Τα έργα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιστρέφουν στην πατρίδα
- Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022 - 06:15
Υπό τον τίτλο ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ θα παρουσιαστούν οι δύο διαφορετικές εκθέσεις «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect» και «Το Ταξίδι».
Τα εικαστικά έργα των φοιτητών του εργαστηρίου Σχεδίου - Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιστρέφουν στον τόπο τους , και συγκεκριμένα στην αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη της Ερμούπολης μετά από μια σειρά εκθέσεων στην Αθήνα, τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.
Η έκθεση, «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect», μια πρωτοβουλία της εικαστικού και καλλιτεχνικής υπευθύνου του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών, Λήδας Παπακωνσταντίνου, είχε τεθεί πέρυσι, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η έκθεση «Το ταξίδι» παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υπό την επιμέλεια της αναπλ. καθηγήτριας Φλωρεντίας Οικονομίδου σε τρεις αυτοτελείς εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν το 2019, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και στο ΤΗΕ ΒΟΧ ( theboxartsdesign · Performance & Event Venue) που συνδιοργάνωσε τις δράσεις.
Η πρώτη θεματική έκθεση εστιάζει σε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, με μεγάλο συμβολικό νόημα, φωτίζοντας μια εναλλακτική, ανατρεπτική όψη σε σχέση με τα καθιερωμένα πατριωτικά αφηγήματα της Ελληνικής Επανάστασης. Εκατό Αϊτινοί σαλπάρουν για να βοηθήσουν τους Έλληνες, μεταφέροντας 45 τόνους καφέ, ώστε να πουληθούν και, με τα χρήματα, να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια. Το καράβι δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα.
Τόσο στις ψηφιακές εκτυπώσεις όσο και στο βίντεο animation, εντυπωσιάζει η ποικιλία των εικαστικών μέσων και ο συγκερασμός ακόμη και ετερόκλιτων στοιχείων. Η θεματική εστιάζει πολύ συχνά στο ταξίδι με το καράβι, το καράβι που βυθίζεται, τους κόκκους καφέ που αποκτούν ενίοτε μνημειακές διαστάσεις – άλλοτε μεταμορφώνονται σε βουνό και άλλοτε σε καταιγίδα. Η αντιπαραβολή και η συσχέτιση των δύο χωρών είναι διαρκώς παρούσες.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα παρουσιάζονται τα έργα που δούλεψαν, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 φοιτητές του εργαστηρίου Σχεδίου - Χρώματος υπό την καθοδήγηση της Φλωρεντίας Οικονομίδου. Στα έργα τους «το Ταξίδι» ερμηνεύεται ως ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο με αναφορές στο τοπικό ή το παγκόσμιο, στο παρόν ή το παρελθόν. Ταξίδι άλλοτε πραγματικό και βιωμένο – από τον ίδιο τον δημιουργό ή από κάποιον άλλον – και άλλοτε ουτοπικό, στη σφαίρα της φαντασίας, μεταφέροντάς μας ενίοτε σε μύθους αρχετυπικούς ή/και στο υποσυνείδητο και τους αρχέγονους φόβους.
Η καθηγήτρια Φλωρεντία Οικονομίδου, μιλώντας στην Κοινή Γνώμη, μάς περιγράφει την έκθεση και τις δύο θεματικές ενότητες και μας προσκαλεί να την επισκεφτούμε ώστε να θαυμάσουμε από κοντά την έμπνευση και το ταλέντο των φοιτητών της Σύρου.
«Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά ψηφιακά τυπώματα των φοιτητών μας, animation, τρισδιάστατες κατασκευές, ζωγραφικά έργα και χαρακτικά.
Στο «Ταξίδι» θα δούμε τους φοιτητές μέσα από τα έργα τους να ερμηνεύουν το ταξίδι με μια δική τους σκοπιά, είτε πραγματική, είτε φιλοσοφική. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα ταξίδι στο χρόνο , στο χώρο κτλ. Στην έκθεση θα δείτε συχνά να εμφανίζεται η Ερμούπολη και σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Θα δείτε την Ερμούπολη ως μια φανταστική πόλη των ονείρων τους, την Ερμούπολη ενός φανταστικού ταξιδιού.
Στην «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect», ο κάθε φοιτητής δίνει μια δική του εκδοχή γιατί αυτή η ιστορία, στην πραγματικότητα δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Τη γνωρίζουμε μόνο από ένα γράμμα που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Αϊτής στον Αδαμάντιο Κοραή και σε αυτό το γράμμα είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα. Ένα καράβι με 100 εθελοντές, πρώην σκλάβους (γιατί ήταν πλέον ελεύθεροι εφόσον είχαν κερδίσει την ανεξαρτησία τους ), μαζί με 45 τόνους καφέ όπου θα τους πουλούσαν και τα χρήματα θα τα χρησιμοποιούσαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Αυτήν την ιστορία βέβαια, ο κάθε φοιτητής την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο και έτσι θα δείτε πάρα πολλά καράβια που βυθίζονται από διαφορετικές αιτίες. Από πειρατικά καράβια, από θαλασσοταραχή, από φανταστικά όντα κτλ. Αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι βλέπουμε μια διαφορετική αποτύπωση της ιστορίας μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Ο καθένας εκφράζεται με τον δικό του τρόπο και δίνει ένα δικό του τέλος.
Η Παλιννόστηση είναι η έκθεση με την οποία επιστρέφουν τα έργα των φοιτητών μας στο χώρο στον οποίο δημιουργήθηκαν και ξεκίνησαν. Αυτό έχει ιδιαίτερη για εμάς σημασία. Τα έχουμε παρουσιάσει σε πολύ σημαντικούς χώρους στην Αθήνα, στις Σπέτσες, στη Θεσσαλονίκη, στο Ναύπλιο, αλλά δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ εδώ γιατί μας πρόλαβε η πανδημία. Τα έργα των φοιτητών που παρουσιάζουμε στην έκθεση «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect», τα δημιούργησαν οι φοιτητές μας μετά από διαδικτυακή διδασκαλία, κάτι πρωτόγνωρο και αρκετά δύσκολο. Σε όλη την Ελλάδα έτσι γίνονταν πέρυσι τα μαθήματα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς με αυτά τα παιδιά δημιουργήσαμε μια εξαιρετική σχέση και κατάφεραν να βγάλουν αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι μεγάλη μας χαρά να τα παρουσιάσουμε στη Σύρο και να βρεθούμε επιτέλους όλοι από κοντά και μαζί με το κοινό».
Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκθέσεις στο νησί. Είναι κάτι που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και κάθε χρόνο συμμετέχουμε κάπου με τις εκθέσεις μας με μόνη εξαίρεση τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοικοι Της Σύρου, οι συγκάτοικοί μας δηλαδή στο νησί, τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές μεταξύ τους να αναγνωρίζουν τις δουλειές τους και φυσικά να έρχονται και επισκέπτες από άλλα μέρη. Μια έκθεση είναι ένας πόλος έλξης, ένα πολιτιστικό γεγονός που προσελκύει κόσμο κι εμείς θέλουμε, όπως όλοι οι άνθρωποι που εκφράζονται με την εικόνα, να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό»
Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν με έργο τους οι εικαστικοί: Λήδα Παπακωνσταντίνου, Φλωρεντία Οικονομίδου και Χρύσα Μπεζιργιαννίδου
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 18 Μαΐου στις 19.30 στην αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Ώρες λειτουργίας : 10.00 -14.00 & 18.00 – 22.00
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αλληλουχία χρωμάτων και αισθήσεων
9 Σεπ. 2024 - 6:15 - Μία έκθεση στα ίχνη του νερού
6 Σεπ. 2024 - 6:16 - Τριήμερο πολιτιστικών δράσεων από την "Καβίλια" στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
3 Ιαν. 2023 - 12:15 - Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας φοιτητών ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
29 Νοε. 2022 - 20:45 - Εγκαινιάζοντας την έκθεση "Αναζητώντας τα μυστήρια της γης" στη Σαντορίνη
17 Οκτ. 2022 - 14:48