Ζητείται... πρωτοβουλία

Ένας περίπατος και μία επίσκεψη στην ομορφότερη περιοχή της Σύρου και της Ερμούπολης, τα μοναδικά Βαπόρια, επαναφέρει στο νου την πιο λογική σκέψη και την πιο απαιτητική επιθυμία, αυτήν της ανάδειξής τους, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, προς ικανοποίηση ντόπιων αλλά κι επισκεπτών, την καλοκαιρινή περίοδο.

Αν και αποτελεί μοναδικό τοπίο αρχιτεκτονικού κάλλους, που αποτελεί “σφραγίδα” για τη Σύρο στα μάτια δυνητικών επισκεπτών που αναζητούν ποιοτικό τόπο διακοπών, ωστόσο, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μέρος, παραμένει “σκοτεινό” όταν δύσει ο ήλιος, με τους ανθρώπους που έχουν τη θέα του από τη θέση “Αστέρια” ή φθάνουν βράδυ με το πλοίο, να παλεύουν με τη μαυρίλα της νύχτας για να διακρίνουν την θαυμάσια ομορφιά!

Μοναδικές εξαιρέσεις ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, καθώς και δύο τρία σπίτια πολιτών, που φωτίζονται εξαιρετικά, όπως επίσης και μετρημένες περιπτώσεις ξενοδοχείων, που αναγνωρίζουν την αξία της φωταγώγησης των όψεων των υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων.

Η προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου όμως, όπως συχνά αυτή η αναφορά συζητείται και λέγεται δημοσίως, αλλά και σε “κλειστές” και προσωπικές συζητήσεις όλων μας, θα πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις, που θα σημάνουν εξελίξεις και γεγονότα, τα οποία με τη σειρά τους θα αναδείξουν και θα τονίσουν τα πλεονεκτήματα του τόπου.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα της πόλης μας, το οποίο στην “καρδιά” του καταρρέει εξαιτίας της εγκατάλειψης, πρέπει πάση θυσία να διασωθεί και να “φωτιστεί” και μάλιστα πολύ περισσότερο, όταν αυτό αποτελεί τη “βιτρίνα” του νησιού για κάθε νέο επισκέπτη και για κάθε μία νέα απαιτητική άφιξη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν αξιέπαινη η ανάληψη μίας πρωτοβουλίας έστω και για συζήτηση του θέματος από την αρμόδια Αρχή του τόπου, που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το πως μπορεί να φωταγωγηθεί συνολικά κι αρμονικά αυτό το τμήμα της πόλης και της συνοικίας των Βαποριών, που βρέχεται από τη θάλασσα.

Οι δυσκολίες πολλές, ίσως και αμέτρητες, όταν ορισμένα κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν αφεθεί στο έλεός τους, άλλα, έχουν πολλούς ιδιοκτήτες και μερικά ακόμη έχουν στοιχειωθεί από παντελή αδιαφορία των φορέων που είναι διαχειριστές τους. Ωστόσο, η επιθυμία κάθε απλού πολίτη του τόπου, που αγαπά το νησί και διακρίνει την ξεχωριστή ομορφιά της πόλης του είναι μία και συγκεκριμένη: Να βρεθεί τρόπος να φωταγωγηθούν τα κτίρια στα Βαπόρια, προκειμένου ως ένα ενιαίο σύνολο αρχιτεκτονικού “θαύματος” να κερδίζει σταθερά τις εντυπώσεις και δη κατά τις βραδινές ώρες!

Μία απλή αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, καθιστά ξεκάθαρη και σαφή την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας με σκοπό την εξεύρεση τρόπου, ο οποίος θα απαντά στην απαίτηση ανάδειξης του πιο ιδιαίτερου σημείου της Ερμούπολης.

Όσα εμπόδια και να φανερώνονται στο προσκήνιο, ο διάλογος για ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να πυροδοτήσει σειρά ενεργειών, σκέψεων αλλά κυρίως προσπαθειών, που μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα!

To να προσφέρει ένας τόπος τη δυνατότητα να ζήσει ο επισκέπτης του ωραίες εμπειρίες, να θαυμάσει το ιδιαίτερο και σπάνιο νησιώτικο τοπίο που φέρνει στο νου μίαν άλλη εποχή ακμής και να γνωρίσει την ιστορία του τόπου και της πόλης, φανερώνει πρωτίστως την αυτογνωσία του και τη γνώση των ανθρώπων του για το που ζουν, πολλώ δε μάλλον όσων ασκούν διοίκηση!

Η αγάπη και το ενδιαφέρον για πρόοδο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνοδεύεται από χαμηλά αντανακλαστικά και υποτονική διάθεση όσων αποφασίζουν για την πορεία ενός χιλιοταλαιπωρημένου τόπου κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες και ρημαγμένου οικονομικά, που μετρά με το σταγονόμετρο τους επισκέπτες.

Η αγάπη για τον τόπο, μπορεί μόνον να επιβεβαιώνεται από κατάθεση προτάσεων, καταγραφή στόχων και προσπάθεια επίτευξης αυτών.

Αν το θέλετε και διαφορετικά, ζητείται πρωτοβουλία για τα Βαπόρια, στην κατεύθυνση που είχε επισημάνει και ο σπουδαίος Καζαντζάκης για την πρόοδο των ανθρώπων: Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει”.

Ετικέτες: