Οικονομική ασφάλεια και ανακούφιση δημοτών
- Δευτέρα, 24 Ιουλίου, 2023 - 06:19
- / Eνημέρωση: 24 Ιουλ. 2023 - 17:00
Παρακαταθήκη 7 εκατ. ευρώ ως χρηματικό υπόλοιπο αφήνει η νυν Δημοτική Αρχή για την επόμενη διοίκηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να δηλώνει ικανοποιημένος για τη διαχείριση που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με άξονα την ανακούφιση των δημοτών.
Σε συνέχεια του απολογισμού της θητείας, ο κ. Πιταούλης, μίλησε για τις προσπάθειες να υπάρξει μία στέρεη βάση στο δημοτικό ταμείο, να καθιερωθεί μία καλή διαχείριση όποιας υπόθεσης προέκυπτε στην καθημερινότητα ή εκτάκτως, αλλά και να υπάρξει αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, έσοδα για αγορές parking και χρηματικό ποσό για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την απόκτηση 45 στρεμμάτων του στρατοπέδου.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Πιταούλη στην “Κοινή Γνώμη”.
-
Ποια ήταν η γενική φιλοσοφία σας στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου;
“Η Οικονομική Υπηρεσία είναι μία Υπηρεσία επιτελική που όμως εμπλέκεται σε ό,τι κάνει ο Δήμος, καθώς είτε ξεκινάει από εκεί με βάση τον προϋπολογισμό και τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις, είτε καταλήγει εκεί, με την πληρωμή της οποιασδήποτε ενέργειας. Σε ό,τι ερχόταν στον Δήμο, προσπαθούσαμε να το παλέψουμε, να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, άσχετα αν αυτό κάποιες φορές απέδιδε και άλλες φορές, μπορεί η προσπάθειά μας να μην έβγαζε αποτέλεσμα. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, πως ό,τι ερχόταν, είτε εύκολο, είτε δύσκολο, όποια συνθήκη, όπως για παράδειγμα οι πρώτοι μήνες του κορωνοϊού και οι έκτακτες επιχορηγήσεις, ή τα χρήματα που λάμβανε ο Δήμος από τη διοικητική υποστήριξη της πολεοδομίας Μυκόνου, για όλα αυτά τα πράγματα, προσπαθούσαμε πάντοτε για το καλύτερο. Έχω την αίσθηση ότι αυτό γινόταν αντιληπτό και από τους υπαλλήλους και από τους αιρετούς των παρατάξεων που ψήφιζαν αρκετά θέματα στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.”.
-
Πώς επηρέασε η αλλαγή της νομοθεσίας για την κυβερνησιμότητα των Δήμων την Οικονομική Υπηρεσία και Επιτροπή;
“Στο μεγαλύτερο κομμάτι της θητείας, οι αλλαγές που είχαν γίνει για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, έφεραν ακόμη μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη σε εμένα προσωπικά, στην Οικονομική Επιτροπή και στα μέλη της. Να πω πως η συνεχής αλλαγή της νομοθεσίας, δεν βοηθά κανέναν σε αυτή τη χώρα. Σε ζητήματα λειτουργικά του Δήμου, θεωρώ ότι η Οικονομική Επιτροπή είχε την ευελιξία να κινείται άμεσα, πιο εύκολα σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο και να δίνει πιο γρήγορες λύσεις. Σίγουρα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη πολιτική έννοια και βάση, θα πρέπει να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είναι το αρμόδιο όργανο που εκφράζονται όλες οι τάσεις και παρατάξεις.
Υπήρχαν ζητήματα είτε καθημερινότητας, είτε λειτουργίας των Υπηρεσιών στα οποία έπρεπε να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις. Να συντονίζουμε λίγο καλύτερα τις Υπηρεσίες μεταξύ τους και υπήρχαν και χρόνια ζητήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος και για τα οποία υπήρξε η φιλοσοφία να τα λύσουμε. Όσα ήταν εφικτό μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα. Έχεις μία “ζυγαριά”. Από τη μία να λύσεις τα τρέχοντα ζητήματα και από την άλλη, όσα είναι χρόνων.
Είναι σημαντικό να πω – και όσοι είναι στην αυτοδιοίκηση το γνωρίζουν καλά – πως τα πρώτα χρόνια που αναλαμβάνει μία Δημοτική Αρχή, σε μεγάλο βαθμό “τρέχει” τις προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και σταδιακά, από τη διετία και μετά, αρχίζουν να φαίνονται οι δικές μας ενέργειες και το δικό μας έργο. Άρα, υπήρξαν τα καθημερινά και τα τρέχοντα, υπήρξαν όμως και παρεμβάσεις που έχουν καταγραφεί και στον τοπικό Τύπο και σημαντικές ενέργειες που αναγνωρίστηκαν από όλους.”.
-
Είναι κοινά αποδεκτό πως προχωρήσατε στην αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Ήταν εύκολη υπόθεση;
“Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας που έφερε αρκετούς πόρους στο ταμείο του Δήμου, ίδιους πόρους που μπορεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να τους χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις βλέψεις και την πολιτική της. Από το 2019 υπήρχε μία ανοδική πορεία γενικότερα της οικονομίας. Υπήρξε η αναμονή των δύο πρώτων χρόνων του κορωνοϊού, στη συνέχεια όμως, η συγκυρία αυτή ήταν ευνοϊκή και βοήθησε να μισθωθούν δημοτικά ακίνητα που τα προηγούμενα χρόνια είτε είχαν μείνει ξενοίκιαστα, είτε αποφασίσαμε κάποια πράγματα να τα βάλουμε σε μία σειρά, όπως για παράδειγμα έγινε στην Άνω Σύρο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνον οικονομικό. Νομίζω συνολικά βοήθησε την αναβάθμιση του οικισμού. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν και το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου.”.
-
Πώς διαχειριστήκατε δικαστικές αποφάσεις σε εκκρεμότητα;
“Έγινε πολύ σημαντική προσπάθεια για δικαστικές αποφάσεις που “έτρεχαν” εδώ και πολλά έτη και προσπαθήσαμε να τα λύσουμε. Κάποια από αυτά, μπορέσαμε και τα λύσαμε, είτε με τη βοήθεια του κεντρικού κράτους, δηλαδή με αντίστοιχες επιχορηγήσεις, είτε αυτά αφορούσαν την ανάπλαση των συνοικιών της Ερμούπολης, είτε τη μελέτη του ΚΕΤΕΠΟ. Ήταν μεγάλα βάρη, που ο Δήμος δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει εύκολα αν δεν υπήρχαν αυτές οι έκτακτες επιχορηγήσεις, που νομίζω πως ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Μας ενδιέφερε πάντα να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος, όταν αυτό ήταν δυνατό και κατ΄ επέκταση ούτε ο δημότης.”.
-
Σε ποιο βαθμό βοήθησαν πόροι που ήρθαν από την Πολεοδομία της Μυκόνου;
“Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πόροι που ήρθαν από τη διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου και των υπόλοιπων νησιών, έφεραν σημαντικά έσοδα στον Δήμο, στα οποία υπήρξε μια ξεκάθαρη στόχευση όσον αφορά την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Σε μεγάλο βαθμό δεσμεύθηκαν στις προτεραιότητες που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή. Ξεκάθαρη προτεραιότητα, το στρατόπεδο. Μπορεί να υπήρξαν αρκετές δυσκολίες και αυτό το δείχνει και η προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων που το παλεύει ο Δήμος με διάφορους τρόπους. Είμαστε πολύ κοντά στην τελική κατάληξη και αυτό και μόνο είναι σημαντική επιτυχία και παρακαταθήκη. Ο δήμαρχος το δούλεψε και είναι μία προσωπική επιτυχία του. Βέβαια και εμείς από την πλευρά μας φροντίσαμε με τη δική του καθοδήγηση να δεσμεύσουμε πόρους σε αυτό το κομμάτι. Επίσης πολύ σημαντική είναι η κατεύθυνση που δώσαμε για τις αγορές των ακινήτων αλλά και για την ενίσχυση κοινωφελών υποδομών. Τέτοιοι πόροι κατευθύνθηκαν είτε προς την ανάπλαση κάποιων περιοχών, στην ουσία για τον ηλεκτροφωτισμό τέτοιων περιοχών, είτε προς αθλητικές υποδομές. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν πόροι και έχω αναφέρει πως και τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα εισπράττει σημαντικά ποσά για να κατευθύνει σε τέτοιες ανάγκες.”.
-
Τι πρόσημο βάζετε στη θητεία σας;
“Όταν παραλήφθηκε η Δημοτική Υπηρεσία υπήρχε ένα περιθώριο για σχετική μείωση των δημοτικών τελών με βάση τη μέχρι τότε εικόνα. Πρέπει να το πω κι αυτό. Μετά τον πρώτο χρόνο και με βάση και τον κορωνοϊό ήρθε και δόθηκε η σχετική μείωση στους δημότες. Είναι τρία χρόνια που εφαρμόζονται τα μειωμένα δημοτικά τέλη. Είδαμε τα ζητήματα που υπάρχουν και όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, αυτά μας απασχολούν όχι μόνο σε επίπεδο Ν. Αιγαίου, αλλά συνολικά σαν χώρα. Είναι ένα πρόβλημα για όλη την Ελλάδα και θα πρέπει να τεθεί και να λυθεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για το περιβάλλον. Όλα τα ζητήματα που τέθηκαν προσπαθήσαμε να τα δούμε, να τα ιεραρχήσουμε και να βλέπουμε λύσεις.
Εκτιμώ ότι συνολικά σαν Δημοτική Αρχή και σαν θητεία ήταν μία καλή δημοτική θητεία. Ασχέτως του ότι επιλέγουμε να μη συνεχίσουμε και αφήνεται ο χώρος σε άλλους ανθρώπους να έρθουν και να κάνουν τη δική τους προσπάθεια, ήταν θετική θητεία.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αγωνία για τις συνέπειες της κρίσης
27 Ιουλ. 2022 - 6:20 - «Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πρέπει να πατά στα “πόδια” του»
19 Φεβ. 2020 - 6:20 - Οικονομική μετάβαση και συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή
13 Οκτ. 2023 - 6:20 - Από το 2024 επιστρέφει η δημοτική αστυνομία
20 Σεπ. 2023 - 6:19 - “Mαξιλάρι” για τον Δήμο η μειωμένη εισφορά για ΧΥΤΑ
18 Αυγ. 2023 - 6:19