Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Καΐλης μιλάει για το πρώτο διάστημα της νέας 5ετους θητείας

“Στην πρώτη γραμμή για την καθημερινότητα και τη ζωή των δημοτών”

Πολιτικές παρεμβάσεις με “πυξίδα” τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών, επισημαίνει πως καταθέτουν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, Νικόλας Καΐλης.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό στην “Κοινή Γνώμη”, τονίζει πως ο ίδιος και το μέλος του συνδυασμού του, Παύλος Χρυσαφίδης, πορεύονται αντιπολιτευτικά με ουσία και αντιπροτάσεις για κάθε σοβαρή υπόθεση και ζήτημα που απασχολεί και επηρεάζει τους δημότες, στην κατεύθυνση μίας ουσιαστικής συμβολής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Δημοτικά τέλη, εργολαβίες, υποστελέχωση του Δήμου, μη κρατικά Πανεπιστήμια αναφορικά και με το πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, πτητική βάση, ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, έχουν τεθεί μέχρι στιγμής στο προσκήνιο με παρεμβάσεις τους.

  • Τέλος του μήνα συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της νέας δημοτικής θητείας. Ποια είναι η απολογιστική ματιά σας, αναφορικά με τη στάση της νέας Δημοτικής Αρχής; Είναι για εσάς μία περίοδος χάριτος και άρα η κριτική σας είναι ηπιότερη ή όχι;

“Η επόμενη 5ετια θα είναι δύσκολη. Και θα είναι πιο δύσκολή από την προηγούμενη από πολλές απόψεις. Όχι μόνο λόγω των προσώπων που απαρτίζουν τη Δημοτική Αρχή, αλλά επειδή βλέπουμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται. Αυτό είναι το “εργαλείο” που χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να δούμε τι θα ακολουθήσει. Και σε αυτή τη λογική, εμείς δεν εκπλησσόμαστε από αυτό που βλέπουμε να έχει διαμορφωθεί και τώρα στη λειτουργία του Δήμου, αλλά και ούτε δίνουμε περίοδο χάριτος σε κανέναν. Με τη λογική πως μιλάμε για μία Δημοτική Αρχή που απαρτίζεται από άτομα που ήδη έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και έχουν τη γνώση του τι σημαίνει Δήμος και διαχείριση του. Άρα, εμείς βλέπουμε τη συνέχιση μίας πολιτικής που ήδη εφαρμοζόταν και με την προηγούμενη διοίκηση στα βασικά και είναι σε ευθυγράμμιση με τις κεντρικές κατευθύνσεις που ακολουθούνται. Οπότε με αυτή τη λογική, δεν χαρίζουμε κάστανα σε κανέναν και δεν θεωρούμε ότι είναι μία περίοδος προσαρμογής. Το είχαμε πει με ανακοίνωσή μας, δεν φαίνεται να αρχίσαμε καλά”.

  • Αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πραγματοποίηση των συνεδριάσεων – εκτάκτων και μη -, τι έχετε να παρατηρήσετε και για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου;

“Ανέφερα ότι δεν έχουμε αρχίσει καλά. Η διαφορά που υπάρχει με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει με μία μεγαλύτερη δύναμη και έχει άτομο στο προεδρείο. Άρα, δίνουμε και εμείς τη μάχη από αυτή τη θέση, δηλαδή του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μπορούμε να βελτιωθεί έστω και στο τυπικό κομμάτι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σίγουρα, η συγκάλεση του Δημοτικού Συμβουλίου ημέρες και ώρες που είναι ακατάλληλες και δεν βοηθάνε τη συμμετοχή, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Είναι προβληματική. Όπως και η προχειρότητα σε κάποια θέματα. Δηλαδή, έρχονται θέματα χωρίς πλήρεις εισηγήσεις. Δεν βοηθούν στο να ενημερωθούμε εμείς, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να διαμορφώσουμε και τις θέσεις μας. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται εισηγήσεις τη στιγμή της συνεδρίασης. Και προφανώς, δεν γίνεται να έχουμε συνεδριάσεις όπως του προηγούμενου Σαββάτου (για το ναυπηγείο) που μόνο έκτακτη δεν ήταν”.

  • Πώς αξιολογείτε πολιτικά τη δική σας παρουσία, σε μία εποχή με πολλά προβλήματα και πολλές προκλήσεις για το νησί;

“Για εμάς είναι η μεγαλύτερη ευθύνη τα ποσοστά που μας έδωσε ο λαός της Σύρου και μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε εκπροσώπηση με δύο εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αυτό μας δίνει μία μεγαλύτερη δυναμική στην παρέμβασή μας και φαίνεται μέχρι τώρα. Ήδη στους δύο με τρεις πρώτους μήνες, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει θίξει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων για τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Τι να πω; Για το ψήφισμα για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και τις επιπτώσεις στο Τμήμα της Σύρου, που τελικά δεν ήρθε καν προς συζήτηση; Για την παρέμβασή μας για τα φαινόμενα ρύπανσης στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου που ήταν ιδιαίτερα έντονα και που συμβάλαμε να φτάσει το θέμα και στη Βουλή με επερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αναφορικά με το θέμα της πτητικής βάσης; Το ζήτημα που υπήρξε με το ακτοπλοϊκό και τις απαράδεκτες κατά τη γνώμη μας, δηλώσεις και του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη; Αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας, όπως το ζήτημα με το νερό και τη ΔΕΥΑΣ. Θεωρούμε είναι μία εξέλιξη προβληματική το να έρχεται ένα σχέδιο που θα σου λέει ότι και ένας ιδιώτης, θα μπορεί να παρέχει και να πουλάει νερό στη ΔΕΥΑΣ που θα το διαθέτει στους κατοίκους σε αρκετά υψηλότερη τιμή από αυτή που πληρώνουμε. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση. Επίσης, καταθέσαμε ψήφισμα για τον ΘΗΣΕΑ Κυκλάδων και για την προάσπιση της λειτουργίας του, με φόντο τις κυβερνητικές αποφάσεις. Όλα αυτά τα θίγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που μας διαφοροποιεί όμως είναι πως είμαστε μία παράταξη που δρα και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Και το είχαμε πει και στην ορκωμοσία. Οι λύσεις που θα δοθούν, δίνονται από τον ίδιο τον κόσμο. Προσπαθούμε λοιπόν, να ισχυροποιήσουμε την οργανωμένη παρέμβαση του κόσμου στο νησί για καλύτερες διεκδικήσεις. Επίσης, εμείς δεν είμαστε μία διαμαρτυρόμενη συμπολίτευση. Έχουμε αντιπροτάσεις”.

  • Ποια θέματα θεωρείτε ότι πρέπει να απασχολήσουν ή θα απασχολήσουν από εδώ και πέρα, τον Δήμο και το νησί;

“Το πρώτο και το βασικό για το οποίο θα πρέπει να πιέσει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος είναι το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Έχουμε πει ότι είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου, η οποία ήδη δίνει σημάδια προβληματικής λειτουργίας του. Για παράδειγμα, οι δηλώσεις για την απομάκρυνση των ομπρελών από τις παραλίες. Η Υπηρεσία Μικρών Έργων που είναι πάρα πολύ βασική αδυνατεί να υλοποιήσει δύο ταυτόχρονες δράσεις. Κάτι που επισημάναμε και στον προϋπολογισμό. Δηλαδή η πολύ μικρή υλοποίηση εξόδων και δράσεων από τις κομβικές Υπηρεσίες (Μικρά Έργα, Καθαριότητα) δείχνει ακριβώς ότι ο Δήμος υπολειτουργεί. Βλέπουμε ότι έχουμε εργολαβίες για να καλύψουμε τα κενά, που σίγουρα κοστίζουν παραπάνω. Επηρεάζεται η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο δημότης και ο επισκέπτης.

Το κόστος αυτών των υπηρεσιών, το βλέπουμε και αλλού όπως στην αστική συγκοινωνία, στην καθαριότητα, στα έργα που υλοποιούνται. Η υποστελέχωση χτυπά τη λειτουργία των δημοτικών Υπηρεσιών και αυτό θα το δούμε μπροστά μας. Οι λύσεις που προτείνονται όπως οι Αναπτυξιακές, ρίχνουν νερό στον μύλο της υποστελέχωσης και αποδέχονται την κατάσταση.

Τέλος, να πω για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Δυστυχώς, αυτό το μοντέλο λειτουργίας της κυριαρχίας της ανταποδοτικότητας, φέρνει αρνητικές συνέπειες. Ο ΦΟΔΣΑ μετατράπηκε σε περιφερειακό φορέα, η ΔΕΥΑ έχει ένα υπέρογκο χρέος και προφανώς όλα αυτά θα αυξήσουν τα τέλη. Είναι κάτι που το είχε εκφράσει και εκπρόσωπος της Οικονομικής Υπηρεσίας αλλά και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, που μάλιστα είχε πει πως έχει αργήσει ο Δήμος να ανεβάσει τα τέλη. Έρχονται νέες επιβαρύνσεις και όλα αυτά θα μας βρουν στην πρώτη γραμμή”.

Ετικέτες: