ο κ. Βουτσίνος, ως άλλος εκπρόσωπος της διοίκησης και πέραν της ιδιότητας του ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, προχώρησε και σε ανάλυση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου και πως αυτό επηρεάζεται από το ναυπηγείο, εκφράζοντας παράλληλα απόψεις και θέσεις σχετικά με την ανυπαρξία κεντρικού τουριστικού σχεδιασμού, τα «παραμύθια», όπως τα χαρακτήρισε, περί επέκτασης του αεροδιαδρόμου, την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση, την επάρκεια των καταλυμάτων και την κακή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Μόνο τα πληρώματα των 50 με 60 πλοίων που έρχονται το χρόνο στον Νεώριο «είναι ο τουρισμός που μας λείπει», ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, ξεχνώντας όμως να αναφέρει τις οφειλές της επιχείρησης στους μικροεπιχειρηματίες της Σύρου.

Εμείς από την πλευρά μας ως εφημερίδα υποστηρίζουμε ότι το Νεώριο έχει μέλλον και αυτό είναι που πρέπει να διεκδικηθεί, μέσα από τον προσανατολισμό του σε νέες αναπτυξιακές τακτικές, εκμεταλλευόμενο τη μοναδική σύγχρονη επένδυση του, που εκ των έσω αφήνουν να μένει αδρανής, μία σκοπιμότητα που γεννά ερωτηματικά.

Πέρα από τους μικροϋπολογισμούς και συγκρίσεις τις οποίες έκανε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού για το πόσα άτομα από τα πληρώματα των πλοίων που επισκευάζονται ενισχύουν οικονομικά το νησί, σε σχέση με τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων που έρχονται, μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο ενισχυτικά στον τουρισμό του νησιού, αλλάζοντας όμως λογική και τακτικές.

Μπορεί το Νεώριο να γίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σύρου, καθώς είναι το μόνο νησί που διαθέτει την υποδομή για να υποδεχθεί τουρισμό κρουαζιέρας και να στραφεί στην τουριστική αγορά του yachting, καθώς θα έχει τη δυνατότητα συντήρησης, επισκευής, μετασκευής, αλλά ακόμα και κατασκευής ανάλογων σκαφών που θα επιλέγουν ως βάση τους το νησί.

 

Η υπεράσπιση της αμμοβολής

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Εργοστασιακού αναφέρθηκε και στην δυνατότητα επιβίωσης του Νεωρίου, αρκεί όπως είπε να μην αρχίσει ο κάθε ένας να λέει ότι τον ενοχλεί ο θόρυβος ή η αμμοβολή.

Πολύ απλά δηλαδή να μην υπάρχει καμία διαμαρτυρία, το ναυπηγείο να λειτουργεί ασύδοτα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και αυτό υπό το πρόσχημα της διάσωσης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

«Υπάρχει ένα ναυπηγείο από το 1861 και κάνει αυτή τη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των 30 με 40 ναυπηγείων που υπάρχουν στις γείτονες χώρες και τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Μόνο που παρέλειψε να αναφέρει ότι στα ναυπηγεία αυτά υπάρχουν και «γνωστοί» Έλληνες επενδυτές, τους οποίους οφείλει να γνωρίζει, ότι τα ναυπηγεία αυτά δεν θα απειλήσουν το Νεώριο εάν αυτό σταματήσει την αμμοβολή, αλλά απλά και μόνο γιατί είναι πολύ ανταγωνιστικότερα σε πολλά επίπεδα, όπως οι χρόνοι παράδοσης και το ύψος των τιμών, καθώς έχουν πολύ χαμηλότερα μεροκάματα.

Σε μία προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της χρήσης της αμμοβολής υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι από την αμμοβολή πεθαίνουμε», ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις μελέτες των ειδικών, τα ιατρικά στοιχεία ή τις τεχνικές εκθέσεις, που επανειλημμένως έχουν δημοσιευτεί.

Επιχειρήθηκε μέσω του εργολάβου που απασχολείται στο Νεώριο να παρουσιαστεί ότι είναι αβλαβές και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές το υλικό που χρησιμοποιείται στην αμμοβολή, ενώ οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι περισσότερο επιβαρυντικά για την υγεία είναι τα τοξικά των χρωμάτων που διασπώνται από την χρήση της μεθόδου.

Άλλωστε η επιβάρυνση της υγείας αλλά και του περιβάλλοντος από την χρήση της αμμοβολής ήταν οι λόγοι που οδήγησαν και στην απαγόρευση της μεθόδου στο Πέραμα.

Με το να υποστηρίζεται από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων η τακτική της εταιρείας να μην θέλει να εφαρμόσει την χρήση της μεθόδου σε στεγασμένους μόνο χώρους, όπως ορίζεται και οφείλει και να παραμένει σε τακτικές παρωχημένες και επιβλαβείς που κρατούν δέσμιο ένα ολόκληρο νησί, δεν προσφέρει και τις καλύτερες υπηρεσίες του στους εργαζόμενους.

Η ιστορία και η ζωή της Σύρου είναι αλληλένδετη με το ναυπηγείο, το οποίο όμως πρέπει να ακολουθήσει τις οδούς προόδου και εκσυγχρονισμού που η εξελικτική πορεία του νησιού επιβάλλει.

Οι δηλώσεις της ανακρίβειας

Σε πολλά σημεία της τοποθέτησης και των απαντήσεων του ο κ. Βουτσίνος αποδείχθηκε ανακριβής, πέραν των όσων παραπλανητικών υποστήριξε σχετικά με την αμμοβολή.

Συγκεκριμένα η αναφορά του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ότι κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Σύρου υποστήριξε ότι θεωρούσε πως το Νεώριο έχει κλείσει και δεν λειτουργεί, να σημειωθεί ότι ουδέποτε ο κ. Βουτσίνος βρέθηκε στο αεροδρόμιο την ημέρα αυτή.

Αναληθής επίσης εμφανίστηκε όταν υποστήριξε ότι τα πληρώματα των πλοίων που αποβιβάζονται στο νησί όταν έρχονται για επισκευή στο Νεώριο ανέρχονται σε 1.800 άτομα, τη στιγμή που ακόμα και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο έχει πλήρωμα 1.500 ατόμων, ενώ παράλληλα είναι γνωστό ότι τα προς επισκευή πλοία δεν έρχονται με πλήρη σύνθεση πληρώματος.

Ανάλογη τακτική ακολούθησε και στα παραδείγματα που χρησιμοποίησε όσον αφορά σε ναυπηγικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, λέγοντας πως δίπλα στο ναυπηγείο της Μάλτας βρίσκεται ξενοδοχείο 5 αστέρων, κάτι που δεν ισχύει, όπως άλλωστε και με τα ναυπηγεία σε πλήθος χωρών που ανέφερε, τα οποία βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών.

Οι παραποιήσεις και οι ανακρίβειες για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι τακτικές που πλέον έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Ετικέτες: