Με ανάθεση σε ιδιώτη για δεύτερη χρονιά το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων της Σύρου

“Ένας σύγχρονος Δήμος δεν μπορεί να μη διαθέτει καδοπλυντήριο”

Απαντήσεις της αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελικής Πρίντεζη για το σοβαρό θέμα

Σε ιδιώτη που διαθέτει καδοπλυντήριο απευθύνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για δεύτερη συνεχή χρονιά προκειμένου να πλύνει και να απολυμάνει(!) τους κάδους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, εν μέσω θερινής περιόδου, αφού ο ίδιος διαθέτει σε απόλυτη αχρησία(!) δύο “παροπλισμένα” καδοπλυντήρια.

Με το ποσό των σχεδόν 10.000 ευρώ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά στην αναγκαία φροντίδα, αλλά δυστυχώς μόνο μία φορά τον χρόνο, όταν ο όγκος των απορριμμάτων και η επιβάρυνση των κάδων σε καθημερινή βάση είναι τεράστια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κακής εικόνας του νησιού, αλλά και δυσοσμίας σε κάποιες περιοχές.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει την υπηρεσία του πλυσίματος και της απολύμανσης των 1.000 κάδων, σε ιδιώτη κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της, οπότε και εντός των επόμενων δέκα ημερών, αναμένεται να αναπτυχθεί το σχετικό έργο.

Το πρόβλημα για την Υπηρεσία Καθαριότητας εντοπίζεται στο γεγονός πως αφού δεν διαθέτει δικό της καδοπλυντήριο, με τα διαθέσιμα χρήματα μπορεί να προχωρά στην απολύμανση των κάδων μόλις μία φορά τον χρόνο, κάτι που διαμορφώνει “ασφυκτικές” καταστάσεις στον δημόσιο χώρο και μάλιστα στην “καρδιά” του καλοκαιριού.

Απαντήσεις επί του θέματος έδωσε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία τόνισε πως απαραιτήτως θα πρέπει να αγοραστεί καδοπλυντήριο στον Δήμο, ώστε οι κάδοι να πλένονται και να απολυμαίνονται συστηματικά σε όλο το νησί. Πολύ δε περισσότερο, όταν άλλοι γειτονικοί Δήμοι έχουν προμηθευτεί ήδη νέα καδοπλυντήρια, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Εκτός λειτουργία και τα δύο για τρεις θητείες

Ειδικότερα, για το γεγονός πως ο Δήμος έχει δύο “παροπλισμένα” καδοπλυντήρια που προήλθαν από τους πρώην Δήμους πριν τη σύσταση του ενιαίου Δήμου και που εδώ και τρεις θητείες δεν λειτουργούν, η αντιδήμαρχος απάντησε τα εξής. “Είναι γνωστό ότι τα δύο καδοπλυντήρια είναι σε αυτή την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σε αχρησία, γιατί δεν λειτουργούν. Και μάλιστα το ένα έχει και ελάχιστα χιλιόμετρα. Το τελευταίο που παρέλαβε ο Δήμος μας το 2010 με τη συγχώνευση των πρώην Δήμων κι αυτό επειδή δεν το χρησιμοποιούσαν κόλλησε. Στάλθηκε πέρυσι στην Αθήνα επί Δημοτικής Αρχής Λειβαδάρα το ένα για να δούμε αν μπορεί να επισκευαστεί. Το κόστος θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο και δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να αναλάβει ο Δήμος”, ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως θα ήταν πιο συμφέρον να αγοραστεί ένα νέο.

“Αποφασίστηκε ότι συμφέρει να αγοράσουμε καινούργιο. Για το ένα καδοπλυντήριο μάλιστα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έχει μόνο 3.000 χλμ προσπαθούμε μήπως και αλλάξει η χρήση του. Είναι κάτι δύσκολο βέβαια, αλλά γίνεται μία έρευνα”, διευκρίνισε.

Η κα. Πρίντεζη ωστόσο, σε απόλυτο τόνο υποστήριξε πως επιβάλλεται ο Δήμος να αποκτήσει ένα καδοπλυντήριο, αφού οι ανάγκες είναι επιτακτικές. “Δεν μπορεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ένας σύγχρονος Δήμος των 22.000 κατοίκων να μην διαθέτει καδοπλυντήριο. Δεν γίνεται να μην πλένονται και να μην απολυμαίνονται στη Σύρο, συστηματικά οι κάδοι”, παρατήρησε σχετικά.

Με ανάθεση και εντός 10ημερου

Με βάση τα παραπάνω, η αντιδήμαρχος εξήγησε πως η μόνη λύση είναι η μεταφορά ιδιώτη στο νησί, για να αξιοποιηθεί καδοπλυντήριο. Σύμφωνα με όσα εκτιμά, “αφού πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή και αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τότε, θα γίνει και το πλύσιμο των κάδων. Μπορεί και σε δέκα ημέρες να το καταφέρουμε”.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη επιλογή, πρόσθεσε: “Από πέρυσι που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος την Υπηρεσία, αρχίσαμε τις προσπάθειες για τη διαδικασία οργανωμένου πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων. Δυστυχώς μία φορά τον χρόνο. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είμαστε ειλικρινείς. Έτσι λοιπόν με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε και φέτος. Μέσω ιδιώτη θα μεταφερθεί στο νησί καδοπλυντήριο για να προχωρήσουμε στον καθαρισμό και την απολύμανση 1.000 κάδων”.

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών “εργαλείων” και απαρχαιωμένος στόλος

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει έναν απαρχαιωμένο στόλο που σταδιακά και μέσω χρηματοδοτικών “εργαλείων” πρέπει να αντικατασταθεί.

“Έχουμε έναν απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων και δημιουργούνται προβλήματα. Με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έχουμε φέρει ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Είχαμε σκεφτεί πολύ σοβαρά να ζητήσουμε επιχορήγηση και για ένα καδοπλυντήριο, όμως τελικά όλη η ομάδα έργου αποφασίσαμε να πάρουμε ένα γερανοφόρο όχημα και ένα δορυφορικό press container για την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων στα στενά της πόλης. Αυτά τα νέα οχήματα σίγουρα μας βοηθούν και στην εξοικονόμηση καυσίμων. Όλος ο στόλος μας χρειάζεται αλλαγή. Όμως αυτή τη στιγμή αυτά μπορούσαμε να κάνουμε”, εξήγησε η κ. Πρίντεζη, επαναλαμβάνοντας πως για τη Σύρο, αυτή η προμήθεια πρέπει να προχωρήσει, αφού σε γειτονικά νησιά άλλοι Δήμοι έχουν ευελιξία.

“Είναι σημαντικό ότι υπάρχει και το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης που είναι 1,7 εκατ. ευρώ για άλλες ανάγκες του Δήμου. Σταδιακά πρέπει ο στόλος να αντικατασταθεί. Χρειάζεται όραμα για το νησί και πολιτική βούληση επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βελτιώνουμε και το αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις υπηρεσίες μας και φυσικά να εξοικονομούμε χρήματα από καύσιμα. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει παραλάβει δύο καδοπλυντήρια κι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει, παρά μόνο δύο σε αχρησία. Μέσα από νέο χρηματοδοτικό “εργαλείο” πρέπει απαραιτήτως να προμηθευτούμε ένα καδοπλυντήριο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τέλος πως, “εάν είχαμε ένα δικό μας καδοπλυντήριο σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα θα κάναμε καθαρισμούς και απολυμάνσεις. Εμείς καθαρίζουμε με τον τρόπο που καθαρίζουμε. Σημασία έχει η απολύμανση των κάδων”.

Αντικατάσταση κάδων

Αναφορικά με την εικόνα των πράσινων κάδων, πολλοί από τους οποίους είναι βρώμικοι, η κα. Πρίντεζη έδωσε απαντήσεις, σημειώνοντας πως σταδιακά γίνονται αντικαταστάσεις. “Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από πέρυσι και ήρθαν νέοι κάδοι με ποδολαβές ώστε να μπορεί ο δημότης και ο επισκέπτης να πετάει ανενόχλητος τα απορρίμματά του, όπως και τους κάδους της ανακύκλωσης. Ήρθε φέτος και δεύτερη παρτίδα κάδων 770 λίτρων και 1.100 λίτρων για ανέγγιχτη εναπόθεση με ποδολαβή. Σταδιακά κάνουμε και τις αντικαταστάσεις”, ανέφερε η ίδια, εξηγώντας τέλος πως, “δίνουμε έμφαση και στις γειτονιές και αυτό είναι σημαντικό. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε ανοικτούς κάδους και από πάνω σπίτια. Όπου αυτό το έχουμε κάνει, άμεσα έχει αλλάξει και έχει βελτιωθεί η εικόνα γιατί και οι γάτες δεν μπορούν να διασκορπίσουν τα απορρίμματα. Ενδεικτικά στην Καποδιστρίου, στη θέση Βικτώρια στο Βρονάδο κ.α.”.